Tort kajmakowy

3 października 2011 , In: torty
0

Choć w weekend miałam zamiar trochę blogować, niestety nawał zadań domowych i masa innych zajęć pochłonęły mnie bez reszty. Wpisów nie było, ale powstał tort. Tort kajmakowy :)

Zrobiłam go na powitanie sąsiadów- dziadkowie przeprowadzili się kilka domów dalej więc chciałam przygotować słodką niespodziankę.

Upiekłam biszkopty, a później nie wiedziałam co dalej. Pojechałam na zakupy, kupiłam kilka produktów i nawet nie wiem kiedy zrobiłam dwie szybkie masy.

Użyłam mascarpone, bo świetnie się nadaję do takich szybkich tortów, oraz masy kajmakowej- tym razem gotowej. Na święta wielkanocne na pewno wymyślę własną recepturę, bo nie wyobrażam sobie ich bez kajmakowych mazurków :)  A może nastąpi to trochę wcześniej…

W każdym razie bardzo polecam ten tort. Jest delikatny, a masy są niezawodne i kremowe. Torcik rozpływa się w ustach bez dwóch zdań :)

 

Tort kajmakowy:

Potrzebne składniki:

 

po porcjowaniu wyszło u mnie 8 sporych kawałków

¨      biszkopty: (4 niskie) 6 jajek w temperaturze pokojowej, 200 g cukru pudru, 6 łyżek mąki bezglutenowej lub pszennej, 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego lub zwykłego

¨      masa I: 300 g gotowej masy kajmakowej (lub mleka słodzonego skondensowanego; puszkę gotuj 2 h), 250 g sera mascarpone, 2 łyżki kremówki (śmietanki 30 %)

¨      masa II: 150 g sera mascarpone, 100 g kremówki (śmietanki 30 %)

¨      nasączenie: dwie filiżanki naparu z zielonej lub białej herbaty- w innej wersji możesz też użyć alkoholu

¨      dodatkowo: cztery arkusze papieru do pieczenia, tłuszcz do formy, do ozdoby np. blanszowane migdały

 

Sposób przygotowania:

 

Piekarnik nagrzej do temp. ok. 190 stopni C. Dwie blaszki o średnicy 24 cm wyłóż papierem i lekko natłuść. (Biszkopty pieczemy dwa razy, raz z połowy porcji ciasta i drugi raz znów z połowy, jeżeli nie masz dwóch blaszek piecz biszkopty 4 razy, lub jeżeli chcesz oszczędzić trochę czasu, spróbuj upiec dwa, przykrajając je w poziomie na połowy).

 

3 białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, a następnie po jednym z trzech żółtek. 3 łyżki mąki wymieszaj z dwoma skrobi (lub ziemniaczanej) i z połową łyżeczki proszku do pieczenia.

Przesiej je powoli do jajek i mieszaj delikatnie łyżką. Nie mikserem!

Przelej masę do blach (połowa ciasta do jednej) i piecz 8-10 minut.

 

Upieczone pozostaw na chwilę w wyłączonym piekarniku, a  następnie wyjmij i przełóż biszkopty na ściereczkę.

 

Postępuj tak samo z resztą składników i upiecz dwa kolejne biszkopty.

 

Kiedy wszystkie blaty będą już gotowe przygotuj masy.

 

Masa I: Wszystkie składniki połącz na średnich obrotach miksera. Odstaw.

 

Masa II: Ubij śmietanę na sztywną piankę. W drugiej misce rozetrzj mikserem mascarpone. Dodawaj do niego po łyżce śmietanki.

 

Montaż: Jeden blat połóż na paterze lub talerzu, pokryj 1/4 nasączenia. Rozsmaruj 1/3 masy kajmakowej.

Przykryj kolejnym biszkoptem. Nasącz i rozsmaruj masą śmietankową. Przykryj kolejnym, nasącz i pokryj masą kajmakową. Ostatni blat połóż na górze. Lekko nasącz i rozsmaruj na wierzchu pozostałą masę.

 

Możesz podprażyć migdały w temp. 200 stopni C przez 5 minut, odstudzić i udekorować nimi tort.

 

Smacznego!

    • Mama
    • 3 października 2011
    Odpowiedz

    Nowi sąsiedzi (Dziadkowie) byli zachwyceni, goście (czyli my) nie mniej. Tort naprawdę rozpływał się w ustach. Zastanawia mnie tylko, gdzie podziała się ta piękna róża, która zdobiła to niesamowite dzieło.

      • Weronika
      • 4 października 2011
      Odpowiedz

      Oj róża nie została sfotografowana. Pomysł na nią wpadł już po serii zdjęć :)

  1. Odpowiedz

    Tort wygląda rzeczywiście przepysznie.Czuję ten smak rozpływający się w ustach.

    Dla mnie to wyższa szkoła jazdy. Ale wiesz co Weroniko, spróbuję. A dlaczegóż by nie? Świat do odważnych należy.:) Oczywiście – jak tylko zrobię – pochwalę się swoim „torcikowym” szalenstwem.
    Trzymaj za mnie kciuki.

    Kamila Wozniak

      • Weronika
      • 4 października 2011
      Odpowiedz

      Jasne, że trzymam. Mam nadzieję, że wszystko dobrze opisałam. Te biszkopty jeszcze nigdy mnie nie zawiodły, a pieką się w mgnieniu oka :)

      Super postawa! :)
      pozdrowienia od Natchnionej

  2. Odpowiedz

    to wcale nie trudne :) sam zrobiłem córce na 1 urodziny
    dziwnie szybko się zdematerializował :)

  3. Odpowiedz

    Tort jadłam na urodzinach Darii. Po prostu przepyszny smak, niebo w gębie, jedwabisty. .. Cały był w wykonaniu Marka. SUPER !!

    Spróbuję też taki zrobić :-)

      • Weronika
      • 27 sierpnia 2012
      Odpowiedz

      Jak się cieszę :) Świetnie 😛

    • Agnieszka
    • 18 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Ciekawy ten torcik, ale mam prośbę czy możesz zweryfikować mój przepis na ciasto? Muszę wymyśleć coś dla mojej małej, która zawsze z apetytem patrzy na ciasta w cukierni, a więc wymyśliłam, że upiekę biszkopt i przełożę go masą kajmakową firmy Helio (czy lepiej zmiksować go z serkiem mascarpone?), a na górę dam ubitą śmietankę, na nią truskawki i galaretka. Czy to będzie do siebie pasowało??

      • Weronika
      • 20 grudnia 2015
      Odpowiedz

      O rety! Zrezygnowałabym albo z galaretki albo z kajmaku :)

    • monika
    • 9 grudnia 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    wygląda super. czy biszkopty mogę upiec nieco wcześniej i przełożyć dopiero w dniu urodzin? Urodziny robię w sobotę a biszkopty chciałabym upiec w czwartek.
    Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011