Gofry! bez glutenu, mleka i cukru

10 czerwca 2013 , In: bez cukru, bez mleka, desery, naleśniki i racuchy
0

Pamiętam jak w pierwsze Boże Narodzenie w nowym domu znalazłam pod choinką błyszczącą gofrownicę. Raz w tygodniu koniecznie musiałam upiec gofry i poczęstować innych.

Od miesięcy nie miałam w ustach tego ciasta, więc zaplanowałam mały powrót. Zamiast masła – oliwa, słód bijący na głowę biały cukier  a zamiast gotowych mieszanek, ekologiczne mąki.

Z herbatą w jednej ręce i aparatem w drugiej, dzisiejszego poranka spoglądałam z przerażeniem na kuchenny zegar. Pobudki po piątej, by wygrać z czasem, pakowanie jeszcze gorącego ciasta do torby na ostatnią chwilę i zapach domowych wypieków w pociągu też ma swój urok.

4 płaty z serduszek

Gofry

składniki:

– 2 żółtka, 1 szklanka mleka roślinnego, 5 łyżek oliwy lub dobrego oleju, 1 łyżka słodu ryżowego, 120 g mąki bezglutenowej*

– 2 białka

przygotowanie:

Mąkę przesiej. Dodaj pozostałe składniki (oprócz białek), zmiksuj na jednolitą masę i odstaw na 10 minut.

Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj łyżką do ciasta.

Dobrze rozgrzej gofrownicę i wylewaj ciasto na wyznaczoną powierzchnię.

Piecz gofry ok 3 minuty i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego!

*użyłam mąki z: teffu, bezglutenowego owsa i ryżowej w równych proporcjach

_DSC8562_Snapseed

 

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
5 lutego 2013

Donuts

babeczki i ciastka
Zobacz więcej
13 października 2013

Kruche ze śliwkami

bez orzechów, bez soi, ciasta
Zobacz więcej
5 września 2015

Tort kawowo- kajmakowy (bez mleka)

bez mleka, bez soi, torty
Zobacz więcej
  1. Odpowiedz

    Ale mi sie ta Twoja droga w stronę bezcukrowości i ekologiczności podoba 😉 Brawo!

    • Olga
    • 10 czerwca 2013
    Odpowiedz

    Podziwiam za to wstawanie po 5…

    • Iza
    • 10 czerwca 2013
    Odpowiedz

    Dzisiaj wypróbowaliśmy przepis! Myślę, że masz powody do satysfakcji – dwie ucieszone dziecięce buzie, które zajadały się goframi :-)

    • Kaśka
    • 11 czerwca 2013
    Odpowiedz

    Jestem na początku podróży z dietą bezglutenową i myślałam, że desery są poza moim zasięgiem, ale widzę, że nie! :) Coś mi mówi, że z Twoim blogiem i sklepem http://www.freedelikatesy.pl dieta bezglutenowa nie będzie tak straszna, jak się obawiałam 😉

      • Weronika
      • 12 czerwca 2013
      Odpowiedz

      A dziękuję bardzo za linka :)

  2. Odpowiedz

    Wygladaja przepysznie :) Czy mozna zamienic slod ryzowy np na stewie, ksylitol itp? a oliwe na maslo?

    • Ania
    • 26 lutego 2016
    Odpowiedz

    pyszota

    • Arths
    • 29 września 2017
    Odpowiedz

    „Zamiast masła – oliwa, słód bijący na głowę biały cukier a zamiast gotowych mieszanek, ekologiczne mąki.”

    Fail. Oliwa to głównie tłuszcz MUFA, więc gorsze do pieczenia niż masło. W jaki sposób słód bije na głowę biały cukier? Ekologicznie mąki… Pewnie mają 10x więcej mykotoksyn :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011