Mazurek z solonym karmelem (bez mleka i jajek)

2

Daktylowy karmel to popularna, roślinna sztuczka, do której długo nie mogłam się przekonać. No bo jak ma się daktyl do ciągnącej, uzależniającej, znanej przez wszystkich masy? Mimo obiekcji, z racji zbliżających się świąt, postanowiłam przekonać się na własnej skórze (a raczej blenderze) o co to też chodzi w tym całym zamieszaniu. Jak pomyślałam, tak zrobiłam, a niedługo potem wyjadałam już ostatnie okruchy idealnego mazurka. Dzisiejsza propozycja to absolutny król wśród świątecznych ciast. Kruchy spód, delikatnie ciągnąca, słodko- słona masa i strumyczek czekolady. Roślinożercy, strzeżcie się!

20 małych kawałków

Mazurek z solonym karmelem

składniki

ciasto kruche
• 80 g mąki owsianej bezglutenowej
• 80 g mąki ryżowej
• 20 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
• ¼ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
• 50 ml oleju
• 50 ml syropu klonowego
solony karmel
• 300 g dużych, ekologicznych daktyli
• 1/3 szklanki mleka roślinnego (migdałowe/ kokosowe/ sojowe)
• 1 łyżka masła orzechowego
• 60 g stałego oleju kokosowego
• sól do smaku
dodatkowo
• 40 g rozpuszczonej, gorzkiej czekolady

wykonanie

Daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw do napęcznienia. Olej kokosowy rozpuść i wystudź.

Kwadratową foremkę o boku 20 cm natłuść delikatnie i wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem, a następnie dodaj płynne składniki. Wymieszaj za pomocą łyżki do czasu aż uzyskasz jednolite ciasto.
Spód foremki wylep dokładnie ciastem. Oprósz odrobiną dowolnej mąki i wyrównaj płaskim dnem szklanki. Nakłuj widelcem. Piecz około 12 minut w temperaturze 190 stopni C. Wystudź całkowicie.

Daktyle zmiksuj na jednolitą masę z mlekiem i masłem orzechowym. W zależności od tego jak miękkie były daktyle, możesz potrzebować więcej lub mniej mleka. Dodaj olej i zblenduj. Podkręć solą. Zacznij od 1/4 łyżeczki.

Masę wyłóż na przygotowany wcześniej spód. Wyrównaj wilgotnym nożem i schłódź w lodówce przez kilka godzin.

Pokrój na małe prostokąty i uwieńcz wzorkami z czekolady.

Voila!

DSC_3084_Snapseed

DSC_3065_Snapseed

free-logo

    • Jola
    • 17 marca 2016
    Odpowiedz

    Jakiego blendera uzywasz?

      • Weronika
      • 25 marca 2016
      Odpowiedz

      Przeoczyłam komentarz. Jeżeli chodzi o ręczny to na chwilę obecną jest to Bosch Ergomixx 750 W.

    • Maria
    • 18 marca 2016
    Odpowiedz

    Witaj
    czy mogę wymienić mąkę ryżową na jaglaną i pominąć masło orzechowe?

      • Weronika
      • 18 marca 2016
      Odpowiedz

      Z mąką jak najbardziej, ale masło orzechowe nadaje karmelowości. Nietolerancja?

    • Matylda
    • 19 marca 2016
    Odpowiedz

    Hej! :)
    Przepis wygląda zabójczo i koniecznie chcę go wypróbować – tylko zastanawiam się, jaką inną mąką można zastąpić owsianą? Jaglaną?… Ew. orkiszową? Nie jestem uczulona na gluten, ale pszenicy unikam – jedynie sporadycznie pozwalam sobie właśnie na orkisz.

      • Weronika
      • 20 marca 2016
      Odpowiedz

      Owsiana jak najbardziej :) Orkiszowa też się nada.

    • Martyna
    • 21 marca 2016
    Odpowiedz

    A czym mogę zastąpić syrop z agawy? Mam np. melasę trzcinową i miód.

      • Weronika
      • 21 marca 2016
      Odpowiedz

      Najlepiej nada się syrop klonowy, ale można spróbować z płynnym miodem.

    • Justyna
    • 21 marca 2016
    Odpowiedz

    Pani Weroniko,
    jaką mąką można zastąpić mąkę owsianą? Ja niestety nie mogą używać mąki owsianej.

      • Weronika
      • 21 marca 2016
      Odpowiedz

      Proponuję zmieloną na pył kaszę gryczaną niepaloną. Nada się też więcej ryżowej.

    • Anna
    • 29 marca 2017
    Odpowiedz

    Pani Weroniko. na jaką blachę jest ten przepis?

      • Weronika
      • 29 marca 2017
      Odpowiedz

      Informacja w przepisie :) Małą, kwadratową blaszkę o boku 20 cm.

    • Aga
    • 15 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Jak zrobić takie ładne wzorki czekoladowe? Czy trzeba użyć jakiegoś narzędzia, np. rękawa?

      • Weronika
      • 25 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Może być foliowy rękaw z odciętym mini rożkiem. Są też fajne, sylikonowe długopisy dostępne za kilka złoty w marketach :)

      • Aga
      • 16 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Zrobiłam wzorki strzykawką :) Mazurek wyszedł niesamowity, chociaż trochę zbyt słodki, jak doprawiałam wydawało mi się, że jest już ok, z resztą sypałam tę sól i sypałam, a po schłodzeniu słoność praktycznie niewyczuwalna. Ale na pewno zrobię powtórkę. Świetny przepis. Wesołych świąt :)

    • Ela
    • 17 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Wyszedł pyszny, choć ze względu na owsianą mąkę ciut drapie w gardło. Następnym razem dołożę jeszcze warstwę dżemu porzeczkowego pod masę dla przełamania smaku. Robiłam też bez mleka roślinnego, zostawiłam tylko ciut więcej wody z moczenia daktyli. Dzięki za inspirację

      • Weronika
      • 25 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Super tylko ciekawa jestem co to znaczy, że drapie w gardło :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Akademia bez glutenu

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Blog roku 2011

Blog roku 2011