Gulasz z bocznikami

1

Miałam dziwny sen: zmęczona wróciłam do domu gdzie na stole czekał suto zastawiony stół pełen skrzydełek z KFC.

Dla niektórych idylla, dla mnie koszmar. Jako, że idą wakacje mam w planach jeść racjonalnie i pożywnie. Zaczynam od ciepłej miski prostego w wykonaniu gulaszu z boczniakami, które sprawdzają się chyba w każdej wersji.

Warto użyć sosu sojowego, którego smak trudno zastąpić w inny sposób.

Gulasz z boczniakami

składniki:

– 2 duże marchewki

– 2 duże cebule

– 1 czerwona papryka

– 4 duże ziemniaki

– 2 opakowania boczniaków

– puszka pomidorów

– łyżeczka cząbru

– łyżeczka czerwonej papryki

– 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

– 3 łyżki sosu sojowego (bezglutenowego)

– sól morska

– oliwa

– kasza gryczana do podania

wykonanie:

Wszystkie warzywa pokrój na małe kawałki. Rozgrzej oliwę i uduś paprykę, marchewkę, ziemniaki. Na osobnej patelni podsmaż cebulkę i pokrojone na mniejsze części boczniaki. Dodaj do pozostałych warzyw. Uzupełnij pomidorami i dopraw. Pozostaw do odparowania części sosu.

Podawaj z kaszą gryczaną i mizerią z koperkiem lub z surówką z białej kapusty.

Smacznego!

_DSC5045_Snapseed (2)

we Free Delikatesach co tydzień dostawa świeżych, ekologicznie uprawianych warzyw i owoców

 

1079287_692722667419895_739849929_n

 

 

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
16 stycznia 2012

Na oliwie, miodzie i owsie

ciasta
Zobacz więcej
14 maja 2012

Efekt tiramisu…

desery
Zobacz więcej
18 czerwca 2015

Pasta słonecznikowa

bez jajek, bez mleka, wegańskie
Zobacz więcej
  1. Odpowiedz

    To chyba już wiem co będzie jutro na obiad :)

      • Weronika
      • 23 czerwca 2014
      Odpowiedz

      Tak, tak, tak :)

  2. Odpowiedz

    może to o czymś świadczy? może odrobina mięsa z prawdziwego zdarzenia nie zaszkodzi od czasu do czasu..

      • Weronika
      • 24 czerwca 2014
      Odpowiedz

      niee, dziękuję bardzo.

  3. KFC pewnie też jest pełne glutenu. Ja raz na jakiś czas śnię o tym, że jem pyszną chrupiącą bagietkę. Ahh te sny bezglutenowców:-) Swoją drogą taka bagietka fajnie by się sprawdziła do tego gulaszu. Próbowałaś kiedyś zrobić domową bezglutenową bagietkę?

      • Weronika
      • 25 czerwca 2014
      Odpowiedz

      Tak, raz ale chyba nie dostosowałam się do zasad produkcji bagietki bo wyjęłam z piekarnika spłaszczone paluchy. Są specjalne foremki, trzeba by się przyjrzeć 😉

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011