Grube naleśniki

22 czerwca 2014 , In: bez orzechów, bez soi, naleśniki i racuchy
0

Rzadko smażę naleśniki dla siebie, najczęściej przygotowuję je dla kogoś albo jem babcine- składniki zawsze odmierzane na oko a jednak niezmiennie idealne.

Coraz częściej wstaję wypoczęta i pełna energii. Chciałam odsapnąć od kukurydzy i radosna obracałam na dwóch patelniach rumiane, grube i puszyste naleśniki z mąki gryczanej. Większość nie dotarła na talerz. Jako że smażę je bez tłuszczu, najlepsze są jeszcze gorące.

przepis na piętrzącą się stertę

25 -30 placuszków

Placuszki gryczane

składniki:

– 2 jajka (L)

– 2 szklanki mąki bezglutenowej (gryczanej lub innej)

– 3/4 szklanki jogurtu/ gęstej śmietany

– 1 szklanka mleka*

– 4 łyżeczki domowego cukru waniliowego

– 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia

– 1/4 szklanki oleju

wykonanie:

Mąkę przesiej z proszkiem. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie mikserem na jednolite, płynne ciasto. Na koniec wlej olej i wymieszaj do połączenia.

Rozgrzej patelnię i wylewaj niewielkie porcje ciasta. Placuszki rosną na boki i grubość. Smaż z dwóch stron do zrumienienia.

Podawaj z syropem klonowym/ z agawy i świeżymi owocami.

Smacznego!

*używam roślinnego

zapasy składników na naleśniki zrobisz na:

1079287_692722667419895_739849929_n

 

 

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
24 października 2011

Ciasto jak cukierek Rafaello

ciasta
Zobacz więcej
26 lutego 2012

Może czekacie…

Bez kategorii
Zobacz więcej
21 marca 2016

Wielkanocna uczta bez glutenu

warsztaty, wegańskie, Wielkanoc
Zobacz więcej
  1. Odpowiedz

    Który to już przepis na pancakes? Trzeci? Super, dziś zrobię :)

      • Weronika
      • 23 czerwca 2014
      Odpowiedz

      Chyba tak, te są chyba najlepsze, taakie mięciutkie i najprzyjemniejsze w obróbce.

  2. Odpowiedz

    Te są najlepsze(robiłam wszystkie Twoje pancakes). Dodałam 100g jagód do ciasta. Wyszły wyśmienicie.

  3. Odpowiedz

    Najlepsze! Robiłem z maślanką, podałem z syropem klonowym i borówkami. Wszamaliśmy na śniadanie z przyjaciółmi :)

    Dzięki!

  4. Odpowiedz

    Koniecznie musze wyprobowac ten przepis 😉 Jakiego mleka uzywasz w tym przepisie? Czy moge zastapic czyms jogurt?Nie jem nabialu

      • Weronika
      • 16 lipca 2015
      Odpowiedz

      Mleko może być sojowe/ migdałowe, każde. Trudno zastąpić jogurt. Może być również jogurt czy śmietana w wersji roślinnej, a jeżeli nie to już najprędzej dałabym banana.

    • Martyna
    • 13 marca 2016
    Odpowiedz

    Witam, czy jako mieszkanki mąk mogę użyć tylko mąki ryżowej i zmielonych płatków owsianych ?

      • Weronika
      • 15 marca 2016
      Odpowiedz

      Tak :)

        • Martyna
        • 15 marca 2016
        Odpowiedz

        Dziękuję za odpowiedź. Zrobiłam, wyszły przepyszne :)

      • Martyna
      • 13 marca 2016
      Odpowiedz

      I czy zamiast cukru waniliowego mogę użyć miodu ?

Reply to Piotrek. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011