Ciepłe, puchate drożdżówki niewątpliwie byłyby wymarzonym prezentem dla niejednego bezglutenowego dziecka. Jednak wczoraj ja też postanowiłam poświętować- leniuchując. W ramach rekompensaty za brak publikacji, słodkie bułki serwuję dzisiaj. Mam nadzieję, że pojawią się w niejednym piekarniku w nadchodzący weekend. Często pod archiwalnymi przepisami pojawiają się podobne komentarze dotyczące ciasta drożdżowego. Od dawna nie używam już gotowych miksów, ale nie zawsze po tak długim czasie od publikacji jestem w stanie podpowiedzieć jakie proporcje naturalnych mąk byłyby odpowiednie. Dlatego dzisiaj przygotowałam dość uniwersalny przepis z ulubionych ziaren i garść uwag. Pierwotnie planowałam użyć kwaskowatego rabarbaru jednak w okolicy znalazłam tylko kobiałki czereśni. Przygotujcie z dowolnymi owocami lub twarożkiem i koniecznie pochwalcie się efektami. Do napisania ♥
6 dużych bułek
składniki
ciasto drożdżowe
kruszonka
dodatkowo
wykonanie
Masło rozpuść w garnuszku. Mleko podgrzej. Nie powinno być gorące, a jedynie delikatnie ciepłe. Do miski przesiej wszystkie rodzaje mąki. Dodaj drożdże, cukier, proszek oraz gumę i wymieszaj. Wbij jajko, wlej połowę mleka i rozpocznij wyrabianie za pomocą miksera. Dodaj masło i stopniowo wlewaj pozostały płyn. Ciasto powinno być gęste, bardzo luźne, miękkie. Może spływać z łyżki.
Miskę przykryj szczelnie przezroczystą folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
Czereśnie przepołów, usuń pestki.
Wszystkie składniki kruszonki zagnieć do powstania okruszków.
Po godzinie przemieszaj ciasto łyżką aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Dużą, prostokątną foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Naoliw delikatnie dłonie i z gęstego, delikatnego ciasta formuj bułeczki. Ułóż na blasze i rozpłaszcz. Na środku poukładaj owoce. Przykryj folią i odstaw do czasu nagrzania piekarnika.
Przed upieczeniem posmaruj bułeczki białkiem i posyp kruszonką.
Piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanego do 190 stopni C (z termoobiegiem).
Gotowe bułeczki możesz polukrować.
Spałaszuj świeże lub kilka godzin po upieczeniu.
Smacznego!
Uwagi
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
wyglądają obłędnie!
Weroniko, a czy jajko mogę zastąpić sieminiem lnianym, bananem lub chia?
Tak, użyłabym 2-3 łyżek chia rozrobionych w gorącej wodzie i zblendowanych czy ewentualnie siemienia.
Czym mozna zastapic cukier
Ksylitolem, cukrem kokosowym.
Weroniko a czy mogłabyś pokazać na zdjęciu lub filmiku konsystencję tego ciasta? Zrobiłam bez gumy, a mleko użyłam domowe z orzechów włoskich i dodałam po łyżce więcej każdej mąki, ciasto ładnie wyrosło ale nie było szans uformować bułeczki nawet naoliwionymi dłońmi. więc wlałam wszystko do foremki dodałam owoce i kruszonke i wyszło ciasto drożdżowe
ale mam jednak wielkiego smaka na takie puchate bułeczki 😉
Dobrze, jeżeli będę robić kolejne, postaram się zamieścić
Dobrze jeżeli ciasto drożdżowe jest bardzo luźne. Każda mąka trochę inaczej łączy się z płynami. Następnym razem proszę śmiało dodać więcej mąki, ale tylko tyle żeby właśnie naoliwionymi dłońmi uformować bułki.
A czy zamiast gumy ksantanowej mogę użyć gumy guar?
Nie używałam nigdy guar, nie wiem jak się zachowuje
Guma guar zagęszcza i uelastycznia(nadaje plastyczności) ciasto, dodaję ją do pierogów i racuchów bezglutenowych. A co daje i jak zachowuje się guma ksantanowa?
Trochę podobnie. Daję ją do drożdżówek/ bułeczek aby zmniejszyć ryzyko pękania ciasta podczas pieczenia.
W przepisie jest chyba błąd. Wśród składników na ciasto jest 80g cukru, ale w wykonaniu już go nie ma 😶 Dodałam w panice, gdy ciasto już rosło, ale i tak wyszły pyszne 😀
Przepraszam! Już dodałam wzmiankę. Brawo za uratowanie sytuacji, cieszę się, że smakowały
Chciałabym zapytać czy w większości przepisów można mąkę owsianą zastąpić jaglaną?
Średni pomysł niestety. Poleciłabym mąkę z kaszy gryczanej niepalonej.
Niestety gryki również nie tolerujemy. Czy może być zatem ciecierzyca albo tapioka zamiast owsianej? Bardzo proszę o odpowiedż
Z tapioką bułeczki wyjdą gumowe, ciecierzycowej niestety nie znam za bardzo. Z bardziej wyszukanych na pewno nadałaby się jeszcze kasztanowa, ale skoro ryżowa jest ok, to może ewentualnie można spróbować dodać jej więcej.
Pani Weroniko, czy moge uzyc w przepsie mleka kokosowego lub migdalowego zamiast krowiego?
Czym można zastąpić gumę ksantanową? Jest to polisacharyd, kolejna chemia.
Pozdr,
Chciałam dopytać o gumę ksantan – gdzie można ją kupić? Czy musi być napisane, ze jest bezglutenowa? Nie mogę nigdzie takiej znaleźć. Proszę o informację bo jestem początkująca, a w wielu Pani przepisach pojawia się ta guma (mam dwie Pani książki i wszędzie pełno tej gumy…)