Drożdżowa strucla makowa

22 grudnia 2015 , In: bez orzechów, bez soi, Boże Narodzenie, ciasta
1

Do strucli z makiem zrobiłam w grudniu cztery podejścia. Chcę żeby tegoroczne menu świąteczne nie było obciążające dla naszego zdrowia. I chociaż zrezygnowałam już z mlecznej śmietany, pokładów cukru i tłuszczu, największym problemem okazało się ciasto drożdżowe. Choć zadanie jest naprawdę proste jeżeli weźmiemy pod uwagę gotowe mieszanki, sprawa komplikuje się w momencie gdy postanowimy z nich zrezygnować. W kuchni mam jednak swoje zasady i nie uznaję kompromisów. Jeżeli strucla to tylko zgrabnie zrolowana, z obłędną, piękną, pachnącą i rumianą skórką. Bez większych wstępów przedstawiam więc efekt mojej pracy. To ciasto, które zawsze było dla mnie symbolem klasy, tradycji i czegoś zupełnie wyjątkowego, a którego przygotowanie pozostawało wielką tajemnicą kiedy długie włosy czesałam jeszcze w dwa warkocze.

DSC_8541_Snapseed

Strucla makowa

składniki

ciasto drożdżowe
• 100 g mąki owsianej bezglutenowej
• 100 g mąki ziemniaczanej + 3 łyżki
• 100 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej
• 80 g cukru
• 7 g suszonych drożdży
• ¾ szklanki mleka roślinnego
• 1 jajko + 1 do posmarowania ciasta
• mąka ziemniaczana do podsypania blatu
masa makowa
• 250 g mielonego, suchego maku
• 150 ml mleka roślinnego
• 100 g drobno posiekanych bakalii (opcjonalnie)
• ulubiony naturalny słodzik lub cukier do smaku

wykonanie

300 g mąki przesiej, połącz z drożdżami i cukrem.Wbij jajko, wlej podgrzane mleko i zmiksuj na jednolite ciasto. Wyłącz mikser, dodaj pozostałą mąkę ziemniaczaną i wymieszaj łyżką. Miskę przykryj folią lub ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1-1,5 h.

Przygotuj masę makową. Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Możesz dodać również startą skórkę cytrynową lub pomarańczową i dobry ekstrakt z wanilii.

Ciasto wyłóż na blat podsypany mąką i zagnieć. Jeżeli potrzebujesz dodaj więcej mąki, ale ciasto powinno być bardzo plastyczne. Rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Wyłóż masę makową, rozsmaruj równomiernie i bardzo ciasno zwiń ciasto w rulon.

Szybko przełóż do foremki, pokryj starannie rozbełtanym jajkiem i wsuń do piekarnika. Piecz w temperaturze 200 stopni (tym razem z termoobiegiem) do pięknej, brązowej skórki (ok 20 minut).

Jeszcze ciepłe ciasto możesz pokryć lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny wody.

Krój po wystudzeniu.

Smacznego!

DSC_8424_Snapseed

DSC_8512_Snapseed

DSC_8515_Snapseed

DSC_8541_Snapseed

DSC_8552_Snapseed

DSC_8542_Snapseedfree-logo

    • Nina
    • 22 grudnia 2015
    Odpowiedz

    A czy ma szansę wyjść bez jajka??bo mamy uczulenie a ja mam wielką ochotę na taką struclę;-)

      • Weronika
      • 23 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Tak. Ciasto będzie się minimalnie różnić, ale do drożdżowych bułeczek dodaję 3 łyżki siemienia rozrobione w wodzie. Polecam zrobić to samo.

    • Milena
    • 23 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Strucla PRZEPYSZNA!!! Mój mąż stwierdził, że jak glutenowa :) Dziękuję za wszystkie przepisy, które powoli wykorzystuje i życzę Wesołych Świąt.

    • Ewa
    • 28 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Czy mak ma być rzeczywiście surowy zmielony, czy można go zaparzyć i ugotować , czy do ciasta nie dodaje się żadnego tłuszczu?
    Pozdrawiam ciepło.

      • Weronika
      • 29 stycznia 2016
      Odpowiedz

      Nie ma potrzeby bawić się z makiem, ja mielę suchy :) Tłuszcz nie jest niezbędny, ale można dać dwie łyżki stopionego masła.

        • magdi
        • 3 września 2016
        Odpowiedz

        piękny makowiec .czym zastapie make owsiana ….

          • Weronika
          • 6 września 2016
          Odpowiedz

          A mąka z kaszy niepalonej jest na stanie? Można dać więcej.

    • Dagmara
    • 13 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Witam

    W weekend skusiłam się na zrobienie tego cuda (na próbę przed Świętami :) ) tylko zamiast maku dałam dżem z czarnej porzeczki. Ciasto super!!!! szczególnie że wykonanie ciasta drożdżowego bezglutenowego to nie lada wyzwanie. Mam jednak pytanie… jak je należy przechowywać żeby było miękkie ponieważ upiekłam je w sobotę a w poniedziałek niestety było już zeschnięte – twardawe zaznaczę że trzymałam je zawinięte w papier do pieczenia na blacie kuchennym. Chciałabym je bardzo zrobić tradycyjnie z makiem ale boję się że jak je upiekę w piątek to nie przetrzyma mi do niedzieli 25.12 :( proszę o podpowiedź

    Pozdrawiam ciepło życząc już spokojnych, rodzinnych Świąt spędzonych w gronie najbliższych.

      • Weronika
      • 13 grudnia 2016
      Odpowiedz

      Bezglutenowe ciasto drożdżowe ma to do siebie, że najlepsze jest jeszcze ciepłe. Natomiast dzięki dość wilgotnej masie makowej strucla ma większe szanse na przetrwanie :) Polecam też polukrować jeszcze ciepłe ciasto i dość cienko je rozwałkować.

      PS Wzajemnie!

    • Asia
    • 21 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Pani Weroniko miałam w planach pieczenie tej strucli ale komentarz Pani Dagmary mnie zniechęcił. Jednak w wypiekach świątecznych nie chodzi o to aby ciasto było smaczne przez kilka dni. Czy nie sądzi Pani, ze problem z tym, ze ciasto jest szybko suche leży w mące ziemniaczanej? Czy próbowała Pani z innymi mąkami np. ryżowa, tapioką, kasztanową?

      • Weronika
      • 21 grudnia 2016
      Odpowiedz

      Mąka ziemniaczana to akurat jeden z najważniejszych składników w drożdżowym cieście bezglutenowym. To ona gwarantuje puszystość i sprawia, że ciasto swobodnie rośnie. Ciasto jest pyszne, ale jak każde (również to na gotowych mieszankach/jajkach/mleku etc.) ma krótki termin do spożycia. Taka jego natura :)

        • Asia
        • 22 grudnia 2016
        Odpowiedz

        Dziękuję za odpowiedź Pani Weroniko. To działam.

    • Asia
    • 21 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Przyszła mi do głowy jeszcze inna myśl. W przepisie jest mało jajek i ie ma tłuszczu. W tradycyjnym cieście jest sporo żółtek oraz roztopione masło.
    Czy nie myśli Pani, ze to mogłaby być „dobra zmiana”:-)?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011