Ser, czekolada, maliny

12 marca 2012 , In: Bez kategorii
0

Mimo, że serniki robiłam nie raz i nie pięć, nigdy wcześniej nie pokusiłam się na wariant czekoladowy.

Kilka dni temu, w jednym ze sklepów natknęłam się na wyjątkowo dobrej jakości mrożone maliny i od tamtego czasu upycham je gdzie tylko się da, sycąc się wizją lipca.

Wiele już serników ujęło moje podniebienie. Nie wymyśliłam na nie wiele receptur. Często powracam do mojego faworyta- z jeżynami, na spodzie brownie.

Ten jest intensywnie czekoladowy o konsystencji aksamitnego musu. Dodatek malin zdecydowanie przełamuje słodycz.

Pieczenie w kąpieli wodnej sprawia, że sernik nie opada, a jego wierzch ma równomierną strukturę.

 

około 24 kawałki

Potrzebne składniki:

 

¨     1 kg sera mielonego trzykrotnie, 200 g cukru, 3 jajka, 200 g gorzkiej czekolady, 3 łyżki uniwersalnej mąki bezglutenowej lub pszennej, 200 g jogurtu naturalnego

¨     100 g (lub więcej) malin (jeżyn, poziomek lub mieszanki owoców leśnych)

¨      Tłuszcz do formy

 

Sposób przygotowania:

 

Formę natłuść. Użyłam dość dużej prostokątnej, ale możesz też użyć okrągłej tortownicy o śr np. 24 cm. Przygotuj większą blachę lub naczynie żaroodporne.*

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wystudź.

Jajka utrzyj z cukrem. Dodawaj po łyżce sera, na przemian z jogurtem. Na końcu wsyp mąkę i połącz wszystko z czekoladą. Masa powinna być jednolita i ciemna. Piekarnik nagrzej do temp. 160 stopni C. Do mniejszej formy wyłóż masę serową. Na wierzchu ułóż maliny. Ustaw ją w większej i wlej wrzącą wodę, tak by sięgała ona do połowy wysokości mniejszej. Całość umieść w piekarniku i piecz 40-45 minut. Studź w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.

 

* jeżeli używasz formy z wykładanym dnem, zabezpiecz spód folią aluminiową. Podczas pieczenia, do sernika nie może dostać się woda!

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
8 stycznia 2013

W obiektywie- Fotokulinaria

inne, podróże i recenzje
Zobacz więcej
18 grudnia 2012

Tort makowy

bez soi, Boże Narodzenie, torty
Zobacz więcej
29 czerwca 2014

Ciasto z jagodami

bez soi, ciasta
Zobacz więcej
  1. Odpowiedz

    muszę kiedyś koniecznie to zrobić! wygląda przepysznie! :)

    • Mama
    • 12 marca 2012
    Odpowiedz

    „Pieczenie w kąpieli wodnej” – interesujące.
    Jak dla mnie, zbyt skomplikowane. :)

    • Ania
    • 12 marca 2012
    Odpowiedz

    Bez wątpienia upiekę coś z Twoich przepisów na święta. :)

  2. Odpowiedz

    muszę kiedyś wypróbować taki przepis :) wygląda tak delikatnie :)))

    • Agnieszka
    • 13 marca 2012
    Odpowiedz

    Wygląda przepysznie,ale moja bezmleczna celiaczka go nie zje :(

    • Aga
    • 13 marca 2012
    Odpowiedz

    Wygląda wspaniale! Tego mi trzeba!!! Wypróbuję:)

  3. Odpowiedz

    Cudo boskie 😀

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011