Cheesecake i maliny

21 sierpnia 2012 , In: Bez kategorii
0

Kilka dni temu, wychodząc z naszego ulubionego miejsca, przyjaciółka popatrzyła na witrynę z ciastami, mówiąc: ‚Ja chcę taki sernik’.

Wracałyśmy powoli pustoszejącymi ulicami, czerpiąc wieczorne powietrze, a ja cichutko w myślach pisałam listę składników.

 

8- 10 kawałków

Cheesecake na razowym spodzie z malinowym pure:

Potrzebne składniki:

-ciasto kruche: 125 g mąki razowej bezglutenowej lub zwykłej, 1/4 łyżeczki sody, 1 łyżka cukru, 3 żółtka, 50 g masła pokrojonego na małe kawałki

-masa serowa: 250 g ricotty*, 350 g jogurtu bałkańskiego, 100 g cukru pudru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią, 3 białka, 200 g malin + 1 łyżka cukru

– tłuszcz do formy

Sposób przyogotwania:

Składniki na ciasto kruche połącz ze sobą. Wylep natłuszczoną formę (średnica 24 cm), nakłuj widelcem i piecz 15 minut w temp. 200 stopni C. Wyjmij, zmniejsz temp. do 180 stopni C.

Ricottę odsącz, ubij z cukrem na gładką masę. Dodaj jogurt, cukier z wanilią, po jednym białku, a na końcu mąkę. Masę wylej na spód.

Maliny rozgnieć widelcem z cukrem. Rozprowadź po wierzchu masy serowej. Przykryj folią aluminiową i piecz około 45 minut.

Smacznego!

*miękki włoski ser

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
14 stycznia 2013

Bez mąki i kukurydzy

ciasta
Zobacz więcej
21 czerwca 2013

Zupa krem z marchewki

bez jajek, bez mleka, bez orzechów, bez soi, wegańskie, zupy
Zobacz więcej
18 grudnia 2012

Tort makowy

bez soi, Boże Narodzenie, torty
Zobacz więcej
    • Mama
    • 21 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Dziś rano patrząc na ostatni maleńki kawałeczek ciasta, powiedziałam, że mimo, iż do serników (no i owoców) mam przecież od zawsze przydługie zęby, ten (ku mojemu zaskoczeniu) był jakiś wyjątkowo pyszny. Teraz czytając skład, już wiem dlaczego. Polecam!

    • Patrycja
    • 21 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Prawda, zaiste tak właśnie było. Dziekuje serdecznie. ;* To połączenie malin i delikatnego sera boooskie. 😀

  1. Odpowiedz

    Jejku jejku pyszność!

    Są z ricottą jakieś problemy z kupnem czy jest ona ogolnie dostępna w supermarketach?

      • Weronika
      • 21 sierpnia 2012
      Odpowiedz

      Nie, spokojnie, w każdym większym markecie się znajdzie. Często na półce obok mascarpone.

    • Agata
    • 23 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Apetycznie to ciasto wyglada , ale chyba nigdy nie po lubie sernikow ze wzgledu na to iz znajduje sie w nich ser ktorego nie lubie (mowiac delikatnie).

    Mam do Ciebie tak pytanie. Jest szansa, ze pojawi sie tu cos na obiad, kolacje itp. ?

      • Weronika
      • 23 sierpnia 2012
      Odpowiedz

      Ten sernik a dokładnie cheesecake nie jest z typowego sera więc smakuje bardzo delikatnie. Ale oczywiście jedne ciasta lubimy bardziej, inne mniej. Od dzisiaj zapraszam na śniadania. Nie jestem na tyle dobra w całej obszernej dziedzinie gotowania więc nie planuję na razie konkretnych posiłków.

    • Ania
    • 1 listopada 2012
    Odpowiedz

    Mozna zastąpić mąkę razową inną mąką?:)

  2. Odpowiedz

    Czy ricottę mogę zastąpić twarogiem w wiaderku? 😉

      • Weronika
      • 23 czerwca 2013
      Odpowiedz

      Tak, ale będzie to już inny efekt.

Reply to Mama. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011