Pączki pieczone czyli drożdżowe bułeczki z lukrem

21 lutego 2017 , In: pieczywo, tłusty czwartek
0

Od premiery książki minął już tydzień. Jeżeli kiedykolwiek myślałam, że czeka mnie sporo pracy to nie wiedziałam pewnie w jakim byłam błędzie. Uwielbiam to co robię, ale czy niestosownością będzie napisać, że tak bardzo wyczekuję teraz wolnych chwil i błogiej drzemki na zielonej trawie? W dodatku osobiście nie przepadam za lutym. Bo słońce wychodzi tylko po to żeby zaraz się schować i czasami chce się wyć do księżyca. Wtedy nieoczekiwanie pojawiają się doły, smutki i dopadają zwątpienia. Coby się nie dać, na chwilę jeszcze wróciłam zebrać myśli do domu. Pokrążyć po lesie i poczytać w ciszy, której próżno szukać w centrum stolicy. Choć każdego roku staram się publikować przepisy na tłuste słodkości, zauważyłam, że zawsze znajdą się ci, którzy pytają o recepturę, która nie wymaga smażenia. Dlatego choć jutro mam zamiar odpalić garnek gorącego oleju, na rozgrzewkę proponuję recepturę, która poza nazwą niezupełnie pokrywa się z oryginałem. To po prostu mięciutkie, puszyste drożdżowe bułeczki z nadzieniem i słodkim lukrem.

DSC_6457_Snapseed

10 sztuk

Pączki pieczone

składniki

  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 120 g mąki ryżowej
  • 100 g złocistego siemienia lnianego mielonego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 g drożdży instant
  • 2/3 łyżeczki gumy ksantan*
  • 100- 150 g cukru brzozowego
  • 400-500 ml letniej wody
  • 100 g masła

lukier

  • szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody

dodatkowo

  • powidła śliwkowe lub inne owocowe przetwory wedle uznania
  • białko do posmarowania bułeczek
  • olej do natłuszczenia dłoni

wykonanie

Masło rozpuść i przestudź. Wszystkie rodzaje mąki przesiej z proszkiem. Dodaj siemię, drożdże, ksantan i słodzik. Wymieszaj.

Do sypkiej mieszanki dodaj ok. 300 ml wody i powoli rozpocznij wyrabianie. Stopniowo dodawaj tłuszcz i pozostały płyn. Ciasto powinno dać się już formować, ale na tym etapie może kleić się jeszcze do rąk. Jeżeli potrzebujesz, dodaj więcej wody lub trochę mąki ziemniaczanej.

Ciasto przełóż do delikatnie natłuszczonej miski, przykryj i odstaw do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto podziel na 10 kawałków. Dłonie natłuść i każdy kawałek wyrób jeszcze. Następnie rozpłaszcz na około półcentymetrowe placuszki. Na każdym z nich ułóż łyżeczkę nadzienia i starannie zlep bułeczki.

Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy. Przykryj i odstaw do czasu nagrzania piekarnika.

Posmaruj białkiem. Piecz 15-20 minut w 200 stopniach C. Uruchomiłam termoobieg.

Jeszcze ciepłe polewaj lukrem powstałym ze zmieszania cukru i wody.

Smacznego!

*patrz uwagi

DSC_6672_Snapseed

Uwagi
  1. Jeżeli nie chcesz używać, pomiń gumę ksantanową. Prawdopodobnie będziesz wtedy potrzebować mniej wody.
  2. Zamiast masła możesz użyć oleju kokosowego lub masła klarowanego.
  3. Jeżeli nie chcesz używać cukru, a nie przeszkadza Ci ksylitol, zmiel go w pył i na jego bazie przygotuj lukier.
  4. Staraj się nie podsypywać dodatkowo mąki, a wyrabiać ciasto natłuszczonymi dłońmi. Jeżeli musisz się wspomóc, miej w pogotowiu wyłącznie ziemniaczaną.
  5. Dobrze jest użyć dość zwartego nadzienia, a najlepiej poczciwej twardej marmolady, która nie wypłynie w piekarniku ani przy pierwszym kęsie.
  6. Bułeczki, jak każdy bezglutenowy wypiek najlepsze są do dwóch godzin po upieczeniu.
  7. W roli pieczonych pączków świetnie sprawdzi się przepis na jagodzianki z książki :)

free-logo

    • Kasia
    • 22 lutego 2017
    Odpowiedz

    Chcialam zapytac o przepis z 2016 dot puszystych poczkow czy tam ma byc 25 g drozdzy instant to chyba bardzo duzo swiezych drozdzy jak przeliczyć, prawie 200g? z gory dziekuje za odpowiedź.

    • Kasia
    • 22 lutego 2017
    Odpowiedz

    Paczkow*:-)

    • Wioleta
    • 22 lutego 2017
    Odpowiedz

    Czym mogę zastapic mąkę owsiana??,

    • Asia
    • 25 lutego 2017
    Odpowiedz

    Czy można gumę ksantanową zastąpić gumą guar?

      • Weronika
      • 6 marca 2017
      Odpowiedz

      Nigdy nie używałam guar.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Obserwuj mnie na Instagramie

  • Dobranoc warsawbynight
  • Ponad 100 przepisw bez glutenu mleka jajek i cukru Sodkiehellip
  • sundayafternoon coffeetime
  • Osadzam rodek tygodnia thelastpieceofcake
  • Pan nalenik  crepes glutenfree newpost
  • Owsianka na mleku jaglanym goodmorning
  • Rodzicowy bo s ze sob ju 28 lat Cho podobnohellip
  • sundaymorning glutenfree vegan
  • Siup do pieca glutenfreevegancupcakes
  • driptime w ministerstwokawy
  • Cze w niedziel  sunday glutenfree
  • Mae przyjemnoci w studiokulinarnemaleprzyjemnosc coffeetime

Blog roku 2011

Blog roku 2011