Fondant czekoladowy bez jajek i mleka

1

Gdzie jest Weronika, kiedy nie ma jej na blogu? Bardzo możliwe, że odlicza minuty do wyciągnięcia kolejnego czekoladowego fondantu z piekarnika. Straciłam już rachubę ile razy przygotowałam go w ostatnim czasie i w którym dokładnie momencie stał się moją małą obsesją. Odtworzenie słynnej czekoladowej lawy w wersji bez glutenu byłoby  więcej niż proste. Wystarczy skorzystać z klasycznego przepisu i potrzebną (bardzo niewielką) ilość mąki zastąpić garstką dowolnego ziarna czy też zmielonych orzechów. Stąd też, jako zapalona eksperymentatorka chciałam pójść o krok dalej i umilić życie tym, którzy z różnych powodów rezygnują z tak podstawowych wydawałoby się produktów jak masło czy jajka. Nabyłam więc zapas czekoladowych tabliczek oraz porządnego, roślinnego tłuszczu i konsekwentnie odmierzałam składniki, od czasu do czasu podsuwając efekty znajomym. Kiedy przy kolejnej produkcji, z gorącego ciastka trysnęła odpowiednia ilość rozkosznego, czekoladowego szczęścia, misję uznałam za zakończoną sukcesem i za poważne wykroczenie uważam ukrywanie przepisu przed światem choćby jeden dzień dłużej. Oficjalnie zapraszam po zupełnie roślinną, bezglutenową, rozpustną i elegancką, a prostą jak drut recepturę, której wykonanie nie może się nie udać ♥

DSC_4381_Snapseed

1 porcja

Fondant czekoladowy

składniki

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka stołowa stałego oleju kokosowego
  • 1 kopiata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 kopiata łyżeczka mąki ryżowej
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 1-2 łyżki brązowego cukru lub innego ulubionego słodziku

wykonanie

Żaroodporne naczynko (czyli tak zwaną kokilkę) natłuść olejem kokosowym. Z papieru do pieczenia wytnij kółko odpowiadające średnicy i długi pasek na szerokość wysokości foremki i wyściel nimi jej wnętrze.

Czekoladę połam na kostki i wraz z olejem kokosowym rozpuść w kąpieli wodnej.

W misce połącz za pomocą trzepaczki mleko, cukier i oba rodzaje mąki. Dodaj płynną czekoladę i krótko zmiksuj składniki blenderem.

Gotową masę przełóż do przygotowanej foremki.

Piecz w temp. 200 stopni C przez 12-14 minut lub do czasu kiedy masa zetnie się po bokach, ale pozostanie delikatnie płynna na środku.

Po wyjęciu z piekarnika pozostaw babeczkę przez minutę w foremce, a następnie delikatnie przełóż na talerz.

Fondant podawaj na ciepło, z dodatkiem świeżych owoców.

Voila!

DSC_4852_Snapseed_Snapseed

    • Weronika
    • 10 maja 2017
    Odpowiedz

    mniam <3

    • Asia
    • 11 maja 2017
    Odpowiedz

    Do dziś nie wiedziałam, że istnieje coś takiego, jak lava cake :) Człowiek dowiaduje się czegoś nowego każdego dnia 😉 Wygląda smakowicie a składniki przekonały mnie do wypróbowania przepisu 😀 Dzięki :)

    • Klaudia
    • 19 maja 2017
    Odpowiedz

    Mega pyszne wyszło i takie proste, mąż i dzieci zachwycone, tylko mój piekarnik jest za mocny i następnym razem zamiast 12 min muszę ustawić 10, bo zbyt mało płynnego środka. Zrobiłam w formie na muffinki bo nie mam kokilek. Mniam <3

      • Weronika
      • 30 maja 2017
      Odpowiedz

      Bardzo się cieszę :) Każdy piekarnik trochę inaczej poradzi sobie z tym przepisem. Może też foremki na muffinki są mniejsze niż moja kokilka. Trzeba eksperymentować :)

    • Izabela
    • 9 lipca 2017
    Odpowiedz

    Czy mozna zastapic make ryzowa gryczana,a make ziemniaczana maka z tapioki lub skrobia kukurydziana? Mam akutrat takie maki.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Obserwuj mnie na Instagramie

  • sundayafternoon coffeetime
  • sundaymorning glutenfree vegan
  • Mae przyjemnoci w studiokulinarnemaleprzyjemnosc coffeetime
  • Ponad 100 przepisw bez glutenu mleka jajek i cukru Sodkiehellip
  • Pan nalenik  crepes glutenfree newpost
  • Osadzam rodek tygodnia thelastpieceofcake
  • Siup do pieca glutenfreevegancupcakes
  • Dobranoc warsawbynight
  • Rodzicowy bo s ze sob ju 28 lat Cho podobnohellip
  • Owsianka na mleku jaglanym goodmorning
  • Cze w niedziel  sunday glutenfree
  • driptime w ministerstwokawy

Blog roku 2011

Blog roku 2011