Sernik z tofu (bez grama mleka)

25 maj 2013 , In: bez cukru, bez mleka, ciasta
0

Zawitała do mnie piękna książka. Alicja Hofman w swoim klimatycznie wydanym „Cafe Credo” zawarła nie tylko solidnie skomponowane przepisy bez nabiału, jajek i cukru ale i cząstkę swojej duszy. Stworzyła miejsce, które nie istnieje ale mogłoby być ostoją dla wielu. Mam pewność, że zrozumiałybyśmy się doskonale przy małej wymianie poglądów i filiżance herbaty z agawą. 

Zapragnęłam i ja pokazać, że bezmleczni i nie tylko, mogą piec bez sera z równie trafionym finałem! Tofu nie opada (!), a dosłodzony syropem z agawy i ukryty pod malinami może udawać najlepszy sernik.

To dla Was! Voila!

Sernik z tofu

Składniki:

spód: 100 g orzechów włoskich, 25 g oliwy lub dobrego oleju, 1 łyżka syropu z agawy, 50 g mąki

masa „serowa”: 300 g (kostka) świeżego tofu, 1 jajko, 2 łyżki oliwy, 80 ml (1/3) szklanki syropu z agawy, 50 g mąki bezglutenowej

100 g malin (mogą być teraz mrożone, nie rozmrażałam)

Przygotowanie:

Składniki na spód połącz w blenderze. Orzechy nie muszą być dobrze rozdrobnione. W tym chrupiący urok. Gotową masę uklep dobrze na spodzie foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Tofu odsącz. Masło utrzyj z agawą. Dodawaj po kawałku połamanego sera i ucieraj. Na koniec dodaj jajko i mąkę.

Masę wyłóż na przygotowany spód i posyp malinami.

Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni C.

Gotowy schłódź dobrze przed podaniem!

Smacznego!

_DSC7168_Snapseed

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
24 lipiec 2011

Bajeczny, włoski deser!

desery
Zobacz więcej
18 kwiecień 2014

Wesołych Świąt!

bez soi, Wielkanoc
Zobacz więcej
22 czerwiec 2014

Grube naleśniki

bez orzechów, bez soi, naleśniki i racuchy
Zobacz więcej
  1. A jednak ten gram mleka zawiera. W maśle…

      • Weronika
      • 26 maj 2013

      Rety, faktycznie. Zmieniam na opcjonalnie, wiele nie straci.

      • Witaj Weroniko!
        Świetnie wygląda ten Twój sernik i na pewno był bardzo smaczny. Chciałam Ci jednak podpowiedzieć, jak następnym razem możesz go zrobić w wersji wegańskiej. Jeżeli nie zdobędziesz arrowroot (strzałka wodna) możesz z powodzeniem zastąpić skrobią kuzu. Obydwie te skrobie są bezglutenowe. Dodatek masła też nie jest konieczny, bo podany w przepisie olej kukurydziany, możesz zastąpić olejem winogronowym, z awokado lub słonecznikowym.

  2. Dziękuję :)

  3. Jakiej oliwy należy użyć w tym przepisie? Pewnie głupie pytanie, ale czy może oliwa z oliwek?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

[instagram-feed]

Blog roku 2011

Blog roku 2011