Budyń pierniczkowy

13 grudnia 2014 , In: bez jajek, bez mleka, Boże Narodzenie, wegańskie
0

Nie wiem kto pierwszy wpadł na pomysł wykorzystania kaszy jaglanej w deserach, ale niewątpliwie był geniuszem. Budyń jaglany robiłam dziesiątki razy. Jest łatwiejszy od tradycyjnego przygotowanego na żółtkach, a przy tym słodki, kremowy i bardzo sycący. Tym razem, na cześć grudniowego popołudnia również pierniczkowy :) Gorąco polecam!

_DSC5113_Snapseed

dla 3 osób

Budyń pierniczkowy

składniki:

– 100 g kaszy jaglanej

– 500 ml mleka roślinnego (+ 200 ml)

– 150 g gorzkiej czekolady

– 100 g daktyli

– 3 łyżeczki przyprawy do piernika

– laska wanilii

– dodatki: banany, posiekane orzechy albo pokruszone ciasteczka

wykonanie:
Mleko umieść w garnku, umieść laskę wanilii i doprowadź do wrzenia. Kaszę opłucz na sitku pod strumieniem gorącej wody.Dodaj do mleka, gotuj 8-10 minut. Wyjmij wanilię, dodaj połamaną na kostki czekoladę i daktyle. Pozostaw do rozpuszczenia czekolady.
Zdejmij z ognia. Wsyp przyprawę i zmiksuj na gładki budyń. Dodaj więcej mleka dla aksamitnej konsystencji.

Smacznego!

_DSC5105_Snapseed

_DSC5124_Snapseed

freelogo

 

 

    • g.
    • 14 grudnia 2014
    Odpowiedz

    czy można zastąpić daktyle innym produktem ?

      • Weronika
      • 14 grudnia 2014
      Odpowiedz

      Tak, czymś słodkim- syropem z agawy czy po prostu cukrem.

  1. Odpowiedz

    W jaki sposób zamienić czekoladę na karob? Dodać jeszcze odrobinę masła?

      • Weronika
      • 14 lutego 2015
      Odpowiedz

      3 łyżeczki proszku, kilka daktyli więcej i jeszcze z 50 ml mleka :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011