Czekoladowy nerkownik

17 września 2013 , In: bez jajek, bez mleka, desery, wegańskie
0

Pamiętam, że kiedy pierwszy raz przeczytałam o serniku z orzechów w kolorowym magazynie, pomyślałam- co to to nie.. 

Moja babcia mówi, że jakiś przedmiot czasami trzeba przeprosić. Przeprosić kurtkę, buty, a ja musiałam przeprosić nerkowce bo jest w nich potencjał. Przed tym komu udało się zmielić je na serek, chylę czoła i przesyłam wirtualne uściski!

Trzeba zrobić jeden i drugi nerkownik, żeby wiedzieć co z czym. Dzisiaj podaję Wam na tacy przepis na jeden z lepszych. Czekolada i olej kokosowy idealnie wiążą masę, a polewa wcale nie wymaga śmietany 30%. Maliny prawie obowiązkowe. :)

 

Na facebooku zadanie nie było proste. Po 4- tym razie udało się pani Marlenie. Brawo :)

Niech moczą się nerkowce!

 

8 porcji

Czekoladowy nerkownik z malinami

składniki:

spód: 150 g orzechów brazylijskich lub laskowych, 2 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżka brązowego cukru

masa: 200 g orzechów nerkowca namoczonych ok 5 h, 75 g gorzkiej czekolady, 75 g cukru (część zastąpiłam syropem z agawy), 80 ml mleka roślinnego, 2 łyżki oleju kokosowego

polewa: 60 g gorzkiej czekolady, 40 ml mleka sojowego, 1 kopiasta łyżka cukru

– 150 g malin

wykonanie:

Orzechy zmiel w blenderze i wymieszaj z rozpuszczonym olejem i cukrem. Spód tortownicy o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki możesz lekko natłuścić pozostałym olejem. Orzechy wysyp i wyrównaj dociskając łyżką.

Nerkowce odsącz na sitku i umieść w misie blendera. Wlewaj mleko, a następnie dodawaj cukier. Na tym etapie powstał serek z nerkowców.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, olej rozpuść osobno. Wszystko wymieszaj ze sobą i wyłóż na spód. Schłódź 1h.

Przygotuj polewę. Czekoladę połam na kawałki. Mleko podgrzej i wrzucaj czekoladę. Mieszaj intensywnie, dodając cukier gdy masa przypomina już polewę.

Czekoladę wylej na wierzch zwartego już nerkowca i rozsmaruj równomiernie. Ułóż  maliny.

Schłódź jeszcze 1h.

Smacznego!

_DSC9505_Snapseed

 wszystkie produkty zakupione w delikatesach, maliny- własność osobistafree-logo

  1. Odpowiedz

    Dziękuję! :)
    Wygląda smakowicie! Na pewno wypróbuję, choć nie przepadam za słodkościami a już szczególnie za sernikami (nie znoszę twarogu) 😉 . Ciekawość jest silniejsza-ten serek musi być obłędny… za nerkowcami przepadam-podobnie jak mój mały bezglutenowiec-Jaś 😀
    pozdrawiam ciepło-Marlena

  2. Odpowiedz

    Mimo, że uwielbiam tradycyjne serniki ten prezentuje się wyśmienicie i koniecznie muszę wypróbować taki wariant. Pozdrawiam :)

    • Ada
    • 20 września 2013
    Odpowiedz

    Wygląda pysznie :)

    Czy nie myślałaś może o dodatkowym podziale kategorii ciasta? W sensie np. brownies, muffiny, kruche, z owocami, biszkoptowe, serniki itp. Sporo już tych ciast jest i za każdym razem przekopuję wszystkie, żeby znaleźć przepisy np. na tartę. To tylko taka sugestia czytelniczki :)

    Pozdrawiam!

      • Weronika
      • 20 września 2013
      Odpowiedz

      Myślałam, ale z drugiej strony komputera jest to trochę inna bajka. Chciałabym żeby to inaczej jeszcze wyglądało.

    • Daria
    • 21 września 2013
    Odpowiedz

    Hej :) a może pod przepisem dodawałabyś listę zakupów? Widzę, że kupujesz na http://www.freedelikatesy.pl (z Twojego polecenia również tam kupuję 😉 ), ale gdyby była lista zakupów to łatwiej byłoby odnaleźć każdy produkt – co Ty na to? :)

  3. Odpowiedz

    Czym mogę zastąpić olej kokosowy???
    Dziękuje za pomoc.
    Super strona!!!

      • Weronika
      • 3 kwietnia 2014
      Odpowiedz

      Z mlekiem- topionym masłem, bez mleka- namoczonymi daktylami :)

Reply to Weronika. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011