Wytwórnia rogalików

11 listopada 2012 , In: babeczki i ciastka, pieczywo
1

Kiedyś myślałam, że rogaliki to istne katusze. Krocie ćwiczeń utwierdziły mnie, że marzę o pachnącej piekarni z drożdżowymi szaleństwami, których wyrób dziś sprawia mi radość. Sobotnim rytuałem stało się wczesne wstawanie i podglądanie wyrastającego ciasta.

Chrupiąca skórka, puszyste wnętrze, jabłka, cynamon, strumyczek lukru i zrumienione migdały. Gorąca herbata, voila!

30 sztuk

Rogaliki drożdżowe:

Potrzebne składniki:

-0,5 kg mąki bezglutenowej lub pszennej (zmieszałam połowicznie z mąką razową bezglutenową), 200 g cukru, pół kostki (100 g) masła,

500 ml letniej wody, 7 g drożdży, 0,5 łyżeczki soli

– konfitura jabłkowa, jajko do posmarowania, cukier puder i gorąca woda do lukru, opcjonalnie prażone płatki migdałowe, skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszaj dokładnie z drożdżami, dodaj cukier, sól, rozpuszczone masło, a następnie wodę. Wyrób mikserem (najlepiej z końcówką „hakiem”) do połączenia. Przełóż do czystej miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 h.

Wyrośnięte zagnieć z odrobiną mąki, aby ciasto dobrze się wałkowało.

Płaty ciasta krój na trójkąty. Układaj po łyżeczce konfitury a następnie roluj do najwęższej części. Rogaliki układaj na blasze w odstępach.

Na dolnej półce piekarnika umieść naczynie z odrobiną wodą. Piekarnik nagrzej do temp. 190 stopni C.

Do zaparowanego włóż rogaliki i piecz około 30 minut.

Przygotuj lukier: do kilku łyżek cukru dodaj 3-4 łyżki wody. Wymieszaj do uzyskania gęstej białej pasty.

Rogaliki pokryj lukrem, uwieńcz skórką bądź migdałami.

Zaparz dobrą herbatę!

Smacznego!

    • Kasia
    • 16 listopada 2012
    Odpowiedz

    Najwspanialsze śniadanie! <3 :)

    • Izabela
    • 17 listopada 2015
    Odpowiedz

    Dzień dobry,
    ofiarowałam w prezencie urodzinowym Mojej Mamie Pani książkę z przepisami. Zainteresował nas przepis na rogaliki z okładki, ale nie mamy pewności co do składu. W potrzebnych składnikach podane jest jedno jajko – w rozwinięciu białko do posmarowania wierzchu. Ale w samym przepisie pojawia się również jajko – nie jesteśmy jednak pewne czy całe, czy żółtko, i czy na pewno jedno.
    Pozdrawiam
    Iza PW

      • Weronika
      • 17 listopada 2015
      Odpowiedz

      Dziękuję za informację, najwidoczniej nie podałam dodatkowego białka. Można posmarować nim rogaliki przed upieczeniem, ale nie trzeba.

        • Izabela
        • 17 listopada 2015
        Odpowiedz

        Czyli do samego ciasta należy dodać 1 całe jajko, dobrze rozumiem?
        IPW

    • Anna
    • 15 marca 2017
    Odpowiedz

    Czy 500 ml wody to nie za duzo? do tego jeszcze 100 gram rozpuszczonego masla…Zrobilam zgodnie z przepisem, tylko na mace bezglutenowej. Ciasto bylo raczej rzadkie, musialam dodac sporo maki. Rogaliki wlasnie sie pieka, ciekawa jestem rezultatu :-)

    • Jaga
    • 14 maja 2017
    Odpowiedz

    Weronika nie korzystam z gotowych mixów bezglutenowych, czy istnieje bazowy mix który można przygotować samodzielnie np z mąk bezglutenowych bio (np. ryżowej, gryczanej, kukurydzianej, ziemniaczanej…) w jakich proporcjach mieszać aby mix się sprawdzał ?
    pozdrawiam ciepło :)

      • Weronika
      • 30 maja 2017
      Odpowiedz

      Jasne, polecam ryżową, owsianą bezglutenową i ziemniaczaną. A dokładnie odważona mieszanka jest w „Słodkich sekretach”.

    • Agnieszka
    • 11 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Witam, juz sie ucieszylam, ze przepis bez jajka i bez mleka… Prosze jeszcze raz napisac, jaki jest sklad na te bezglutenowe rogaliki. 1 jako, czy moze byc bez… No i co z ta proporcja wody… Dziekuje

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011