Kruche z brzoskwiniami

0

Był błogi sierpień, dzień po dniu mijały leniwe, cudowne wakacje. Tygodnie upływały spokojnie, w poczuciu bezpieczeństwa i równowagi. Wyszłam na poranny jogging by złapać trochę tlenu, ściskałam zeszyt z notatkami kiedy nagle podniosłam wzrok i przed sąsiednim domem ujrzałam rodziców i chłopca ubranego w elegancką białą koszulę i czarne spodnie- zapewne przejętego ucznia pierwszej klasy szkoły podstawowej. Skręciłam w stronę ulubionej polanki porażona własnym odkryciem, tak oczywistym dla większości z nas.

Ulice momentalnie stały się bardziej zatłoczone, autobusy wypełniły się zaspanymi osobnikami, a pod szkołą w naszej malutkiej miejscowości znowu dzieci gwarnie bawią się na placu zabaw, a rodzice parkują gdzie popadnie by odebrać rozczochrane pociechy. Jest wrzesień i na skromnym straganie kilka kroków dalej mienią się już piękne, słoneczne dynie.

Jeszcze rok temu jak zwykle kupowałabym na ostatnią chwilę zeszyty i kaligrafowała plan lekcji. Dzisiaj patrzę na świat inaczej i powolutku zdaję sobie sprawę, że sama muszę zaplanować swój grafik i wypełnić czas najlepiej jak potrafię. Że nic nie muszę, a bardzo wiele chcę. Że spełnia się to czego tak pragnęłam. Że muszę nacisnąć kilka klamek by otworzyć drzwi, za którymi czeka coś jeszcze lepszego. O wiele lepszego.

DSC_1293_Snapseed

Lato to piękny czas dzielenia się z innymi. Od kiedy pamiętam właśnie w tych miesiącach następuje wielka transakcja barterowa. W ruch idą wszelkie plony i przetwory. Tym razem piękna istota imieniem Klaudia wyskoczyła z pociągu obdarowując mnie torbą dojrzałych brzoskwiń na powitanie. Będzie ciasto!

12 kawałków

Kruche z brzoskwiniami

Składniki

– 160 g mąki bezglutenowej (owsiana, ryżowa lub jaglana)

– 40 g mąki ziemniaczanej

– szczypta sody

– 1/3 szklanki syropu klonowego

– 1/3 szklanki dowolnego oleju

– 4-5 brzoskwiń

– 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

Wykonanie

Mąkę przesiej z sodą i wymieszaj z syropem klonowym oraz 1/2 oleju. Z powstałych okruszków odłóż 1/3 do posypania ciasta.

Do tego co zostało dodaj pozostały olej i ponownie wymieszaj. Powstałym ciastem wyłóż małą, kwadratową blaszkę.

Pokryj pokrojonymi brzoskwiniami i posyp kruszonką.

Możesz posypać równomiernie cynamonem.

Piecz 35 minut w temperaturze 180 stopni C.

Smacznego!

DSC_1331_Snapseed

free-logo

 

 

  1. Odpowiedz

    Takie dluzsze wpisy jak ten tworza niezwykly klimat w trakcie czytania. Poezja w kuchni, i ta doslowna i ta w przenosni, ktorą mozna nazwac Twoje wypieki! <3

  2. Odpowiedz

    czym mogę zastąpić syrop klonowy?:)

      • Weronika
      • 10 września 2015
      Odpowiedz

      Syropem z agawy. Jeżeli chcemy użyć cukru lub ksylitolu należałoby dodać odrobinę więcej oleju dla zachowania konsystencji.

    • Iza
    • 11 września 2015
    Odpowiedz

    Czy ciasto kruche wyjdzie mi z samej mąki ryżowej? W kuchni mam ryżową, kukurydzianą i skrobie ziemniaczaną…

    Pozdrawiam ! :-)

      • Weronika
      • 11 września 2015
      Odpowiedz

      Proponuję ryżową i ziemniaczaną. Nie ma znaczenia czy użyjemy skrobię czy mąkę :)

    • Kasia
    • 4 października 2015
    Odpowiedz

    Weroniko, ponownie dziękuję za wspaniały przepis. już kilkakrotnie upiekłam to ciasto dla różnych gości (przyjaciół, teściów, kolekgów z pracy). wszyscy zachwyceni!
    jakie pyszne!!!
    Akurat nie dostałam w sklepie brzoskwiń. Sezon na śliwki trwa, więc wersja ze śliwkami w 100% się sprawdziła.

    • Anna
    • 22 marca 2016
    Odpowiedz

    A ja potrzebuję przepis na ciasto bez mleka, glutenu, cukru, mąki owsianej, jaglanej, ziemniaczanej, ryżowej. Może być gryczana, tapioka, migdałowa, orzechowa, z cieciorki. Czy ktoś mnie poratuje?

      • Weronika
      • 22 marca 2016
      Odpowiedz

      Ratujemy! :) W tym połączeniu świetnie sprawdzi się migdałowa.

    • Ala
    • 7 września 2017
    Odpowiedz

    ciasto właśnie w piekarniku :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011