Sernik z tofu (bez grama mleka)

25 maja 2013 , In: bez cukru, bez mleka, ciasta
0

Zawitała do mnie piękna książka. Alicja Hofman w swoim klimatycznie wydanym „Cafe Credo” zawarła nie tylko solidnie skomponowane przepisy bez nabiału, jajek i cukru ale i cząstkę swojej duszy. Stworzyła miejsce, które nie istnieje ale mogłoby być ostoją dla wielu. Mam pewność, że zrozumiałybyśmy się doskonale przy małej wymianie poglądów i filiżance herbaty z agawą. 

Zapragnęłam i ja pokazać, że bezmleczni i nie tylko, mogą piec bez sera z równie trafionym finałem! Tofu nie opada (!), a dosłodzony syropem z agawy i ukryty pod malinami może udawać najlepszy sernik.

To dla Was! Voila!

Sernik z tofu

Składniki:

spód: 100 g orzechów włoskich, 25 g oliwy lub dobrego oleju, 1 łyżka syropu z agawy, 50 g mąki

masa „serowa”: 300 g (kostka) świeżego tofu, 1 jajko, 2 łyżki oliwy, 80 ml (1/3) szklanki syropu z agawy, 50 g mąki bezglutenowej

100 g malin (mogą być teraz mrożone, nie rozmrażałam)

Przygotowanie:

Składniki na spód połącz w blenderze. Orzechy nie muszą być dobrze rozdrobnione. W tym chrupiący urok. Gotową masę uklep dobrze na spodzie foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Tofu odsącz. Masło utrzyj z agawą. Dodawaj po kawałku połamanego sera i ucieraj. Na koniec dodaj jajko i mąkę.

Masę wyłóż na przygotowany spód i posyp malinami.

Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni C.

Gotowy schłódź dobrze przed podaniem!

Smacznego!

_DSC7168_Snapseed

  1. Odpowiedz

    A jednak ten gram mleka zawiera. W maśle…

      • Weronika
      • 26 maja 2013
      Odpowiedz

      Rety, faktycznie. Zmieniam na opcjonalnie, wiele nie straci.

      • Odpowiedz

        Witaj Weroniko!
        Świetnie wygląda ten Twój sernik i na pewno był bardzo smaczny. Chciałam Ci jednak podpowiedzieć, jak następnym razem możesz go zrobić w wersji wegańskiej. Jeżeli nie zdobędziesz arrowroot (strzałka wodna) możesz z powodzeniem zastąpić skrobią kuzu. Obydwie te skrobie są bezglutenowe. Dodatek masła też nie jest konieczny, bo podany w przepisie olej kukurydziany, możesz zastąpić olejem winogronowym, z awokado lub słonecznikowym.

          • Weronika
          • 30 maja 2013
          Odpowiedz

          Musimy się zaopatrzyć w kuzu, a sernik nie z przepisu, tylko z tego co było w spiżarni :)

    • Magda
    • 27 maja 2013
    Odpowiedz

    Dziękuję :)

  2. Odpowiedz

    Jakiej oliwy należy użyć w tym przepisie? Pewnie głupie pytanie, ale czy może oliwa z oliwek?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011