Cynamon, banany i ciasto francuskie

28 lutego 2013 , In: babeczki i ciastka
0

Wraz ze stopionym śniegiem puszczam w niepamięć zimowe grymasy.  Łapię świeże powietrze, tęskniąc bardzo za pieczeniem dzień w dzień i aparatem w dłoni.

Długo szukałam bezglutenowego ciasta francuskiego. Ostatnio zachwycona mąką z UK (Bogu dzięki bez kukurydzy!) zamówiłam przy okazji masę innych dobrych produktów na później. Trafiłam i na gotowe ciasto francuskie. Kupicie tutaj (klik).

Dzisiaj banalne rożki z bananami na ciepło, których tej zimy pochłaniałam nieprzyzwoite  ilości :)

Potrzebne składniki:

-2 dojrzałe banany, 1 łyżka brązowego cukru, 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka cynamonu

-2 płaty ciasta francuskiego, małe jajko (tylko w przypadku ciasta bezglutenowego)

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej masło. Banany obierz, pokrój i wrzuć na patelnię z cukrem i cynamonem. Mieszając, przygotuj je w ten sposób 5 minut.

Ciasto rozwałkuj podsypując odrobiną mąki. Krój na kwadraty. Brzegi smaruj jajkiem, a następnie na środku każdego z kawałków ciasta układaj banany. Zlepiaj, tworząc rożek.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 8 minut.

Smacznego!

_DSC0471_Snapseed

_DSC0520

    • agnieszka
    • 28 lutego 2013
    Odpowiedz

    Te mąki to st doves farm?

      • Weronika
      • 28 lutego 2013
      Odpowiedz

      Tak :)

        • Ola
        • 25 marca 2013
        Odpowiedz

        mam pytanie odnośnie cynamonu, jakiej firmy przyprawy stosujesz? większość popularnych firm zamieszcza adnotację o stosowaniu w zakładzie produkcyjnym glutenu etc jak takie informacje traktować w tym przypadku? stosować/ nie stosować?
        z góry dziękuje za odpowiedź i gratulacje wspaniałego bloga:)

        • Odpowiedz

          Dary Natury i ich wszystkie przyprawy są bezglutenowe. Wśród nich mają także cynamon, ja go używam, jest ok :)

    • agnieszka
    • 28 lutego 2013
    Odpowiedz

    ok, jedyne usprawiedliwienie to popsute okulary :)
    Też bardzo lubię te mąki. To były pierwsze produkty bg, jakie kupiłam. Nie miałam żadnych problemów przy pieczeniu. Zapasy sie skończyły, a ja nie mogłam znaleźć podobnej mąki. Fajnie, że znów są dostępne, bo brat z UK nie chce wozić takich produktów samolotem…

    • kasia
    • 28 lutego 2013
    Odpowiedz

    A jak zrobić ciasto francuskie bezglutenowe????

      • Weronika
      • 28 lutego 2013
      Odpowiedz

      Niestety jeszcze mi się nie udało. Nie wiem czy gluten ma tu duże znaczenie czy też nie. Będę próbować jak tylko czasu wystarczy.

  1. Odpowiedz

    Przejrzalam stronę producenta tych mąk i niestety mieszanki zawierają kukurydzę :(
    Nie rozumiem, dlaczego polski dystrybutor pominął tę informację…

      • Weronika
      • 12 marca 2013
      Odpowiedz

      Czyżby? Mi konkretnie chodzi o mąkę ‚White self-raising’. Pozostałe rzeczywiście zawierają. Na przyszłość dobra myśl, żeby sprawdzać dwujęzycznie.

  2. Odpowiedz

    A gdzie można kupic gotowe bezglutenowe ciasto francuskie?

      • Weronika
      • 27 czerwca 2015
      Odpowiedz

      Kiedyś kupowałam w Balvitenie, ale nie wiem czy jeszcze mają.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011