Makaron na lato

0

Jestem pewna, że nie tylko w moim domu funkcjonowała w dzieciństwie miska zupy jarzynowej. Moja babcia zwykła nazywać ją śmieciową, z racji długiej listy składników, a ja szczerze nie cierpiałam tego specjału. Dzisiaj tygodniami wyczekuję takich pyszności jak kalafior, fasolka szparagowa, cukinia czy świeży koperek. Chętnie zjadłabym gorącą zupę, ale mając pod ręką opakowanie makaronu ryżowego, nie mogłam oprzeć się połączeniu wszystkich tych składników we wstążkową całość.

_DSC5034_Snapseed

 

dla 2-3 osób

Makaron z młodymi warzywami

składniki

– 200 g makaronu ryżowego

– 1 mały kalafior

– garść zielonej fasolki szparagowej

– 5 pieczarek

– 1 cebula

– 1/2 cukini

– 1 marchewka

– 1 pietruszka

– pęczek koperku

– 1 łyżeczka lubczyku

– 1 łyżeczka majeranku

– 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

– sól morska

– świeżo mielony pieprz

– oliwa

wykonanie

Cebulę pokrój w półksiężyce i zeszklij na rozgrzanej patelni. Kalafior podziel na małe różyczki, pieczarki pokrój w plastry. Pozostałe warzywa podziel na paski za pomocą obieraczki. Pozostaw na ogniu, od czasu do czasu mieszaj i podlewaj oliwą lub wodą, która bardzo szybko wyparuje. Dopraw ziołami.

W garnku umieść makaron i zalej wrzątkiem. Gotuj około 5 minut mieszając by uniknąć sklejenia. Odcedź i przepłucz po zimną wodą. Dodaj na patelnię, wymieszaj za pomocą dwóch widelców i dopraw słuszną ilością soli i pieprzu oraz wymieszaj z posiekanym koperkiem.

Smacznego!

 

_DSC5078_Snapseed

freelogo

 

There are no comments yet. Be the first to comment.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Obserwuj mnie na Instagramie

  • Siup do pieca glutenfreevegancupcakes
  • Pan nalenik  crepes glutenfree newpost
  • Mae przyjemnoci w studiokulinarnemaleprzyjemnosc coffeetime
  • Dobranoc warsawbynight
  • Cze w niedziel  sunday glutenfree
  • Owsianka na mleku jaglanym goodmorning
  • Rodzicowy bo s ze sob ju 28 lat Cho podobnohellip
  • sundaymorning glutenfree vegan
  • Ponad 100 przepisw bez glutenu mleka jajek i cukru Sodkiehellip
  • sundayafternoon coffeetime
  • driptime w ministerstwokawy
  • Osadzam rodek tygodnia thelastpieceofcake

Blog roku 2011

Blog roku 2011