Do herbaty: babeczki ze śliwkami

24 października 2012 , In: babeczki i ciastka
0

W telefonie pospiesznie zapisuję pomysły na weekend. Będzie smacznie. Potrzebuję tylko trochę czasu.

______________________________________________________________________________________

Takie babeczki piekliśmy na warsztatach. Emocje opadły. Zdjęciowa relacja niebawem 😉

15-20 sztuk

Babeczki ze śliwkami:

Potrzebne składniki:

– 180 g mąki bezglutenowej lub zwykłej, 5 jajek (osobno żółtka i białka), 150 g cukru, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka wody

– 100 g pokrojonych śliwek + ok 20 połówek

Sposób przygotowania:

Żółtka ubij na puszysty kogel mogel z cukrem. Dodaj oliwę z wodą. Mąkę przesiej, wymieszaj mikserem z masą.

Białka ubij na sztywną pianę. Połącz  z ciastem. Dodaj kawałki śliwek i wymieszaj łyżką.

Ciasto przekładaj do foremek. Na każdej babeczce umieść połówkę śliwki. Piecz ok 20 min w temp 180 stopni C.

Smacznego!

 

    • ewa
    • 24 października 2012
    Odpowiedz

    Nie tylko do herbatki bo do soczku też są idealne i pyszne 😀 Pozdrawiam i polecam Mmmmmmm pycha :*

    • Kasia
    • 24 października 2012
    Odpowiedz

    Jakie cudeńka! W sam raz na taki jesienny wieczór jak ten! <3

    • Iza
    • 24 października 2012
    Odpowiedz

    Ojej,
    tu nie ma prawie tłuszczu ani proszku do pieczenia! Czy to się utrzyma, nie upadnie?

      • Weronika
      • 25 października 2012
      Odpowiedz

      Oczywiście. W pieczeniu nie chodzi o to żeby używać samych wspomagaczy. Babeczki są lekkie i puszyste.

        • Iza
        • 27 października 2012
        Odpowiedz

        Super! Właśnie takich przepisów nam potrzeba, bo moje dzieciaczki źle reagują na wiele dodatków. Poza tym nie są one zdrowe.
        Czyli to takie ciasteczka biszkoptowe z owocami? A jakieś inne owoce będą do nich dobre, bo śliwek akurat nie mamy? Jakieś mrożone owoce?
        Pozdrawiam serdecznie

          • Weronika
          • 27 października 2012
          Odpowiedz

          Myślę, że tak. Często robię z morelami, ale i mrożone truskawki byłyby ok.

            • Iza
            • 28 października 2012

            Dziękuję za odpowiedź.
            Na pewno spróbuję – w sumie szkoda, że nie ze śliwkowymi sercami, które wyglądają fantastycznie!

    • Marzena
    • 25 października 2012
    Odpowiedz

    Miałam swój udział przy produkcji tych babeczek na warsztatach i powiem, że wyszły GENIALNIE!!! :))

    • Marta
    • 31 października 2014
    Odpowiedz

    Witam, pięknie wyglądają, jednak to są cięgle biszkopciki z owocami! robiłaś kiedyś prawdziwe muffiny z maki bezglutenowej? Bo ja tak i można by nimi szyby rozbijać ;/
    potrzebuje jakiegoś sprawdzonego przepisu

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011