Surowa tarta czekoladowa

0

Pyszna tarta bez pieczenia czyli to co latem lubimy najbardziej. Pożywna dzięki wysokiej zawartości kaszy jaglanej, słodkich daktyli i kruchemu spodowi z płatków owsianych. Przyjemny posmak nadaje olej kokosowy, który spaja składniki. Na wierzchu truskawki lub inne owoce lata. Polecam mocno!

8 trójkątów

Surowa tarta czekoladowa z truskawkami

składniki:

spód: 2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych, 100 g oleju kokosowego, 7 miękkich daktyli

wypełnienie: 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej, tabliczka gorzkiej czekolady (100 g), 15-18 daktyli, truskawki

wykonanie:

Zagotuj 500 ml wody. Kaszę opłucz na sitku pod gorącą wodą. Wrzuć na gotującą się wodę. Dodaj daktyle i pozostaw pod przykryciem na 15 minut do napęcznienia. Kiedy składniki wchłoną większość wody dodaj połamaną w kostki czekoladę i mieszaj mieszankę. Ciemną kaszę zmiksuj dokładnie blenderem na gęsty budyń. Odstaw do ostudzenia.

Płatki owsiane rozdrobnij dokładnie w melakserze lub blenderze. Rozpuść olej i dodaj do mieszanki. Połącz dokładnie w blenderze razem z daktylami. Formę na tartę o średnicy 22 cm natłuść odrobiną oleju kokosowego.  Wysyp okruszki i uklep równy spód. Wylep też boki. Dociśnij dłońmi i schłódź w lodówce 15 minut.

Po tym czasie wylej na spód budyń i uwieńcz połówkami truskawek.

Całość schłódź przez noc w lodówce, a przed podaniem krój ostrym nożem. Aby równo ukroić porcję, przed wydobyciem trójkąta z formy podważ nożem bok.

Smacznego!

_DSC4029_Snapseed

_DSC4055_Snapseed

ekologiczne, niemodyfikowane genetycznie produkty we www.freedelikatesy.pl

1079287_692722667419895_739849929_n

 

  1. Odpowiedz

    Muszę dokupić tylko trochę daktyli… Ale na pewno wezmę się za ten przepis już na dniach. Ślinka cieknie… Pani Weroniko, podziwiam Panią i bardzo dziękuję, za udostępnianie tych przepisów. Ratuje mi Pani życie. Zawsze kochałam piec (i przede wszystkim jeść) ciasta. Nareszcie mimo moich ograniczeń mogę znowu osłodzić sobie życie, a nie tylko przyglądać się jak inni na urodzinach wzdychają z zachwytu, nad smakiem domowych ciast. Duże BUZIAKI, mocne UŚCISKI, i Wielgachne DZIĘKUJĘ!!!!!

    • Agnieszka
    • 1 października 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    cześć, jakiej średnicy blaszkę wykorzystałaś?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011