Z racji zbliżających się Świąt postanowiłam podzielić się z Wami dwoma wiosennymi przepisami z mojej drugiej, zupełnie słodkiej książki. Wybrałam receptury ukochane, a żeby było ciekawiej, przygotowałam je w towarzystwie Kasi, która bacznie obserwowała kolejne kroki przez obiektyw aparatu. I chociaż niezupełnie zerkałam w stronę książki, pominęłam pewne czynności, a ciasto było tego dnia trochę kapryśne, bułki wyszły nieprzyzwoicie puszyste, delikatne i pyszne. Hot cross buns to słynne, słodkie drożdżówki pełne bakalii, pieczone przez Brytyjczyków w okresie świąt wielkanocnych. Jako że nie uznaję kompromisów, nad tym przepisem pracowałam wyjątkowo długo i skrupulatnie. I choć ostatecznie lista składników może wydawać się długa i podejrzana, warto przygotować je choćby raz w roku. Zobaczcie sami! ♥
9 sztuk
składniki
ciasto drożdżowe
krzyżyki
dodatkowo
wykonanie
Wszystkie rodzaje mąki połącz w misce i przesiej. Dodaj proszek do pieczenia i ponownie przesiej przez sito. Dodaj cynamon, gumę i drożdże. Wymieszaj.
Siemię zalej 1/3 szklanki gorącej wody i odstaw do napęcznienia, a następnie zmiksuj z 1/3 szklanki mleka. Pozostałe podgrzej delikatnie, a olej rozpuść i wystudź.
Do mąki dodaj pure z marchewki, syrop, ksylitol, mleko, wodę i kleik z siemienia. Za pomocą miksera wyrób jednolite, luźne ciasto. Pod koniec dodaj olej i wymieszaj do połączenia.
Ciasto przełóż do naoliwionej dużej miski i przykryj szczelnie folią typu stretch. Odstaw na godzinę, do podwojenia objętości.
Jabłko obierz i pokrój w małą kostkę. Wymieszaj z rodzynkami, żurawiną i skórką.
Po tym czasie odkryj ciasto i ponownie wyrób. Jeżeli jest zbyt płynne dosyp śmiało więcej mąki ziemniaczanej.
Prostokątną foremkę natłuść minimalnie i wyłóż papierem do pieczenia.
Dłonie natłuść olejem i z powstałego ciasta formuj bułeczki. Układaj w trzech rzędach, zachowując odstępy. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 25 minut.
Przygotuj pastę do wykonania krzyżyków. Oba rodzaje mąki wymieszaj z wodą. Powstałą mieszanką napełnij woreczek foliowy. Odetnij róg i za pomocą tak przygotowanego rękawa cukierniczego wykonaj paski z pasty tak by przecięły się tworząc krzyże.
Bułeczki posmaruj mlekiem i piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z termo obiegiem. W trakcie pieczenia możesz jeszcze raz skropić je mlekiem.
Konfiturę zmiksuj blenderem aby zlikwidować kawałki owoców.
Gorące bułeczki pokryj glazurą.
Smacznego!
Drożdżowe ciasto bezglutenowe ma swoje kaprysy i dość trudno jest ustalić jedną i niezmienną proporcję składników suchych do mokrych. Przygotuj ciasto według receptury i odstaw do wyrośnięcia. Jeżeli jest zbyt płynne śmiało dodaj więcej mąki w drugim etapie, przed formowaniem bułeczek.
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Dziękuję za bardzo fajny przepis
Chciałabym te bułeczki zrobić także w wersji wytrawnej, do kanapek, więc czy mogą się udać jedynie z łyżką syropu klonowego (by drożdże miały się czym „karmić”)?
Puszystość bezglutenowych bułek to jest to, za czym tęsknię najbardziej na tej diecie 😉
Pozdrawiam.
Bułeczki wyrosną bez słodzkiów tylko ten przepis sam w sobie jest słodki. Po wielkanocnych propozycjach obiecuję podzielić się jakimiś prostymi, powszednimi, wytrawnymi bułami!
Pure marchwi tzn. ugotowana marchew zblendowana czy świeża?
Ugotowana.
Czy mozna zastapic gume xantanowa ? Jakos nie lubie tego skladnika i unikam wszelkich produktow zawierajacych ja.
Pominąć
Czy bułeczki można mrozić?
Nie mrożę wypieków, ale pewnie tak.
Czy pure z marchwi można zastąpić np. musem jabłkowym?
Myślę, że tak.
piekę w przyszłym tygodniu!
powiedz proszę, co to za boska muzyka w tle Twojego filmu? <3
już znalazłam – Julian Avila „vinyl”