Świąteczne racuchy pomarańczowe

1

Racuchy świąteczne, że aż! Jest w nich wszystko co pozwala na tą szlachetną nazwę. Aromat pomarańczy, wanilii, drożdży i kawałki rodzynek i orzechów. Puszyste, pachnące i słodkie. Wyobrażam je sobie na świąteczne, leniwe śniadanie w… łóżku, z dobrym filmem. A do kościoła tylko na pasterkę, nie ma innej opcji. Potem leniuchowanie!

15 racuszków

Drożdżowe racuchy z pomarańczą i bakaliami

składniki*:

– 150 g mąki bezglutenowej, 1 łyżeczka suchych drożdży, 2 łyżki cukru waniliowego, 1 łyżka cukru pudru

– 550 ml lekko ciepłego mleka (użyłam migdałowego), 1 jajko w temp. pokojowej, 1/4 szklanki roztopionego masła, przestudzonego

– sok i skórka otarta z jednej pomarańczy**, po 2 łyżki siekanych orzechów włoskich i rodzynek

– tłuszcz do smażenia, cukier puder/ syrop klonowy do podania

wykonanie:

Mąkę przesiej do dużej miski. Wymieszaj z drożdżami i cukrem.

Wbij jajko, dodaj masło, sok i skórkę z pomarańczy. Wlewaj mleko, miksując mieszankę na gęste ciasto.

Na koniec wmieszaj rodzynki i orzechy.

Ciasto przemieszaj jeszcze łyżką, tak aby nic nie pozostało na ściankach miski. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40 min.

Po tym czasie wylewaj na rozgrzany tłuszcz niewielkie placuszki i smaż do zrumienienia z dwóch stron.

Racuchy podawaj na ciepło z odrobiną syropu klonowego lub tradycyjnie posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

* w wersji bezmlecznej możemy zastąpić masło delikatnym olejem; jajko też można pominąć choć racuszki odrobinę stracą

**sparz ją przed użyciem

_DSC4957_Snapseed

_DSC4986_Snapseed

1079287_692722667419895_739849929_n

 

  1. Odpowiedz

    Uwielbiam wszelkie racuchy,racuszki… :))) a wyglądają bardzo smakowicie. Muszę nawet powiedzieć, że gdy robię dla syna jego „bezglutkowe” to bardziej mi smakują niż nasze – glutenowe.

    • Odpowiedz

      Mam dokładnie tak samo…odkąd mój syn jest na diecie bezglutenowej prawie w ogóle nie używam mąki pszennej. Naleśniki, racuszki i inne placuchy jemy tylko bezglutenowe i są o niebo smaczniejsze…Gdy syn był na wakacjach zrobiłam zwykłe naleśniki z mąki glutenowej i okazało się, że nikomu w domu nie smakowały 😉

        • Weronika
        • 20 grudnia 2013
        Odpowiedz

        Jestem pod wrażeniem obu pań! Zgadzam się w 100 % :)

    • Goska
    • 15 października 2015
    Odpowiedz

    Weroniko, gdy do skladnikow dodałam te 550 ml mleka to ciasto nie wychodzi gęste, wychodzi raczej lejące. (co do mąki to zmieszałam pół na pół ryżową i kukurydzianą). Jaka to ma być dokładnie konsystencja?

    • Andrzej
    • 8 listopada 2016
    Odpowiedz

    Przepisy mogą być dobre
    czy inaczej mówiąc pyszne
    bo Pani je komponując
    myśli też o swoich odczuciach smakowych i zdrowotnych
    Myśląc o sobie co według nas ma jakąś wartość -nam nie zaszkodzi innym też przypadnie do gustu-tym sposobem-tworzymy cuda
    w ten sposób pomagamy innym

    • Agnieszka
    • 31 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Pani Weroniko ten przepis jest niepoprawny. Za dużo mleka albo za mało mąki.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011