Kwitnące kasztany i… jabłecznik

4 maja 2012 , In: ciasta
0

Majówka bez laptopa, maili. Nie narzekałam. Dni Młodych były piękne. Wielka rzecz, tworzona przez wcale nie najgorszą jak się okazuje młodzież.

Zdążyłam już docenić luksusy własnego łóżka, ciepłej wody i herbaty bez ograniczeń. Rozśpiewana, radosna, uduchowiona, ze słonecznomalinowym noskiem, przyjemnymi wspomnieniami i zabawnymi fotkami dojechałam do domu.

Kasztany zakwitły, maturzyści ruszyli do dzieła.

Na moją licealistkę czeka duża blacha pachnącego ciasta. Kilogram jabłek dobrze jej zrobi, wszak przed nią jej (nie)ukochana matematyka…

Może napiszecie Kasi coś pokrzepiającego? 😉 Za wszystkich trzymam cichutko kciuki. Pokażcie na co was stać!

około 25 kawałków

Jabłecznik:

Potrzebne składniki:

  – 1 kg jabłek (przed obraniem i obróbką), 25 ml wody, 100 g masła, 3 jajka, 175 g cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 150 g mąki bezglutenowej lub pszennej, 2 łyżki oliwy, 50 g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki sody

– tłuszcz i papier do formy, cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Formę natłuść. Spód wyłóż dodatkowo papierem. Jabłka obierz, pokrój na małe kawałki i umieść w garnku wraz z wodą, gotując na małym ogniu 15 minut. Pod koniec dodaj trzy łyżki cukru i dokładnie wymieszaj. Jabłka odcedź na sitku i lekko przestudź.

Miękkie masło utrzyj z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Dodawaj po jednym jajku, a następnie oliwę. Mąki wymieszaj, połącz z sodą, przesiej. Wsyp partiami do ciasta. Masę utrzyj do jednolitej konsystencji.

2/3 ciasta przelej do formy i równiomiernie rozprowadź. Wyłóż jabłka i polej pozostałym ciastem. Piecz w temp 180 stopni C około 35 minut.

Wystudzone posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

  1. Odpowiedz

    A dzisiaj akurat myślałam o jabłeczniku, a tu proszę jaki piękny 😀 Ja zazwyczaj robię to ciacho na kruchym cieście z pianą z białek z dodatkiem kisielu i kruszonką, ale ten również wygląda smakowicie ;D

    A dla Kasi mam słowa otuchy – nie taka matma straszna jak ją malują ;D Polecam przed egzaminami jeść dużo czekolady gorzkiej (albo pić kakao, z cynamonem i innymi przyprawami np.) i wcinać orzechy wszelkiego rodzaju :) Mi to bardzo pomogło: orzechy pomagają myśleć a kakao rozluźnia i uzupełnia niedobory magnezu spowodowane przez stres 😀 Da dziewczyna radę 😉 Pozdrawiam 😉

      • Weronika
      • 6 maja 2012
      Odpowiedz

      Mój jabłecznik bardzo skromny widzę 😉 A Kasię raczę ostatnio różnymi smakołykami. Narazie ćwiczy, ćwiczy i ma już dość…

  2. Odpowiedz

    Też mam dla Kasi radę, która zawsze się sprawdza, lecz niestety nigdy nie umiej jej sama wykorzystać – PIERWSZA MYŚL JEST NAJLEPSZA!

  3. Odpowiedz

    Byłas na dniach młodych? Zazdoszcze. A zarazem jestem zła. przecież mieszkam kilka kilometrów od gryfic… A mogłabym spotkać mojego guru.. :) Ciasto juz się piecze, dam znac jak wyszło :)

      • Weronika
      • 6 maja 2012
      Odpowiedz

      Mam dla Ciebie dobrą wiadomość! Za rok w tym samym miejscu 😉 bo cykl jest ponoć dwuletni.

  4. Odpowiedz

    Od dawna zaglądam na Twojego bloga. Trafiłam na niego, kiedy brałam udział w konkursie na Bloga Roku i zostałam oczarowana. Grafiką bloga, zmieniającymi się w nagłówku zdjęciami, smakowitymi przepisami, Twoją historią… – po prostu wszystkim! Śledzę każdy nowy post, jednak dopiero teraz skusiłam się skomentować Twoje „dzieło” 😉 Kolejne smakowite ciasto zagościło na stole Weroniki i zapewne zagości też na moim, gdyż jabłek w ogrodzie masa ;D

      • Weronika
      • 6 maja 2012
      Odpowiedz

      Dziękuję, dziękuję :) Ciasto polecam!

    • Kasia
    • 6 maja 2012
    Odpowiedz

    Jeeeeej, bardzo się zdziwiłam czytając ten wpis i komentarze. :) Dziękuje bardzo za wsparcie! :) Oczywiście również trzymam kciuki za wszystkich maturzystów! :) PS. Oczywiście jak zwykle ciasto przepyszne! 😀

  5. Odpowiedz

    Zabierałaś ze sobą jedzenie na Dni Młodych?

    • Małgosia
    • 11 lutego 2013
    Odpowiedz

    robiłam, wyszło super, tylko troszkę cieńsze, ale w smaku genialne, bardzo delikatne. Zresztą ja uwielbiam jabłeczniki:-)
    Weroniko, jakiej wielkości blachy użyłaś, to może następnym razem wyjdzie mi ciut grubsze.
    Pozdrawiam

    • Sara
    • 21 czerwca 2014
    Odpowiedz

    Czy mogłabym dodać do całej masy przestudzoną czekoladę?

      • Weronika
      • 21 czerwca 2014
      Odpowiedz

      Raczej nie bo to ciasto biszkoptowe więc nie urośnie, ewentualnie kakao albo drobniutko posiekaną czekoladę.

        • Sara
        • 21 czerwca 2014
        Odpowiedz

        Co zrobić, by ciasto było bardziej wilgotne?

          • Weronika
          • 22 czerwca 2014
          Odpowiedz

          Dodać więcej owoców :) Ale nie o wiele.

        • Sara
        • 21 czerwca 2014
        Odpowiedz

        Właśnie tak czułam, ciacho już się upiekło i wygląda super mam nadzieję, że tak też smakuje :)
        Dzięki za cudowne przepisy ! :))

  6. Odpowiedz

    Kochana Weroniko, a moglabys mi poradzic jak duza ma byc ta forma? Okragla 20 cm bedzie dobra? Fantastyczny przepis I mam na niego ogromna ochote 😉 pozdrawiam

      • Weronika
      • 5 sierpnia 2014
      Odpowiedz

      Dawno temu piekłam to ciasto ale poleciłabym foremkę większą, 24 cm.

  7. Odpowiedz

    Chciałabym zrobiś to ciasto ale zastanawiam sie jakiej mąki bezglutenowej trzeba użyc?? Może to by ryżowa czy musi byś to jakaś mieszanak mąk??

      • Weronika
      • 10 stycznia 2015
      Odpowiedz

      Może być 100 g ryżowej i 50 ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011