Czekoladowe ciasto wegańskie

2

Majówka upłynęła wesoło, w dobrym towarzystwie i atmosferze. Pogoda nie sprzyjała, więc przez większość czasu  zaszywaliśmy się w czterech ścianach. Gotowałam dla przyjemności, z przyjaciółmi albo mamą. W Szczecinie pojawiła się Kasia Nosowska i mimo, że nie raz podśpiewywałam jej piosenki, ta chwila kiedy można poczuć jej ciepło pod sceną, jest nieoceniona.

Moja ukochana przyjaciółka od jakiegoś czasu na towarzyskie wieczorki piecze mi ciasto czekoladowe oprószone cukrem pudrem- bez jajek i mleka. Kiedy trzeba jedzie po bezglutenową mąkę, nie zadaje zbędnych pytań. W sobotę kiedy późno w nocy zostały tylko okruszki na moją prośbę w formie żartu, upiekła drugą blachę bo przecież „to zajmie 10 minut”.

Wczoraj późną porą, upiekłam swoje wegańskie ciasto czekoladowe. Zamiast tradycyjnych jajek kasza jaglana i daktyle. Z błyszczącą glazurą, palce lizać!

16 kawałków

Ciasto czekoladowe

bez jajek i mleka

składniki:

– 150 g mąki bezglutenowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 4 łyżeczki kakao, 75 g cukru brązowego

– 50 g suchej kaszy jaglanej, 100 g daktyli (ok 12), filiżanka intensywnej kawy

– 125 ml mleka roślinnego, 100 ml oleju, 75 g rozpuszczonej czekolady

– polewa: 50 g czekolady, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżka masła orzechowego, 50 ml mleka roślinnego

wykonanie:

Kaszę ugotuj ok 15 min do miękkości. Daktyle namocz w kawie do napęcznienia.

Mąkę przesiej z proszkiem, sodą i kakao. W jednym naczyniu umieść cukier, mleko, olej, czekoladę i kaszę oraz daktyle i za pomocą blendera zmiksuj na idealnie gładką masę.

Przełóż do miski z mąką i wymieszaj mikserem.

Ciasto przełóż do formy, rozprowadź równomiernie i wygładź wierzch wilgotną łyżką.

Piecz 35 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.

W garnuszku rozpuść wszystkie składniki na polewę mieszając. Po przestygnięciu polej nią wierzch.

Krój po przestudzeniu.

Smacznego!

_DSC2831_Snapseed1079287_692722667419895_739849929_n

  1. Odpowiedz

    <3

    • Ania
    • 18 lipca 2014
    Odpowiedz

    Pyszne jest, tylko najlepiej od razu wszystkich częstować bo zostawiłam kawałek na następny dzień i już nie było takiego efektu.

  2. Odpowiedz

    Weroniko, jaką to ciasto ma konsystencję? Szukam spodu czekoladowego do tortu i nie wiem, czy to będzie się nadawało, czy może jest bardziej jak brownie?
    Jeszcze to ciasto: http://www.natchniona.pl/czekoladowe-bez-jajek-i-mleka też jaką ma konsystencję? Dzięki za odpowiedź.

      • Weronika
      • 10 września 2014
      Odpowiedz

      Jeżeli chodzi o „czekoladowe wegańskie” to puszyste, lekko wilgotne jest pierwszego dnia. Kolejne jest bardziej zbliżone do brownie. Myślę, że można z nim spróbować dodając jeszcze więcej mokrych składników w stosunku do suchych. Próbowałam kiedyś robić wegańskie biszkopty ale przyznam, że z mąką bezglutenową jeszcze nie udało mi się wypracować czegoś odpowiedniego.

    • Magda
    • 29 lipca 2016
    Odpowiedz

    Jaką mąkę należy użyć (co jest pod pojęciem mąka bezglutenowa), chciałabym zaznaczyć, że jestem uczulona na kukurydzianą więc takiej w składzie nie może być i również jestem uczulona na ryż więc i ryżowej nie mogę stosować. Czy orzechy można zastosować takie, które nie uczulają, np. brazylijskie? Ponadto, w polewie jest łyżka masła orzechowego, czym mogę je zastąpić? Ciasto wygląda przepysznie.
    Bardzo dziękuję za odpowiedź

      • Weronika
      • 30 lipca 2016
      Odpowiedz

      Proponuję 100 g owsianej bezglutenowej i 50 g ziemniaczanej. Masło i orzechy można pominąć.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011