Crumble

12 sierpnia 2012 , In: desery
0

Zaszyć się z miseczką mocno owocowego crumble i dobrą gazetą w rześki, letni poranek. Łapczywie czerpiąc kolejne łyżeczki, parząc język. Ulubiony zestaw owoców pod kruszonką.

Mam warianty do których powrócę zimą, w smętne, długie wieczory. Gruszki i aromat piernika pośród sterty książek i zeszytów.

Przepis ruchomy, wymienny. Każdy może przed zapieczeniem skomponować swoją ulubioną wersję.

 

Crumble:

Potrzebne składniki:

– owoce: maliny, śliwki, borówki, gruszki (lub inne)

– kruszonka: zimne masło, dowolna mąka, cukier, opcjonalnie kilka rozdrobnionych ciasteczek

żaroodporne naczynie lub kilka mniejszych kokilek, bita śmietana, jogurt lub lody do podania

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Owoce ułóż w dowolnej kolejności. Możesz posypać łyżką cukru lub polać miodem/ przyprawić. Z kilku łyżek, mąki, masła i cukru zagnieć palcami okruszkowe ciasto. Możesz wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Wyłóż ciasto na owoce i zapiecz około 10 minut.

Podawaj po chwilowym przestudzeniu, z lodami czy śmietaną.

Smacznego!

  1. Odpowiedz

    łapczywe łyżeczki.. duża przyjemność

  2. Odpowiedz

    Po co ta przykra wzmianka o stercie książek pod pysznymi, letnimi owocami? 😉

      • Weronika
      • 14 sierpnia 2012
      Odpowiedz

      gorzka prawda.

  3. musi byc pyszne :3

    • ola
    • 17 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Świetne. Uwielbiam owoce i na pewno sprobuje. Zapraszam do mnie. http://Www.ustrzel-okazje.blogspot.com

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011