Wraz ze stopionym śniegiem puszczam w niepamięć zimowe grymasy. Łapię świeże powietrze, tęskniąc bardzo za pieczeniem dzień w dzień i aparatem w dłoni.
Długo szukałam bezglutenowego ciasta francuskiego. Ostatnio zachwycona mąką z UK (Bogu dzięki bez kukurydzy!) zamówiłam przy okazji masę innych dobrych produktów na później. Trafiłam i na gotowe ciasto francuskie. Kupicie tutaj (klik).
Dzisiaj banalne rożki z bananami na ciepło, których tej zimy pochłaniałam nieprzyzwoite ilości
Potrzebne składniki:
-2 dojrzałe banany, 1 łyżka brązowego cukru, 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka cynamonu
-2 płaty ciasta francuskiego, małe jajko (tylko w przypadku ciasta bezglutenowego)
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej masło. Banany obierz, pokrój i wrzuć na patelnię z cukrem i cynamonem. Mieszając, przygotuj je w ten sposób 5 minut.
Ciasto rozwałkuj podsypując odrobiną mąki. Krój na kwadraty. Brzegi smaruj jajkiem, a następnie na środku każdego z kawałków ciasta układaj banany. Zlepiaj, tworząc rożek.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 8 minut.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Te mąki to st doves farm?
Tak
mam pytanie odnośnie cynamonu, jakiej firmy przyprawy stosujesz? większość popularnych firm zamieszcza adnotację o stosowaniu w zakładzie produkcyjnym glutenu etc jak takie informacje traktować w tym przypadku? stosować/ nie stosować?
z góry dziękuje za odpowiedź i gratulacje wspaniałego bloga:)
Dary Natury i ich wszystkie przyprawy są bezglutenowe. Wśród nich mają także cynamon, ja go używam, jest ok
ok, jedyne usprawiedliwienie to popsute okulary
Też bardzo lubię te mąki. To były pierwsze produkty bg, jakie kupiłam. Nie miałam żadnych problemów przy pieczeniu. Zapasy sie skończyły, a ja nie mogłam znaleźć podobnej mąki. Fajnie, że znów są dostępne, bo brat z UK nie chce wozić takich produktów samolotem…
A jak zrobić ciasto francuskie bezglutenowe????
Niestety jeszcze mi się nie udało. Nie wiem czy gluten ma tu duże znaczenie czy też nie. Będę próbować jak tylko czasu wystarczy.
Przejrzalam stronę producenta tych mąk i niestety mieszanki zawierają kukurydzę
Nie rozumiem, dlaczego polski dystrybutor pominął tę informację…
Czyżby? Mi konkretnie chodzi o mąkę ‚White self-raising’. Pozostałe rzeczywiście zawierają. Na przyszłość dobra myśl, żeby sprawdzać dwujęzycznie.
A gdzie można kupic gotowe bezglutenowe ciasto francuskie?
Kiedyś kupowałam w Balvitenie, ale nie wiem czy jeszcze mają.