Czekoladowe, kruche, z malinami

2 października 2012 , In: ciasta
0

Pierwszy opóźniony pociąg i dziki pęd na sprawdzian z matematyki. Ulice pełne ludzi zmierzających do swoich własnych celów. Zimne poranki i rozkosznie słoneczne popołudnia. Dwie blachy kruchych. I love it!

________________________________________________________________________________________________

Proste, pyszne, kruche, z  ostatnimi malinami. Mocno czekoladowe/ lub kakaowe jeśli wolicie. Podałabym z gałką lodów waniliowych dla równowagi i gorącymi malinami. Gorąco polecam!

kwadrat 20 cm

Czekoladowe ciasto kruche z malinowym wnętrzem:

– ciasto kruche: 200 g mąki bezglutenowej lub pszennej, 150 g roztopionej gorzkiej czekolady bądź kilka łyżek kakao, 4 żółtka (białka wykorzystamy później), 2 łyżki cukru, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 125 g masła pokrojonego w kostkę

– wypełnienie: 450 g malin (użyłam 300, proponuję więcej), cukier do smaku, 4 białka + 1/3 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto kruche zagnieć na jednolitą masę i podziel na dwie części. Każdą zawiń w folię i schłódź 30 min. (Jedną warto umieścić w zamrażarce).

Formę wyłóż papierem. Spód wylep jedną częścią ciasta. Wyłóż posłodzone maliny. Ubij pianę z białek, dodając na końcu cukier. Przełóż łyżką na owoce. Dobrze schłodzone ciast, najlepiej z zamrażarki, zetrzyj na tarce na wierzch ciasta.

Piecz całość 45-60 minut.

Po wystudzeniu krój na kwadraty.

Smacznego!

  1. Odpowiedz

    Czy mi się zdaje, czy to jest czekoladowy pleśniak z malinami zamiast jabłek?
    Pleśniak robi się tak samo, tylko bez czekolady. I jabłka zamiast malin.
    A do tego ciasta zamiast malin dodałam banany (mam nadzieję, że nie będzie mulić :))
    Pozdrawiam

      • Weronika
      • 26 marca 2013
      Odpowiedz

      Można tak powiedzieć. Chociaż dla mnie pleśniak najlepszy jest z dobrym dżemem :)

  2. Odpowiedz

    Kilka łyżek kakao czyli dokładnie ile? 😉

      • Weronika
      • 23 czerwca 2013
      Odpowiedz

      Do koloru i do smaku :)

  3. Odpowiedz

    Czy zamiast sody można dodać proszek do pieczenia?? i jaka długość pieczenia?

    Pozdrawiam:)

      • Weronika
      • 27 sierpnia 2013
      Odpowiedz

      Można, tylko 3/4 łyżeczki :) Czas jak w przepisie.

Reply to Edyta. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011