Dwuskładnikowa pizza z batata

2

Jak na pewno zauważyliście, ostatnimi czasy szukam jak najprostszych rozwiązań, a granicę niemożliwego przesunęłam już tak daleko, że bardzo trudno mnie zadziwić. I kiedy przyjaciółki otwierają usta ze zdumienia, że znowu wykombinowałam zupełną abstrakcję, ja wzruszam ramionami. „Czemu to miałoby się nie udać?” Tak oto po części przez przypadek, po części z czystej ciekawości powstało dwuskładnikowe ciasto na pizzę z batata. Pure tej bulwy ma w sobie wszystko, o czym można sobie zamarzyć. Przyda się tylko widelec i mąką do wyrobienia gładkiego ciasta oraz garść ulubionych dodatków. Czyż nie takich przepisów nam potrzeba? :) Polecam jak mogę! Próbujcie.

zdjęcie 2(4)

zdjęcie 3(4)

 

dla 1 osoby

Rewolucyjna pizza z batata

składniki

• 1 duży batat (200 g pure)
• 80 g mąki bezglutenowej*
• sos pomidorowy i ulubione dodatki

wykonanie

Batata wyszoruj, przekrój na pół i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pomarańczową stroną do dołu. Upiecz do miękkości, a następnie przestudź. Wydrąż miąższ i dokładnie rozgnieć widelcem. Dodaj mąkę i wyrób dłonią gładkie ciasto. Jeżeli potrzebujesz, dodaj więcej mąki. Ciasto nie powinno kleić się do rąk.

Powstałą kulę przełóż na papier do pieczenia i rozwałkuj cienko. Ciasto przełóż wraz z papierem na blachę, nakłuj widelcem i podpiecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C z termoobiegiem. Kiedy spód zrumieni się, wyjmij z piekarnika i pokryj dodatkami. Piecz 5-8 minut.

Gotowe!
*użyłam owsianej bezglutenowej

free-logo

 

    • Monika
    • 13 lutego 2016
    Odpowiedz

    Boska pizza! Zrobimy! Zapytam tylko…mogę zmienić mąkę na np. Jaglaną albo gryczaną białą?

      • Basia
      • 21 sierpnia 2017
      Odpowiedz

      Hej! ja zmieniłam na jaglaną bo nie toleruję gryki. Dodaję 2 łyżki siemienia lnianego rozpuszczone w ciepłej wodzie i mąkę jaglaną i jest ok :) Świetny przepis 😀

      • Weronika
      • 14 lutego 2016
      Odpowiedz

      Myślę, że tak. Szczególnie gryczana niepalona :)

    • Asia
    • 13 lutego 2016
    Odpowiedz

    Wow, chyba jutro będzie pizza na obiad :) bardzo jestem ciekawa jak wyjdzie, już nie mogę się doczekać 😀

    • ewa
    • 15 lutego 2016
    Odpowiedz

    w jakiej temperaturze i jak długo pieczesz batata ?

      • Weronika
      • 15 lutego 2016
      Odpowiedz

      Hmm, myślę, że plus minus 25 minut w temperaturze 200 stopni C.

  1. Odpowiedz

    Rewelacja!

    • Anna
    • 23 lutego 2016
    Odpowiedz

    Słyszłam o pizzie z kalafiora, ale z batata? Kolejny przepis do wypróbowania, dzięki! :)

      • Weronika
      • 23 lutego 2016
      Odpowiedz

      Kalafiorowa to już klasyk :) Obie pyszne!

    • Monika
    • 23 lutego 2016
    Odpowiedz

    Myślisz, że zwykła mąka pszenna również się nada? Czy lepiej zrobić ryżową?

      • Weronika
      • 24 lutego 2016
      Odpowiedz

      Pewnie się nada :)

    • Ola
    • 1 marca 2016
    Odpowiedz

    Batat zalegający na półce w końcu się do czegoś przyda. :)

    • Ilona
    • 11 marca 2016
    Odpowiedz

    czy pizza jest sztywna?

      • Weronika
      • 11 marca 2016
      Odpowiedz

      Sztywna? :)

        • Ilona
        • 12 marca 2016
        Odpowiedz

        Chodzi mi o to, czy unosi ciężar składników, czy raczej ciasto wychodzi miękkie i pizza ugina się w ręku? :)

          • Weronika
          • 15 marca 2016
          Odpowiedz

          Unosi, spokojnie, nie ugina się :)

  2. Odpowiedz

    Nie wiem co zrobiłam źle, ale ciasto klei się wciąż mimo dodania duuuuużo więcej mąki niż w przepisie…

      • Weronika
      • 6 kwietnia 2016
      Odpowiedz

      Prawdopodobnie zależy to od rodzaju batata choć przyznam, że te których używałam za każdym razem wymagały właśnie takiej ilości mąki.

        • hacii
        • 18 lipca 2016
        Odpowiedz

        no mnie niestety też strasznie dużo mąki zabrało i nijak ciasto nie chciało się zrobić nieklejące. w końcu się poddałam, podsypałam mąką, rozłożyłam palcami na blasze i teraz siedzi w piecu. zobaczymy co z tego będzie 😉

    • Eve
    • 20 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    Czy można zastąpić batata ziemniakami? A jeżeli tak to jak długo piec je w piekarniku?

    • Paweł
    • 4 maja 2016
    Odpowiedz

    Mozna batata ugotowac zamiast piec?

      • Weronika
      • 4 maja 2016
      Odpowiedz

      Nie próbowałam, ale podejrzewam, że tak. Być może trzeba będzie sypnąć więcej mąki.

    • marta
    • 12 maja 2016
    Odpowiedz

    czym zastapic nabial w pizzy? uwielbiam mozzarella i sery ale nie mogę ich jeść a pizza bez sreka to nie to 😉

    • Kasia
    • 5 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Doskonały przepis! Pizza udała się wyśmienicie! Dzięki za ten przepis 🙂 Pozdrawiam

    • Aga
    • 14 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Pizza jest poprostu genialna, szybka i prosta. Moim zdaniem lepsza od tej klasycznej na drozdzowym cieście. Dziękuje za przepis

    • Agnieszka
    • 6 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Swietny przepis! Wyszla idealnie. Make owsiana dodawalam po prostu na oko. Bardzo dziekuje za ten pomysl, faktycznie jest rewolucyjny.

    • Maria
    • 22 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Pizza pyszna! Ciasto szybkie, proste i pyszne! O wiele bardziej mi zasmakowła niż pizza na spodzie z polenty, którą kiedyś robiłam. Świetny pomysł z batatem!😊

    • Marzena
    • 22 lutego 2018
    Odpowiedz

    Moja siedź w piekarniku 🙂jestem bardzo ciekawa jak będzie smakować

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011