Proste ciasto drożdżowe

29 marca 2018 , In: bez jajek, bez orzechów, bez soi, ciasta, Wielkanoc
1

Często mam w zwyczaju pytać bliskie i dalsze mi osoby o to, co takiego zjadają najchętniej. Jestem pewna, że podejście do tego co na talerzu mówi o nas bardzo dużo. W okresie świątecznym zawsze wydaje mi się to szczególnie antropologicznie interesujące. I tak niejednokrotnie na warsztatach okazywało się, że barszcz czy żurek, w zależności od chociażby regionu, można podać na dziesiątki sposobów. W okolicy Wielkanocy, na blogu rokrocznie skupiałam się na mazurkach. Te małe, kruche kwadraty towarzyszyły nam przy świątecznym śniadaniu odkąd sięgam pamięcią. Kilka dni temu przypomniałam sobie jednak, że na naszym stole dość regularnie pojawia się też pięknie wyrośnięty, glutenowy, maślany drożdżowiec. W ostatnim czasie dużo eksperymentowałam z tym ciastem. Zdecydowanie najlepszym okazał się przepis prezentowany przy okazji jagodzianek. Bardzo ważne jest aby użyć możliwie jak najmniej mąki, dzięki czemu gotowy wypiek będzie delikatny i puszysty. Co bardzo ważne, okazuje się, że ciasto niemal tak samo pyszne jest drugiego dnia, co dodatkowo skłania by upiec je na wielkanocny stół.

DSC_2464_Snapseed

Ciasto drożdżowe

składniki

  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 60 g mąki ryżowej
  • 50 g złocistego siemienia lnianego mielonego
  • 1/2 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 g drożdży instant
  • 1/3 łyżeczki gumy ksantan*
  • 100 g cukru
  • ok 250 ml ciepłej wody
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią (naturalną)

kruszonka

  • 40 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 15 g zimnego masła
  • 1 łyżka cukru

dodatkowo

  • mleko do posmarowania bułeczek
  • olej do natłuszczenia dłoni

wykonanie

Masło rozpuść i przestudź. Wszystkie rodzaje mąki przesiej z proszkiem. Dodaj siemię, drożdże, ksantan i cukier. Wymieszaj łyżką.

Do sypkiej mieszanki dodaj ok. 150 ml wody i powoli rozpocznij wyrabianie mikserem. Stopniowo dodawaj tłuszcz i pozostały płyn. Ciasto powinno być klejące i mokre. Jeżeli potrzebujesz, dodaj więcej mąki ziemniaczanej, jednak pamiętaj, że siemię sprawi, że ciasto podczas wyrastania pochłonie jeszcze trochę płynu.

Ciasto przełóż do delikatnie natłuszczonej miski, przykryj i odstaw do podwojenia objętości.

Składniki na kruszonkę zagnieć ze sobą lub połącz pulsacyjnie w pojemniku blendera.

Wyrośnięte ciasto dokładnie przemieszaj. Dłonie dokładnie natłuść aby łatwiej było poradzić sobie z transportem ciasta. Przełóż je z miski na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Posmaruj mlekiem i posyp kruszonką.

Piecz ok. 30 minut w 190 stopniach C.

Smacznego!

DSC_2171_Snapseed

Uwagi
  1. Aby siemię spełniło swoje zadanie użyj ciepłej wody. Pamiętaj jednak, że ciasto drożdżowe nie lubi zbyt wysokich temperatur, dlatego płyn nie może być gorący.
  2. Jeżeli nie posiadasz lub nie chcesz używać gumy ksantan- pomiń. Będziesz potrzebować jednak mniej wody.
  3. Pamiętaj, że im luźniejsza będzie konsystencja ciasta, tym delikatniejsze i bardziej puszyste będzie po upieczeniu.
  4. Jeżeli będziesz mieć problem z przełożeniem ciasta na blaszkę, możesz dodać więcej mąki.
DSC_2213_Snapseed

DSC_2491_Snapseed

    • Anna
    • 29 marca 2018
    Odpowiedz

    Moja walkę z gluten zaczęłam z Twoją książką. Tak się cieszę że na nią trafiłam! Nie znałam Twojego bloga wcześniej.
    Choruje na Hashimoto i postanowiłam ograniczyć gluten, ale zaraz potem z rozpaczą pomyślałam: „co ja teraz będę jadła? Wszystko takie nie dostępne, drogie, trudne..” Załamana postanowiłam poszukać jakiejś książki w temacie bezglutenowej diety i trafiłam na Twoją książkę. Okazało się że to wcale nie jest aż tak trudne i bolesne jak mi się wydawało.
    Najbardziej bałam się rozstania z słodkimi, przepyszny systemowymi ciastami, ciasteczkami… Ale odkryłam że te twoje bezglutenu są równie dobre jak nie lepsze.

    • Iza
    • 30 marca 2018
    Odpowiedz

    A mąkę ryżową czym można zastąpić? Synek uczulony jest na ryż i pszenicę i jeszcze nie doszłam co byłoby dobre zamiast mąki ryżowej w większości wypieków.

      • Weronika
      • 8 kwietnia 2018
      Odpowiedz

      Myślę, że można dodać więcej owsianej, a jeżeli nie przeszkadza posmak to również gryczana się sprawdzi.

    • magda
    • 23 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    jak tylko zobaczyłam fotkę na insta to stwierdziłam że muszę to zrobic! wyszło super, mega prosto się to robi. Ja dałam chyba troszke mniej wody ( ale nie dałam też gumy ksantanowej) i wyszło mi lekko zbite ale i tak mega pyszne. jak glutenowe 😀 natępnym razem dodam troche więcej wody i może wyjdzie bardziej puszyste 😀 dzieki za przepis !

    • ola
    • 25 maja 2018
    Odpowiedz

    hej, czy ciasto uda się też z owocami na górze – np. rabarbarem?

      • Weronika
      • 12 czerwca 2018
      Odpowiedz

      Jasne, będzie pyszne :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011