Jabłkowe popołudnie

27 października 2012 , In: ciasta
0

Mroźne powietrze zwiastujące spadające liście,  zatłoczone cmentarze i skrzące ogniki zniczy.

Sobota. Dzień kiedy można wsunąć nogi w puchate kapcie i przez chwilę nie myśleć o niczym.

Ogromna torba jabłek. Ciepłe mamine racuszki z jabłkami, a na podwieczorek szarlotka z gałką lodów. Delikatna, najlepsza!

Szarlotka z bezową pianką:

Potrzebne składniki:

– 1 kg jabłek (obranych, pokrojonych), 3-5 łyżek cukru do smaku (użyłam brązowego)

– 400 g mąki bezglutenowej lub pszennej, 1 płaska łyżeczka sody, 7 żółtek, 300 g masła pokrojonego na małe kawałki, 2 łyżki cukru

–  7 białek, 2/3 szklanki cukru, opcjonalnie płatki migdałów

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto kruche zagnieć dobrze. Podziel na dwie części, owiń folią i chłódź 40 minut.

Jabłka przełóż do garnka i podgrzewaj pod przykryciem na małym ogniu z odrobiną wody. Mieszaj od czasu do czasu. Dodaj cukier do smaku kiedy owoce rozmiękną. Odstaw do ostudzenia.

Dużą, prostokątną blachę natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.

Jedną częścią ciasta wyklej spód formy. Wyłóż jabłka. Ubij na sztywną pianę białka. Dodaj stopniowo cukier. Wyłóż na owoce.

Pozostałe ciasto pokrusz na wierzch. Możesz też posypać migdałami.

Piecz w temp. 180 stopni C, około 50 minut.

Smacznego!

    • kasia
    • 27 października 2012
    Odpowiedz

    Chciałam zapytać czy ta pysznie wygladajaca szarlotka równie dobrze smakuje z mąki bezglutenowej???bo tylko taka wchodzi w gre….

      • Weronika
      • 27 października 2012
      Odpowiedz

      Tak, przecież tylko takie przepisy można tutaj znaleźć.

        • kasia
        • 27 października 2012
        Odpowiedz

        a mozna zastapić sode proszkiem do pieczenia?????

          • Weronika
          • 28 października 2012
          Odpowiedz

          1/4 łyżeczki sody to około 1 łyżeczka proszku.

    • Karolina
    • 30 października 2012
    Odpowiedz

    Mmmm. szrlotka, jabłecznik, obojętnie jaka nazwa i tak uwielbiam ;d Wiesz, że sniła mi się dzisiaj Twoja mama? ;D Dziwne, prawda>? :)

  1. Odpowiedz

    Mniaaam. 😀

  2. Odpowiedz

    Szarlotka jest Rewelacyjna!!!!!Goście prosili o więcej i uznali że duzo lepsza niz z maki pszennej:-)))strasznie dziękuje za przepis:-)))

    • EwuniaG
    • 22 grudnia 2012
    Odpowiedz

    Szarlotka przepyszna, robiłam z mąki ryżowej. Wyszło znakomicie. Chociaż za pierwszym razem trochę cienkie ciasto. Ale jak powiedziała jedna z koleżanek „takie cienkie a takie pyszne :)”. Na święta dodaję jeszcze do jabłek rodzynki maczane w rumie i cynamon. :) Dziękuję Natchnionej za natchnienie :) Teraz o wiele więcej piekę cudownych ciast i co łikend w domu rozchodzi się piękny zapach :)

Reply to Weronika. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011