Kruche: pleśniak

18 sierpnia 2012 , In: ciasta
1

Bez aparatu, za to na pełnych obrotach. Z kruchymi, pieczonymi niemal mechanicznie, z pękatą płócienną torbą jabłek od babci. Z laptopem tu i tam, z książkami i notesami. 

Siostra dostała się na studia i wróciła z kilkudniowej podróży.

Po paryskich kawach i croissantach, w naszym domku pod lasem czekała duża blacha pleśniaka.

 

Pleśniak

składniki

– 400 g mąki bezglutenowej lub pszennej, 300 g masła pokrojonego na małe kawałki, 7 żółtek, 2 łyżki kakao, 1 płaska łyżeczka sody, 2 łyżki cukru

– 7 białek, 150 g cukru

– 500- 600 g dżemu (z czarnej porzeczki przepyszny)

sposób przygotowania

Mąkę z sodą, masło, żółtka i cukier zagnieć na gładkie ciasto. Podziel na trzy części*; do jednej dodając kakao i uformuj kule, owiń folią spożywczą i schłódź dobrze do stwardnienia (nie bój się umieścić na 20 minut w zamrażarce).

Blachę natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.  Największą kulę zetrzyj na tarce i równomiernie rozmieść na spodzie blachy. Pokryj dżemem. Zetrzyj ciemną kulę. Ubij pianę z białek, pod koniec dodając cukier. Bezę wyłóż na ciemne ciasto, po czym zetrzyj ostatnią warstwę ciasta na wierzch.

Całość piecz około 45 minut w temp 180 stopni C.

Krój po całkowitym ostygnięciu.

Smacznego!

* jasna która posłuży jako spód powinna być większa od pozostałych, natomiast ciemna- najmniejsza

  1. Odpowiedz

    Paryskie croissainty nie dorastają pleśniakowi do pięt. :)

      • Patrycja
      • 20 sierpnia 2012
      Odpowiedz

      Gdyby się dało kliknęłabym ‚lubię to’ przy tym komentarzu. ;D

    • Agnieszka
    • 20 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    U mnie też pleśniak :) z dżemem wiśniowym, orzechami i nektarynkami. Polecam takie połączenie :)

  2. Odpowiedz

    U mnie również pleśniak, ale z jabłkami, rodzynkami i orzechami:)

    • PATRYCJA
    • 2 września 2012
    Odpowiedz

    LUBIE TO =) BARDZO SMACZNE

    • Ola
    • 28 października 2012
    Odpowiedz

    mniam! wygląda bardzo smakowicie :3 może niedługo wypróbuję Twój przepis 😉

    • Nika
    • 24 maja 2017
    Odpowiedz

    Jakiei mieszkanki mak bezglutenowych moge uzyc?moga byc gryczana kukurydziana i ziemniaczana jesli tak to w jakich proporcjach? Dziekuje za odpowiedz😊

      • Weronika
      • 30 maja 2017
      Odpowiedz

      Myślę, że tak. Np. 200 g kukurydzianej, 100 gryczanej i 100 ziemniaczanej.

    • Ola
    • 21 marca 2018
    Odpowiedz

    Jakiej wielkości blacha będzie najlepsza na te proporcje?

      • Weronika
      • 21 marca 2018
      Odpowiedz

      Ok. 25×30 cm.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011