Zdrowe trufelki

2

Ulepiłam na dzień babci i dziadka żeby nie wtłaczać w nich cukru ani mleka. Zasmakowały im bardzo… i ten fakt, że można je przyswajać bez ograniczeń :)

12 sztuk

Trufelki z daktyli 

składniki:

– 170 g daktyli, 125 g mielonych migdałów, skórka otarta z 1/2 cytryny, ziarenka z 1/2 laski wanilii

– kakao lub mielone orzechy do obtoczenia, opcjonalnie biała czekolada do polania

wykonanie:

Daktyle zamocz na 15 minut w ciepłej wodzie, odciśnij z nadmiaru wody i rozdrobnij w blenderze. Połącz z pozostałymi składnikami. Masa nie powinna przywierać do rąk, a bardzo łatwo dać się formować.

Ulep 12 kuleczek podobnej wielkości i obtocz w kakao lub orzechach.

Smacznego!

1079287_692722667419895_739849929_n

 

  1. Odpowiedz

    Już wiem jak spożytkuję ogromne daktyle, które mi zalegają w szafie! :)

  2. Odpowiedz

    Mmmmmm… aż ślinka cieknie jak się na nie patrzy. 😀 Mam tylko pytanko czy z suszonych moreli też jest możliwość zrobienia?

      • Weronika
      • 5 lutego 2014
      Odpowiedz

      Właściwie to tak ale nie jestem pewna w jakiej proporcji. Na pewno trzeba je dobrze namoczyć. Daktyle nadają się najlepiej.

  3. Odpowiedz

    Jestem na diecie bezglutenowej i bezmlecznej, więc Wielkie Dzięki za każdy nowy przepis:))) Czekam na więcej!!!

  4. Odpowiedz

    Super pomysł. Moja wnuczka jeszcze nie zasmakowała w słodkich przetworach (ma dopiero 4 miesiące), więc Twój przepis na przyszlość będzie jak znalazł.

  5. Odpowiedz

    Odsączasz wodę z daktyli? Ciasto wyszło za mokre i nie bardzo dało się ulepić kulki.

      • Weronika
      • 19 marca 2014
      Odpowiedz

      Tak, zalewam tyle aby woda pokryła daktyle ale przed dalszym użyciem odsączam. Dopisałam bo faktycznie może nie było to jasne :)

    • Aga
    • 2 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Smaczne i bardzo proste! Efektowny smakolyczek :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011