Cynamonowe na mące ryżowej

27 listopada 2013 , In: ciasta
1

Często pytacie czy ciasto z mąki ryżowej może się udać. To proste ciasto to gwarant jej jakości. Lekko wilgotne dzięki dodatkowi bananowego pure i przyjemnie zimowe dzięki przyprawom. 

Jak każde ciasto ucierane, wymaga chwili cierpliwości przy miksowaniu.

Najlepsze jeszcze ciepłe, może ze szklaneczką równie cieplusiego,  migdałowego mleka?

 

8 kawałków

Ciasto cynamonowe 

składniki:

– 250 g mąki ryżowej + 50 g mielonych orzechów laskowych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, szczypta soli, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1 płaska łyżeczka kakao

– 100 g miękkiego masła, 120 g brązowego cukru, 2 jajka

– 1 duży, dojrzały banan + 100 ml mleka (używam roślinnego)

wykonanie:

Mąkę przesiej. Wymieszaj z orzechami, sodą, proszkiem, solą, przyprawami.

Banana zmiksuj z mlekiem na pure w blenderze.

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę kilka minut. Dodaj po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując przynajmniej 2 minuty. Dodaj stopniowo bananowe pure ucierając na niskich obrotach, a następnie po łyżce mąki.

Ciasto przełóż do formy (natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia). Wyrównaj i piecz 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Ciasto najlepsze tego samego dnia, jeszcze lekko ciepłe.

Smacznego!

_DSC4034_Snapseed

 

1079287_692722667419895_739849929_n

  1. Odpowiedz

    O kurcze..BOSKIE! 😀 Zaraz zrobię <3 a mogę zastąpić połowę mąki ryżowej gryczaną ? 😀

      • Weronika
      • 27 listopada 2013
      Odpowiedz

      Tak 😉

        • Weronika
        • 27 listopada 2013
        Odpowiedz

        Ciasto w piekarniku 😉 , ciekawe czy wyjdzie…Wyglądem przypomina mus, u Ciebie też tak wyglądało? :)

          • Weronika
          • 27 listopada 2013
          Odpowiedz

          Ewentualnie taki czekoladowy :)

          • Wydaje mi się, że nie chodzi o same zdjęcia. Wręcz przeciwnie zdjęcia pokazują ładne wyrośnięte np. bułeczki, które jeżeli byłyby upieczone ze zwykłej, zdrowej mąki bezglutenowej na pewno by tak ładnie nie wyglądały.

            • Weronika
            • 27 stycznia 2014

            Nie bardzo rozumiem tą sugestię.

            • Weronika
            • 28 listopada 2013

            Zrobiłam:), udało się:D Jest przepyszne ! Mam trzy pytania: Czym można zastąpić jajka?Może własnie będzie więcej takich przepisów z mąką naturalną?:D te mieszanki mają dużo chemii…:( Jak robisz tak ładne zdjęcia tych wszystkich ciast i ciasteczek, mi nie wychodzą :(
            Pozdrawiam Ciebie serdecznie! dzięki za to co robisz:)

            • Weronika
            • 28 listopada 2013

            Zdjęcia nie są idealne, mam tego świadomość. Aparat aparatem, trzeba ćwiczyć. Jajka można zastąpić dodając np. ocet balsamiczny do mleka ale nie potrafię podać Ci proporcji w tym przepisie. Pomyślę nad innym :)

  2. Odpowiedz

    Mam pytanie: czy można użyć mąki kukurydzianej zamiast ryżowej do tego przepisu? Nie znalazłam mąki ryżowej bez śladowych ilości glutenu, a piekę dla osoby z celiakią…
    Poza tym orzechy laskowe zastąpiłabym migdałami…
    Proszę o radę:) Przepis brzmi super!

      • Weronika
      • 30 listopada 2013
      Odpowiedz

      Tak, to przepis dla naturalnych mąk. Ja użyłam mąki ryżowej „Doves Farm” ale w Bezglutenie też na pewno jest bezglutenowa :)

    • Ania
    • 30 listopada 2013
    Odpowiedz

    A czy orzechy laskowe, które musimy omijać baaardzo szerokim łukiem, można zastąpić zmielonymi migdałami?

  3. Odpowiedz

    Można jakoś pominąć lub czymś zastąpić tego banana? ;D Pozdrawiam.

      • Weronika
      • 28 stycznia 2014
      Odpowiedz

      A dlaczego? Nie jest wyczuwalny. Hmm, może pure z dojrzałego awokado.

        • Zuzanna
        • 29 stycznia 2014
        Odpowiedz

        Bo piekę dla osoby która zimą nigdy nie je egzotycznych owoców (ot, taka fanaberia ;D). Więc banan jest konieczny? Może mogę zastąpić większą ilością jajek?

  4. Odpowiedz

    proszę o podanie średnicy formy

    • sabina
    • 2 marca 2016
    Odpowiedz

    Czy można użyć masła kierowanego lub ghee zamiast zwykłego?

    • Sylwia
    • 13 marca 2016
    Odpowiedz

    Zmieniłam jedynie orzechy zamieniłam na migdały a mleko na migdałowe… Właśnie wychodzi z blaszki w piekarniku 😀

    • Asia
    • 8 października 2016
    Odpowiedz

    Ciasto pycha!!! Troche zmienilam niektore skladniki, ja zmielilam sama ryz brazowy, dodalam 3 lyzki maki kokosowej, nie dalam banana ani daktyli bo nie mozemy wogole cukru. Kakao zastapilam karobem. Dziekuje za ten przepis. Fantastyczne pole do popisu!

  5. Odpowiedz

    Świetne ciasto, wypróbowałam ten przepis i teraz będę je piekła cały czas, zapraszam do mnie na bloga o fotografii.

    • Alicja
    • 4 października 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Dzień dobry

    Niesety nie możemy spożywać produktów mleczych, bardzo prosiłabym o radę czym można zastąpić masło? Dziękuję :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011