Drożdżówki z owocami i kruszonką

2 czerwca 2017 , In: bez orzechów, bez soi, ciasta
0

Ciepłe, puchate drożdżówki niewątpliwie byłyby wymarzonym prezentem dla niejednego bezglutenowego dziecka. Jednak wczoraj ja też postanowiłam poświętować- leniuchując. W ramach rekompensaty za brak publikacji, słodkie bułki serwuję dzisiaj. Mam nadzieję, że pojawią się w niejednym piekarniku w nadchodzący weekend. Często pod archiwalnymi przepisami pojawiają się podobne komentarze dotyczące ciasta drożdżowego. Od dawna nie używam już gotowych miksów, ale nie zawsze po tak długim czasie od publikacji jestem w stanie podpowiedzieć jakie proporcje naturalnych mąk byłyby odpowiednie. Dlatego dzisiaj przygotowałam dość uniwersalny przepis z ulubionych ziaren i garść uwag. Pierwotnie planowałam użyć kwaskowatego rabarbaru jednak w okolicy znalazłam tylko kobiałki czereśni. Przygotujcie z dowolnymi owocami lub twarożkiem i koniecznie pochwalcie się efektami. Do napisania ♥

DSC_6549_Snapseed

6 dużych bułek

Drożdżówki z kruszonką i owocami

składniki

ciasto drożdżowe

  • 150 g mąki ryżowej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 7 g drożdży instant
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki gumy ksantan
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 40 g masła

kruszonka

  • 40 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 15 g zimnego masła
  • 1 łyżka cukru

dodatkowo

  • 300 g czereśni lub innych owoców
  • więcej mąki do podsypania
  • białko do posmarowania bułeczek
  • olej do naoliwienia dłoni

wykonanie

Masło rozpuść w garnuszku. Mleko podgrzej. Nie powinno być gorące, a jedynie delikatnie ciepłe. Do miski przesiej wszystkie rodzaje mąki. Dodaj drożdże, cukier, proszek oraz gumę i wymieszaj. Wbij jajko, wlej połowę mleka i rozpocznij wyrabianie za pomocą miksera. Dodaj masło i stopniowo wlewaj pozostały płyn. Ciasto powinno być gęste, bardzo luźne, miękkie. Może spływać z łyżki.

Miskę przykryj szczelnie przezroczystą folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

Czereśnie przepołów, usuń pestki.

Wszystkie składniki kruszonki zagnieć do powstania okruszków.

Po godzinie przemieszaj ciasto łyżką aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Dużą, prostokątną foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Naoliw delikatnie dłonie i z gęstego, delikatnego ciasta formuj bułeczki. Ułóż na blasze i rozpłaszcz. Na środku poukładaj owoce. Przykryj folią i odstaw do czasu nagrzania piekarnika.

Przed upieczeniem posmaruj bułeczki białkiem i posyp kruszonką.

Piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanego do 190 stopni C (z termoobiegiem).

Gotowe bułeczki możesz polukrować.

Spałaszuj świeże lub kilka godzin po upieczeniu.

Smacznego!

Uwagi

  1. Proporcje na bezglutenowe ciasto drożdżowe zawsze są trochę ruchome. Jeżeli potrzebujesz, dodaj więcej mąki lub mleka. Pamiętaj jednak, że ciasto ma być bardzo luźne i miękkie. Trudno je formować dlatego koniecznie naoliw dłonie.
  2. Jeżeli nie chcesz używać mleka, zastąp je dowolną roślinną wersją, a masło podmień na olej kokosowy lub ostatecznie pomiń.
  3. Możesz użyć innego sypkiego słodzidła- cukru brzozowego, kokosowego i innych.
  4. Jeżeli nie chcesz używać gumy ksantanowej- pomiń. Ciasto może wtedy potrzebować mniej płynu, a bułeczki popękać gdzieniegdzie podczas pobytu w piekarniku.

DSC_6567_Snapseed

    • Agnieszka
    • 2 czerwca 2017
    Odpowiedz

    wyglądają obłędnie!

    • Małgo
    • 8 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Weroniko, a czy jajko mogę zastąpić sieminiem lnianym, bananem lub chia?

      • Weronika
      • 13 czerwca 2017
      Odpowiedz

      Tak, użyłabym 2-3 łyżek chia rozrobionych w gorącej wodzie i zblendowanych czy ewentualnie siemienia.

    • Weronika
    • 14 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Czym mozna zastapic cukier

      • Weronika
      • 16 czerwca 2017
      Odpowiedz

      Ksylitolem, cukrem kokosowym.

    • Groshek
    • 18 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Weroniko a czy mogłabyś pokazać na zdjęciu lub filmiku konsystencję tego ciasta? Zrobiłam bez gumy, a mleko użyłam domowe z orzechów włoskich i dodałam po łyżce więcej każdej mąki, ciasto ładnie wyrosło ale nie było szans uformować bułeczki nawet naoliwionymi dłońmi. więc wlałam wszystko do foremki dodałam owoce i kruszonke i wyszło ciasto drożdżowe :) ale mam jednak wielkiego smaka na takie puchate bułeczki 😉

      • Weronika
      • 6 lipca 2017
      Odpowiedz

      Dobrze, jeżeli będę robić kolejne, postaram się zamieścić :) Dobrze jeżeli ciasto drożdżowe jest bardzo luźne. Każda mąka trochę inaczej łączy się z płynami. Następnym razem proszę śmiało dodać więcej mąki, ale tylko tyle żeby właśnie naoliwionymi dłońmi uformować bułki.

    • jagoda
    • 29 czerwca 2017
    Odpowiedz

    A czy zamiast gumy ksantanowej mogę użyć gumy guar?

      • Weronika
      • 6 lipca 2017
      Odpowiedz

      Nie używałam nigdy guar, nie wiem jak się zachowuje :(

        • jagoda
        • 7 lipca 2017
        Odpowiedz

        Guma guar zagęszcza i uelastycznia(nadaje plastyczności) ciasto, dodaję ją do pierogów i racuchów bezglutenowych. A co daje i jak zachowuje się guma ksantanowa?

          • Weronika
          • 21 lipca 2017
          Odpowiedz

          Trochę podobnie. Daję ją do drożdżówek/ bułeczek aby zmniejszyć ryzyko pękania ciasta podczas pieczenia.

    • Michalina
    • 8 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    W przepisie jest chyba błąd. Wśród składników na ciasto jest 80g cukru, ale w wykonaniu już go nie ma 😶 Dodałam w panice, gdy ciasto już rosło, ale i tak wyszły pyszne 😀

      • Weronika
      • 21 sierpnia 2017
      Odpowiedz

      Przepraszam! Już dodałam wzmiankę. Brawo za uratowanie sytuacji, cieszę się, że smakowały :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Akademia bez glutenu

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Blog roku 2011

Blog roku 2011