Ciepłe pączusie

4 lutego 2013 , In: babeczki i ciastka, bez soi
0

Pamiętam bardzo dobrze zapach piekarni tuż obok podstawówki. Chodziło się tam po ogromne paluchy z makiem, bułeczki łączone po sześć, czasami rogaliki z budyniem, cynamonkę albo kopiec malutkich pączusiów. Lukrowanych tak obficie, by maluch oblepił sobie opuszki palców i skrawek sweterka.

Po powrocie ze śnieżnej krainy, odespaniu bezsilności i smutków, rano z kubkiem termicznym wyruszyłam na spacer do sklepu. W mailach pytacie o pączki. Będę robiła je przez kolejne dni. Dzisiaj na oswojenie, takie na jeden kęs.

 

35 sztuk

Mini pączki

Potrzebne składniki:

-zaczyn: 15 g świeżych drożdży, 1/4 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczka cukru

– ciasto: 200 g + 50 g mąki bezglutenowej (użyłam 100 uniwersalnej, a pozostałą zastąpiłam owsianą bzgl), 3/4 szklanki letniego mleka, 2 łyżki cukru pudru,  1 jajko, 4 żółtka, 1 łyżeczka majonezu

lukier: 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżki ciepłej wody

– 500 ml oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Drożdże pokrusz do miseczki, zasyp cukrem, zalej mlekiem. Rozmieszaj i odstaw do zgęstnienia i wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.

Mąkę przesiej dwukrotnie z cukrem pudrem. 200 g przesyp do miski, zrób dołek.

Białko jaja ubij na sztywną pianę, dodaj majonez, a następnie żółtka.

Do mąki dodaj zaczyn, jajka oraz mleko. Wymieszaj, najlepiej wyrabiając mikserem z końcówką do drożdżowego.

Luźne ciasto przełóż do czystej miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości w ciepłe miejsce- nawet do 2 h.

Wyrośnięte ciasto zagnieć na blacie z pozostałą mąką i rozwałkuj na gruby placek. Małym kieliszkiem wykrawaj pączusie.

Przykryj ściereczką i odstaw na 30 min.

W garnku rozgrzej tłuszcz. Posiadacze termometru cukierniczego kontrolują aby temperatura wynosiła 170 stopni C.

Wyrośnięte pączki wrzucaj na gorący tłuszcz i wyławiaj po minucie łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.

Lukier przygotuj mieszając wodę z pudrem i oblewaj nim ciepłe pączusie.

Smacznego!

    • K&A
    • 4 lutego 2013
    Odpowiedz

    M….. pączki :*
    Marza nam się takie jeszcze ciepłe :-) Kusisz :*
    Zapraszamy do nas :0
    http://perfect-cook.blogspot.com/

  1. Odpowiedz

    Dziękuję za przepis na pączki:)

    • Ewa
    • 26 lutego 2014
    Odpowiedz

    Wyglądają apetycznie;)
    Weroniko jakiej firmy świeże drożdże stosujesz?
    Które na pewno są bez glutenu?

    Pozdrawiam serdecznie
    Ewa

      • Weronika
      • 26 lutego 2014
      Odpowiedz

      Dr.Oetker kiedyś. Jak mam w zapasie to Doves Farm również suszone.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011