Grube naleśniki

22 czerwca 2014 , In: bez orzechów, bez soi, naleśniki i racuchy
0

Rzadko smażę naleśniki dla siebie, najczęściej przygotowuję je dla kogoś albo jem babcine- składniki zawsze odmierzane na oko a jednak niezmiennie idealne.

Coraz częściej wstaję wypoczęta i pełna energii. Chciałam odsapnąć od kukurydzy i radosna obracałam na dwóch patelniach rumiane, grube i puszyste naleśniki z mąki gryczanej. Większość nie dotarła na talerz. Jako że smażę je bez tłuszczu, najlepsze są jeszcze gorące.

przepis na piętrzącą się stertę

25 -30 placuszków

Placuszki gryczane

składniki:

– 2 jajka (L)

– 2 szklanki mąki bezglutenowej (gryczanej lub innej)

– 3/4 szklanki jogurtu/ gęstej śmietany

– 1 szklanka mleka*

– 4 łyżeczki domowego cukru waniliowego

– 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia

– 1/4 szklanki oleju

wykonanie:

Mąkę przesiej z proszkiem. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie mikserem na jednolite, płynne ciasto. Na koniec wlej olej i wymieszaj do połączenia.

Rozgrzej patelnię i wylewaj niewielkie porcje ciasta. Placuszki rosną na boki i grubość. Smaż z dwóch stron do zrumienienia.

Podawaj z syropem klonowym/ z agawy i świeżymi owocami.

Smacznego!

*używam roślinnego

zapasy składników na naleśniki zrobisz na:

1079287_692722667419895_739849929_n

 

 

  1. Odpowiedz

    Który to już przepis na pancakes? Trzeci? Super, dziś zrobię :)

      • Weronika
      • 23 czerwca 2014
      Odpowiedz

      Chyba tak, te są chyba najlepsze, taakie mięciutkie i najprzyjemniejsze w obróbce.

  2. Odpowiedz

    Te są najlepsze(robiłam wszystkie Twoje pancakes). Dodałam 100g jagód do ciasta. Wyszły wyśmienicie.

  3. Odpowiedz

    Najlepsze! Robiłem z maślanką, podałem z syropem klonowym i borówkami. Wszamaliśmy na śniadanie z przyjaciółmi :)

    Dzięki!

  4. Odpowiedz

    Koniecznie musze wyprobowac ten przepis 😉 Jakiego mleka uzywasz w tym przepisie? Czy moge zastapic czyms jogurt?Nie jem nabialu

      • Weronika
      • 16 lipca 2015
      Odpowiedz

      Mleko może być sojowe/ migdałowe, każde. Trudno zastąpić jogurt. Może być również jogurt czy śmietana w wersji roślinnej, a jeżeli nie to już najprędzej dałabym banana.

    • Martyna
    • 13 marca 2016
    Odpowiedz

    Witam, czy jako mieszkanki mąk mogę użyć tylko mąki ryżowej i zmielonych płatków owsianych ?

      • Weronika
      • 15 marca 2016
      Odpowiedz

      Tak :)

        • Martyna
        • 15 marca 2016
        Odpowiedz

        Dziękuję za odpowiedź. Zrobiłam, wyszły przepyszne :)

      • Martyna
      • 13 marca 2016
      Odpowiedz

      I czy zamiast cukru waniliowego mogę użyć miodu ?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011