Ciepłe pączusie

4 lutego 2013 , In: babeczki i ciastka, bez soi
0

Pamiętam bardzo dobrze zapach piekarni tuż obok podstawówki. Chodziło się tam po ogromne paluchy z makiem, bułeczki łączone po sześć, czasami rogaliki z budyniem, cynamonkę albo kopiec malutkich pączusiów. Lukrowanych tak obficie, by maluch oblepił sobie opuszki palców i skrawek sweterka.

Po powrocie ze śnieżnej krainy, odespaniu bezsilności i smutków, rano z kubkiem termicznym wyruszyłam na spacer do sklepu. W mailach pytacie o pączki. Będę robiła je przez kolejne dni. Dzisiaj na oswojenie, takie na jeden kęs.

 

35 sztuk

Mini pączki

Potrzebne składniki:

-zaczyn: 15 g świeżych drożdży, 1/4 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczka cukru

– ciasto: 200 g + 50 g mąki bezglutenowej (użyłam 100 uniwersalnej, a pozostałą zastąpiłam owsianą bzgl), 3/4 szklanki letniego mleka, 2 łyżki cukru pudru,  1 jajko, 4 żółtka, 1 łyżeczka majonezu

lukier: 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżki ciepłej wody

– 500 ml oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Drożdże pokrusz do miseczki, zasyp cukrem, zalej mlekiem. Rozmieszaj i odstaw do zgęstnienia i wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.

Mąkę przesiej dwukrotnie z cukrem pudrem. 200 g przesyp do miski, zrób dołek.

Białko jaja ubij na sztywną pianę, dodaj majonez, a następnie żółtka.

Do mąki dodaj zaczyn, jajka oraz mleko. Wymieszaj, najlepiej wyrabiając mikserem z końcówką do drożdżowego.

Luźne ciasto przełóż do czystej miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości w ciepłe miejsce- nawet do 2 h.

Wyrośnięte ciasto zagnieć na blacie z pozostałą mąką i rozwałkuj na gruby placek. Małym kieliszkiem wykrawaj pączusie.

Przykryj ściereczką i odstaw na 30 min.

W garnku rozgrzej tłuszcz. Posiadacze termometru cukierniczego kontrolują aby temperatura wynosiła 170 stopni C.

Wyrośnięte pączki wrzucaj na gorący tłuszcz i wyławiaj po minucie łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.

Lukier przygotuj mieszając wodę z pudrem i oblewaj nim ciepłe pączusie.

Smacznego!

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
21 marca 2012

Przyszła wiosna…

ciasta
Zobacz więcej
16 sierpnia 2011

Bardzo nasze ciasto

ciasta
Zobacz więcej
28 października 2012

Gorące mleko bananowe

napoje
Zobacz więcej
    • K&A
    • 4 lutego 2013
    Odpowiedz

    M….. pączki :*
    Marza nam się takie jeszcze ciepłe :-) Kusisz :*
    Zapraszamy do nas :0
    http://perfect-cook.blogspot.com/

  1. Odpowiedz

    Dziękuję za przepis na pączki:)

    • Ewa
    • 26 lutego 2014
    Odpowiedz

    Wyglądają apetycznie;)
    Weroniko jakiej firmy świeże drożdże stosujesz?
    Które na pewno są bez glutenu?

    Pozdrawiam serdecznie
    Ewa

      • Weronika
      • 26 lutego 2014
      Odpowiedz

      Dr.Oetker kiedyś. Jak mam w zapasie to Doves Farm również suszone.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011