Pierwszą bajką, jaką przeczytałam po angielsku była ta o pierniczkowym ludziku z cieniutkiej książeczki z pomarańczową okładką. Znałam na pamięć każdą stronę i wszystkie etapy ucieczki niesfornego ciastka. Od jakiegoś czasu wypatrywałam w sklepach odpowiedniej foremki by móc samej przygotować stos pierniczków. W tym roku udało mi się zdobyć już dwa różne zestawy, którymi z czułością wykrawam kruche, pachnące przyprawami ciasto. Banalny przepis mogą z powodzeniem zrealizować maluchy, a rodzice alergików odetchnąć z ulgą :)

DSC_8057_Snapseed

20- 25 sztuk

Pierniczki

składniki

• 60 g mąki ziemniaczanej
• 120 g mąki jaglanej
• ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
• 50 ml syropu klonowego/ melasy
• 1 łyżeczka cynamonu
• ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
• ¼ łyżeczki imbiru
• 25 ml oleju roślinnego
• 1 łyżka wody

wykonanie

Wszystkie składniki wymieszaj łyżką, a następnie zagnieć dłońmi kruche ciasto. Nie jest szczególnie elastyczne, ale spokojnie da się z nim pracować.

Odrywaj po kawałku i wałkuj na stolnicy lub blacie podsypanym mąką (np. ziemniaczaną).

Z pomocą foremki wykrawaj ludziki lub inne kształty.

Piecz do 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Pamiętaj by wszystkie pierniczki miały podobną grubość, dzięki czemu unikniesz przypalenia tych cieńszych.

Wystudź na kratce. Możesz udekorować wedle uznania.

Smacznego!

DSC_8053_Snapseed

DSC_8040_Snapseed

free-logo

 

 

    • Kasia
    • 7 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Cudowne! Czy można czymś zastąpić mąkę jaglaną? Mieszkam w Australii i są tutaj dosłownie wszystkie mąki, ale jaglanej brak (kaszy też nie mogę nigdzie znaleźć) :( Mam ziemniaczaną, kokosową, mix bezglutenowy, ryżową i kukurydzianą (mogę też zaopatrzyć się w gryczaną). Dużo Twoich przepisów niestety opiera się na jaglance, jakieś pomysły na zastąpienie?

      • Weronika
      • 8 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Pewnie, że są pomysły :) Z tych zapasów dałabym 80 g ziemniaczanej i 100 g ryżowej. Na przyszłość też spokojnie można zastąpić mąkę jaglaną ryżem czy gryką jednak wtedy dodałabym trochę więcej mąki ziemniaczanej.

    • Agnieszka
    • 8 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Czy te pierniczki i pierniczki Lebkuchen można zrobić już teraz i wytrzymają do Świąt? Czy pierniczki z tego przepisu są twarde?

      • Weronika
      • 8 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Można i wytrzymają :) Moje gingerbready nie stwardniały jeszcze porządnie od soboty i nie wiem czy stwardnieją. Są jak kruche ciasteczka.

    • Monika
    • 8 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Czy Lebkucheny sa miękkie? Bo mi wyszły baardzo twarde. A surowe ciasto w ogóle nie bylo kleiste i ciągnące.

      • Weronika
      • 8 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Mięciutkie. Pieczemy je krótko, wyjmujemy jeszcze delikatnie ‚niedopieczone’. Jeżeli ciasto nie było klejące to coś definitywnie poszło nie tak. Tylko czy na pewno mamy na myśli Lebkuchen? Jesteśmy pod wpisem na twarde pierniczki.

    • mon
    • 8 grudnia 2015
    Odpowiedz

    A czy w tym przepisie melasę można zastąpić miodem?

      • Weronika
      • 9 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Można :)

      • Marta
      • 9 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Też chciałabym użyć miodu.

    • alex
    • 17 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Niestety z ciastem kompletnie nie da się współpracować :( jestem w trakcie robienia tych pierników, ale wygląda na to, że wszystko pójdzie do wyrzucenia :( ciasto rozlatuje się przy każdej próbie współpracy, ba – nie daje się zagnieść…

      • Weronika
      • 17 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Trzeba wałkować po małym kawałku. Może użyłyśmy innej jakości mąki. Można dodać trochę płynu i na pewno uratować. A jeżeli się poddajemy to lepiej upiec pierniczkową szarlotkę niż wyrzucać!

        • alex
        • 18 grudnia 2015
        Odpowiedz

        Dziękuję za odpowiedź :) Użyłam 100g mąki ryżowej Bezglutenu i 80g ziemniaczanej. Ostatecznie udało mi się zrobić pierniczki, po leżakowaniu ciasta w lodówce i dodaniu 3 jajek (na razie nie eliminuję ich z diety) :) Wyszły bardzo smaczne :)

    • Magdalena
    • 20 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Czy te pierniczki będą się nadawały do powieszenia na choinkę?

    • Anna
    • 9 lipca 2017
    Odpowiedz

    A czy można czymś zastąpić skrobię ziemniaczaną? Córka nie może – uczulona na ziemniaki

      • Weronika
      • 21 lipca 2017
      Odpowiedz

      Skrobią kukurydzianą.

    • Aneta
    • 17 grudnia 2017
    Odpowiedz

    a czy zamiast mąki ziemniaczanej czy skrobi kukurydzianej można coś innego? mam nietolerację na te produkty

      • Weronika
      • 18 grudnia 2017
      Odpowiedz

      Tapioka.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011