Niespodzianka: chleb gryczany

1

Na Święta prezent od Natchnionej- chleb bez kukurydzy i gotowych mieszanek. Pragnę wszystkich i na forum wyprowadzić z błędu: no jednak się da! :)

Zapraszam na chleb z mąką gryczaną w roli głównej. Jeszcze nie na domowym zakwasie ale pracuję nad tym- gwarantuję!

bochenek z klasycznej, małej keksówki

Chleb gryczany

składniki:

– 350 g mąki gryczanej, 100 g płatków owsianych*, 1 łyżka stołowa suchych drożdży, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżeczka soli

– 350-400 ml ciepłej wody, 3 łyżki oleju/ oliwy

– płatki owsiane do posypania wierzchu

wykonanie:

Mąkę przesiej, wymieszaj z płatkami, drożdżami. Dodaj sól, olej i ocet. Dolewaj ciepłą wodę (jak powiedziałyby to nasze prababki- ile ciasto weźmie) powoli, wyrób mikserem kontrolując konsystencję ciasta. Powinno być luźne ale nie kleić się do rąk. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.

Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, obsyp płatkami, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1-2 h.

Po tym czasie upiecz chleb w temp. 200 stopni przez około 30 minut.

Krój po ostudzeniu.

Smacznego!

*mąka jak i płatki muszą być z opakowań na których zaznaczono, że są bez glutenu (np. Bezgluten, Provena)

_DSC1546_Snapseed

 

1079287_692722667419895_739849929_n

  1. Odpowiedz

    Piekny ten chlebuś,ale gdyby tak jeszcze mi maka gryczana smakowała-nie umiem polubic tego smaku-a ta maka to chyba nalepszy zamiennik :(

      • Weronika
      • 15 kwietnia 2014
      Odpowiedz

      Spróbujmy z inną, jak sytuacja z owsianą? Myślę, że można by połączyć z ryżową.

  2. Odpowiedz

    Co można dodać zamiast owsianych? (jeszcze nie mogę przez rok)
    Z góry dzięki za info!

    PS jak już robię chleb też lubię go zjeść po prostu z masłem i szczypiorkiem lub samym masłem czosnkowym 😉

      • Weronika
      • 15 kwietnia 2014
      Odpowiedz

      Napisałam na FB :) Pominąć, dodatkowo można dodać ziarna.

  3. Odpowiedz

    Rozumiem że ciasto na chlebek wyrabiam ręcznie tak??

      • Weronika
      • 16 kwietnia 2014
      Odpowiedz

      Mikserem bo ciasto jest raczej zbyt luźne. Już dopisałam :)

  4. Odpowiedz

    U mnie połowa już zniknęła :) Tylko z braku płatków owsianych dałam 100 g mąki ryżowej i trochę słonecznika :) Tylko faktycnzie smak mąki gryczanej jest dosyć intensywny a gdyby tak zamienić czyli 350ryżowej a tylko 100 gryczanej? Jak myślisz wyjdzie?

      • Weronika
      • 16 kwietnia 2014
      Odpowiedz

      Jak najbardziej, myślę, że się uda. Mam nadzieję, że jest smacznie, ze skórką chrupiącą przyjemnie :)

  5. Odpowiedz

    Zrobiłam ten chlebek jednak prosze o rade. Dodałam chyba za duzo drozdzy cale opakowanie na 0.5 kg i czuc same drożdze. dodatkowo chlebek jest strasznie blady prosze o rade

  6. Odpowiedz

    napisz prosze jakich uzylas drozdzy, ja pominelam ocet nie wiem czy to istotne,wyszedl mi wrecz zakalec, prosze napisz bo chcialabym zjesc taki chlebek jak u Ciebie na zdjeciu:) pozdrawiam

      • Weronika
      • 26 kwietnia 2014
      Odpowiedz

      Polecam dodać ocet, natomiast użyłam drożdży Doves Farm raczej niedostępnych w Polsce. Mogę polecić dr. Oetkera, są w każdym markecie.

  7. Odpowiedz

    A co to znaczy mała keksówka :-) ?

    • Kasia
    • 11 listopada 2014
    Odpowiedz

    Przeogromne dzięki za ten przepis! Pierwszy raz od 1,5 roku (czyli od czasu zdiagnozowania u mnie celiakii) jem kanapkę z chlebem, który mi smakuje 😉 Mało tego, delektuję się nim!
    Szybki, prosty i pyszny chlebek :)
    Pozdrawiam serdecznie.

  8. Odpowiedz

    Witaj. Robiłam Twój chlebek ale mam problem bo się strasznie sypie. Nie wiem czy tak powinno być czy ja coś zrobiłam nie tak. Pozdrawiam

  9. Odpowiedz

    Pani Weroniko,

    pierwszy raz zrobiłam chlebek z Pani przepisu. Chyba jakoś wyszedł, nie wiem jak smakuje bo właśnie stygnie. A chciałam się zapytać, czy ten chleb można zamrozić ?

      • Weronika
      • 9 sierpnia 2015
      Odpowiedz

      Myślę, że tak, ale ja nic nie mrożę.

      • Odpowiedz

        Dziękuję pięknie za odpowiedź.
        Chlebek wyszedł ale za bardzo czuć mąkę gryczaną i drożdżę:-(

    • Asia
    • 26 listopada 2015
    Odpowiedz

    Chleb upieczony, ale musiałam dodać dużo więcej wody. Może mam inny rodzaj mąki. Chlebek po upieczeniu wygląda jak na zdjęciu, ale niestety bardzo się. Następne do upieczenia czekają chlebki z Twojej książki. Pozdrawiam

      • Asia
      • 26 listopada 2015
      Odpowiedz

      Oj, zjadło mi słowo. Miałam napisać, ze chlebek bardzo się kruszy.

    • Gabi
    • 13 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Czy można zastąpić drożdże zakwasem domowej roboty? Jeśli tak, to w jakiej ilości?? Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam. Gabi

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011