Ulubione: ciasto z truskawkami, kruszonką i mascarpone

12 maja 2013 , In: bez orzechów, bez soi, ciasta
0

Weekend upłynął pracowicie, miło ale i rodzinnie, tak, że po raz enty nie zauważyłam kiedy nastało późne, niedzielne popołudnie.

Ciasto pieczone rano i przełożone w porze niemal five o’clock , do filiżanki herbaty, na chwilę wytchnienia i wysłuchania ptasiego koncertu, bo wszystko co jedzone na tarasie smakuje o tej porze roku dziesięciokrotnie lepiej. 

Kiedy na stoliku oko cieszą niezapominajki, a w powietrzu czuć najpiękniejszy miesiąc, ogarnia mnie spokój. Ze wszystkim zdążę, wszystkiemu stawię czoło. Ciasto pieczone dwa dni pod rząd, stało się niemal ulubionym. Polecam, polecamy!

 

Ciasto z truskawkami, kruszonką i mascarpone

Składniki:

– 4 całe jajka, 100 g cukru, 150 g mąki bezglutenowej (pomieszałam z owsianą bezglutenową), szczypta soli

– 100 g truskawek + kilka na wierzch

– kruszonka: 50 g mąki, 50 g cukru, 25 g masła

– 150 g serka mascarpone (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Żółtka ubij z cukrem na kogel mogel. Dodaj przesianą mąkę, wymieszaj i odstaw. Masa będzie bardzo gęsta, nie przejmujemy się.

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Połącz masy z obydwu misek dużą, sylikonową szpatułką lub nawet zwilżoną dłonią. Dodaj pokrojone na małe kawałki truskawki.

Z mąki, cukru i masła zagnieć szybko sypkie ciasto.

Foremkę (keksówkę lub małą tortownicę- 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij ciastem.

Pozostałe truskawki przepołów i ułóż na wierzchu. Posyp kruszonką.

Piecz ok 40 minut w temp. 180 stopni C.

Po całkowitym wystudzeniu przekrój na dwie części poziomo i przełóż mascarponem.

Smacznego!

_DSC6555_Snapseed

_DSC6559_Snapseed

_DSC6623_Snapseed

_DSC6636_Snapseed

  1. Odpowiedz

    cudo:)podoba mi się serowe przełożenie.

    ps klimatyczny nóż!

  2. Odpowiedz

    Ciasto rewelacja pomimo że ja jestem bezglutenowcem zajada się nim cała rodzina. Przyznam się tylko że ostatnio trzy dni pod rząd jedliśmy ten przysmak:)

  3. Odpowiedz

    witaj:) czy to ciasto jest bez proszku do pieczenia? a Twoje pozostałe przepisy zwalają z nóg cała moją rodzinę i co najważniejsze mojego synka będącego na diecie.jeśli będziesz kandydować na prezydenta jako pierwsza oddam swój głos:))) pozdrawiam

      • Weronika
      • 26 maja 2013
      Odpowiedz

      Niemożliwe :) Dziękuję! Tak, bez proszku się uda.

    • Andzia
    • 30 maja 2013
    Odpowiedz

    Jesteś niesamowitym odkryciem. Rewelacja i talent!
    Znakomicie!:)

  4. Odpowiedz

    Bardzo dobre, pieklam dwa razy. Raz dodalam maki owsianej a raz ryzowej, lepsze z ta pierwsza. Polecam!

    • Iza
    • 24 października 2015
    Odpowiedz

    Hej :-) Chciałam dopytać o wymieszanie mąki bg z owsianą. Jakie proporcje? pół na pół? I jakiej konsystencji jest ciasto po upieczeniu? Wilgotne czy jak biszkopt?

    Pozdrawiam!
    Iza

      • Weronika
      • 25 października 2015
      Odpowiedz

      Może być pół na pół. Na pewno nie biszkopt- bardziej keks :)

    • Ula
    • 29 listopada 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Mam pytanie, czy owoce mrożone nie popsują ciasta? Teraz trudno o świeże, a zapasy z lata mam.
    Super przepisy, wszystkie się udają, jak do tej pory. Gratuluję

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011