Rozpustny torcik świąteczny (bez mleka)

15 grudnia 2016 , In: bez mleka, bez soi, Boże Narodzenie, desery, torty
0

Od kiedy pamiętam, zimą na nasze rodzinne stoły wjeżdżały rozmaite torty. Działo (i dzieje) się tak z uwagi na liczne uroczystości, które właśnie w tym okresie pojawiają się jedna za drugą. W wigilię od wielu, wielu lat zajadamy się tortem orzechowym, w urodziny mamy- klasycznie biszkoptami przełożonymi masą kawową, a po bożonarodzeniowej uczcie serwowany jest odświętny deser złożony z rozmaitych, słodkich warstw. Torcik, na który przepis znajdziecie poniżej bardzo przypomina mi ten, który jeszcze rok temu upiekłaby moja Babcia. To wyjątkowy deser, który przygotowuje się na specjalne okazje. Najlepiej zabrać się za wypiek na 2-3 dni przed planowaną degustacją, aby warstwy zdążyły się połączyć. Polecam ♥

 

8- 10 porcji

Torcik świąteczny

składniki

biszkopty

  • 2 jajka
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

blaty bezowe

  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

masa czekoladowa

  • puszka mleka kokosowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • cukier do smaku

masa kawowa

  • puszka mleka kokosowego
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • cukier do smaku

nasączenie

  • 200 ml wody
  • 3-4 łyżki dobrej jakości rumu

dodatkowo

  • 150 g niesłodzonych powideł śliwkowych

wykonanie

Przygotuj blaty bezowe. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. W dwóch miejscach odrysuj dno tortownicy o średnicy 20 cm.

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj stopniowo cukier, za każdym razem dokładnie łącząc składniki. Dodaj ocet oraz mąkę i wymieszaj.

Gotową lśniącą pianę wyłóż na blachę w środku odrysowanych wcześniej okręgów. Pamiętaj jednak żeby nie wypełniać ich zupełnie ponieważ w piekarniku bezy podrosną.

Blachę wsuń do piekarnika nagrzanego do 130°C, a po 30 minutach zmniejsz do 100°C i pozostaw na kolejne 30 minut. Wystudź zupełnie.

Przygotuj biszkopty. Spód foremki o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj jeszcze jeden taki krążek na drugi biszkopt.

Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, a następnie po jednym żółtku, cały czas ubijając. Do masy przesiej mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj łyżką.

Połowę ciasta przełóż do foremki. Piecz 10 minut w temperaturze 190° Następnie upiecz drugi blat.

Przygotuj masę czekoladową. Z puszki wydobądź tylko stałą masę i ubij mikserem tak jak śmietankę kremówkę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie dodaj do śmietanki i szybko połącz najpierw łyżką, a następnie mikserem. Dodaj cukier do smaku. Odstaw krem do lodówki aby stężał.

Przygotuj masę kawową. Ubij pozostałą śmietanę kokosową. Dodaj kawę i cukier do smaku. Schłódź.

Kiedy wszystkie warstwy będą gotowe, przystąp do montowania torciku. Na paterce ułóż biszkopt. Nasącz obficie wodą z rumem, a następnie pokryj warstwą powideł. Przykryj bezą i posmaruj ją ½ masy kawowej. Przykryj biszkoptem i nasącz. Pokryj kremem czekoladowym i przykryj ostatnią bezą. Schłódź w lodówce przez minimum 2h.

Po tym czasie torcik pokryj zupełnie pozostałą masą kawową. Możesz uwieńczyć rozetkami.

Całość schłódź przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

Uwagi

  1. Dobre mleko kokosowe to podstawa udanej masy. Wymiennie używam Thai Coco i Real Thai. To drugie oprócz kremowej konsystencji może poszczycić się też dobrym składem. Pamiętaj jednak, że każde mleko musi być schłodzone przez minimum dobę w lodówce. Potrząsając puszką już w sklepie możesz sprawdzić czy w środku znajdziesz więcej płynu czy stałej masy (śmietany) gotowej do ubijania.
  2. Ten torcik łatwo przesłodzić dlatego dodając cukier do kremów miej na uwadze efekt końcowy i fakt, że w deserze znajdują się już dwie warstwy bezy. Warto poszukać też niesłodzonych powideł, które wspaniale zrównoważą słodycz deseru, a nie dodatkowo ją podkręcą.
    • Kasia
    • 15 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Niestety czytając skład tego przepisu nie mogę się zgodzić, że jest to przepis niezawierający mleka. Każda gorzka czekolada zawiera w swoim składzie mleko, bądź jego śladowe ilości.

      • Ania
      • 15 grudnia 2016
      Odpowiedz

      Nieprawda! Czekolada gorzka Wawel nie zawiera mleka krowiego☺ pozdrawiam

    • Paulina
    • 20 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Nie zgodzę się, że każda czekolada gorzka zawiera mleko. Lindt 70% i te z jeszcze wieksza ilością kakao nie zawierają mleka w ogóle. Ba nawet lecytyny sojowej!

  1. Odpowiedz

    Na rynku spożywczym jest mnóstwo czekolad, które w swoim składzie zawierają tylko masę kakaową, tłuszcz kakaowy i cukier/ksylitol itp, ewentualnie jakieś przyprawy. Ja takie czekolady wybieram i są naprawdę świetne. Torcik rewelacja. idealny do świątecznej kawki. Zapraszam na mojego glutenfree bloga. Domdladuszy.blogspot.com

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Moja książka w sprzedaży od maja 2015

Książka "Bez glutenu" Weronika Madejska

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Obserwuj mnie na Instagramie

  • Jest nalenik jest impreza pancakes glutenfree partytime natchniona
  • W studiokulinarnemaleprzyjemnosc co si dzisiaj wydarzyo Spenia si moje marzeniehellip
  • Cze Berlin eatlovers glutenfree plantbased cleanfood
  • newpostonmyblog
  • Czasoumilacze zimowe winter coffeetime
  • Jak mio wrci do takich posikw plantbased cleaneating glutenfree
  • Szed przez gry i lasy ale w kocu jest Plannerhellip
  • chocolatecake glutenfree vegan
  • Cze! Troch zniknam dla poszczenia wedug dr Dbrowskiej Jeszcze kilkahellip
  • newpost glutenfree chocolatecake
  • newrecipe glutenfree vegan pancakes
  • To bdzie dobry rok  newyear

Kategorie wpisów

Blog roku 2011

Blog roku 2011