Cynamonowe na mące ryżowej

27 listopad 2013 , In: ciasta
1

Często pytacie czy ciasto z mąki ryżowej może się udać. To proste ciasto to gwarant jej jakości. Lekko wilgotne dzięki dodatkowi bananowego pure i przyjemnie zimowe dzięki przyprawom. 

Jak każde ciasto ucierane, wymaga chwili cierpliwości przy miksowaniu.

Najlepsze jeszcze ciepłe, może ze szklaneczką równie cieplusiego,  migdałowego mleka?

 

8 kawałków

Ciasto cynamonowe 

składniki:

– 250 g mąki ryżowej + 50 g mielonych orzechów laskowych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, szczypta soli, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1 płaska łyżeczka kakao

– 100 g miękkiego masła, 120 g brązowego cukru, 2 jajka

– 1 duży, dojrzały banan + 100 ml mleka (używam roślinnego)

wykonanie:

Mąkę przesiej. Wymieszaj z orzechami, sodą, proszkiem, solą, przyprawami.

Banana zmiksuj z mlekiem na pure w blenderze.

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę kilka minut. Dodaj po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując przynajmniej 2 minuty. Dodaj stopniowo bananowe pure ucierając na niskich obrotach, a następnie po łyżce mąki.

Ciasto przełóż do formy (natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia). Wyrównaj i piecz 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Ciasto najlepsze tego samego dnia, jeszcze lekko ciepłe.

Smacznego!

_DSC4034_Snapseed

 

1079287_692722667419895_739849929_n

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
10 marzec 2012

Z włoskim akcentem

desery
Zobacz więcej
3 styczeń 2014

Risotto

bez jajek, bez orzechów, bez soi, dania główne
Zobacz więcej
7 styczeń 2012

Urodzinowo

torty
Zobacz więcej
  1. O kurcze..BOSKIE! 😀 Zaraz zrobię <3 a mogę zastąpić połowę mąki ryżowej gryczaną ? 😀

      • Weronika
      • 27 listopad 2013

      Tak 😉

        • Weronika
        • 27 listopad 2013

        Ciasto w piekarniku 😉 , ciekawe czy wyjdzie…Wyglądem przypomina mus, u Ciebie też tak wyglądało? :)

          • Weronika
          • 27 listopad 2013

          Ewentualnie taki czekoladowy :)

          • Wydaje mi się, że nie chodzi o same zdjęcia. Wręcz przeciwnie zdjęcia pokazują ładne wyrośnięte np. bułeczki, które jeżeli byłyby upieczone ze zwykłej, zdrowej mąki bezglutenowej na pewno by tak ładnie nie wyglądały.

            • Weronika
            • 27 styczeń 2014

            Nie bardzo rozumiem tą sugestię.

            • Weronika
            • 28 listopad 2013

            Zrobiłam:), udało się:D Jest przepyszne ! Mam trzy pytania: Czym można zastąpić jajka?Może własnie będzie więcej takich przepisów z mąką naturalną?:D te mieszanki mają dużo chemii…:( Jak robisz tak ładne zdjęcia tych wszystkich ciast i ciasteczek, mi nie wychodzą :(
            Pozdrawiam Ciebie serdecznie! dzięki za to co robisz:)

            • Weronika
            • 28 listopad 2013

            Zdjęcia nie są idealne, mam tego świadomość. Aparat aparatem, trzeba ćwiczyć. Jajka można zastąpić dodając np. ocet balsamiczny do mleka ale nie potrafię podać Ci proporcji w tym przepisie. Pomyślę nad innym :)

  2. Mam pytanie: czy można użyć mąki kukurydzianej zamiast ryżowej do tego przepisu? Nie znalazłam mąki ryżowej bez śladowych ilości glutenu, a piekę dla osoby z celiakią…
    Poza tym orzechy laskowe zastąpiłabym migdałami…
    Proszę o radę:) Przepis brzmi super!

      • Weronika
      • 30 listopad 2013

      Tak, to przepis dla naturalnych mąk. Ja użyłam mąki ryżowej „Doves Farm” ale w Bezglutenie też na pewno jest bezglutenowa :)

  3. A czy orzechy laskowe, które musimy omijać baaardzo szerokim łukiem, można zastąpić zmielonymi migdałami?

  4. Można jakoś pominąć lub czymś zastąpić tego banana? ;D Pozdrawiam.

      • Weronika
      • 28 styczeń 2014

      A dlaczego? Nie jest wyczuwalny. Hmm, może pure z dojrzałego awokado.

        • Zuzanna
        • 29 styczeń 2014

        Bo piekę dla osoby która zimą nigdy nie je egzotycznych owoców (ot, taka fanaberia ;D). Więc banan jest konieczny? Może mogę zastąpić większą ilością jajek?

  5. proszę o podanie średnicy formy

    • sabina
    • 2 marzec 2016

    Czy można użyć masła kierowanego lub ghee zamiast zwykłego?

    • Sylwia
    • 13 marzec 2016

    Zmieniłam jedynie orzechy zamieniłam na migdały a mleko na migdałowe… Właśnie wychodzi z blaszki w piekarniku 😀

    • Asia
    • 8 październik 2016

    Ciasto pycha!!! Troche zmienilam niektore skladniki, ja zmielilam sama ryz brazowy, dodalam 3 lyzki maki kokosowej, nie dalam banana ani daktyli bo nie mozemy wogole cukru. Kakao zastapilam karobem. Dziekuje za ten przepis. Fantastyczne pole do popisu!

  6. Świetne ciasto, wypróbowałam ten przepis i teraz będę je piekła cały czas, zapraszam do mnie na bloga o fotografii.

    • Alicja
    • 4 październik 2018

    Dzień dobry

    Niesety nie możemy spożywać produktów mleczych, bardzo prosiłabym o radę czym można zastąpić masło? Dziękuję :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

[instagram-feed]

Blog roku 2011

Blog roku 2011