Jogurtowo- kakaowe z makiem i pomarańczami

5 grudnia 2014 , In: bez soi, Boże Narodzenie, ciasta
0

Jeżeli na blogu są ciasta powstałe pod wpływem niespodziewanego natchnienia, to to jest jednym z nich. Czasami włączam piekarnik odruchowo, a dopiero później przeglądam składniki. Po letnim sukcesie ciasta jogurtowego z owocami, naszła mnie nagła ochota na grudniową odsłonę. O poranku spadł pierwszy śnieg, a ja skubałam miękkie kromki, popijając gorzką, gorącą herbatą. I chociaż prawie spóźniłam się na pociąg, dzień okazał się być bardzo pozytywny , a w myśli tylko: christmas timeee, misletoe and wineee…

Ciasto pięknie rośnie i pachnie świętami. Serdecznie polecam!

 

Marmurkowe ciasto jogurtowe

z pomarańczą i makiem

składniki:

– 90 g mąki ryżowej

– 50 g maku

– 40 g mąki ziemniaczanej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 płaska łyżeczka sody

– 170 g cukru

– 80 ml oleju

– 2 jajka

– 150 g gęstego jogurtu naturalnego

– skórka otarta z 1 pomarańczy

– 2 łyżki kakao

wykonanie:

Mąkę ryżową, ziemniaczaną, proszek i sodę przesiej. Wymieszaj z makiem i odstaw.

Jajka ubij z cukrem do połączenia. Wąską strużką wlej olej, a następnie dodawaj po łyżce jogurtu oraz skórkę pomarańczową.

Wsyp partiami sypką mieszankę i ubijaj krótko, do uzyskania jednolitej masy (płynna).

2/3 ciasta przełóż do keksówki. Do masy pozostałej w misce dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.

Na wierzch wylej ciemne ciasto i delikatnie wymieszaj z białym.

Piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Smacznego!

 

_DSC4747_Snapseed

_DSC4767_Snapseed

 

 

  1. Odpowiedz

    Wygląda na fantastyczny przepis, ciasto pięknie wyrosło. Uwielbiam jogurtowe – będę testować :)

  2. Odpowiedz

    Robiłam podobne :) Pyszne jest :) Dla miłośników pomarańczy, maku, kakao :)

  3. Odpowiedz

    Wyjdzie z olejem kokosowym/maslem klarowanym/zwyklym?

      • Weronika
      • 10 stycznia 2015
      Odpowiedz

      Olej kokosowy będzie za ciężki w tym cieście, masło też nie bardzo pasuje.

  4. Odpowiedz

    teraz pieke to ciasto, jest w piekarniku. Zrobilam w wiekszej foremce, sredniej keksowce. Robie zs skladnikow jeden I pol. Juz sie piecze przez 35 minut I w srodku jest surowe. Bede piekla dalej nastepne 10 minut.

  5. Odpowiedz

    Upieklam to ciasto zwiekszajac skladniki o 50%, Pieklam w sredniej keksowce przez 50 minut. Wyszlo ladnie I bardzo smaczne. Uwielbiam mak czuc pod zebami. Jest delikatne bo nie ma gluten duzo.

    • Ania
    • 15 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Czy można czymś zastąpić cukier?

      • Weronika
      • 15 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Ksylitol rzecz jasna :)

    • Joanna
    • 11 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Ciasto jest świetne! Zrobiłam z ksylitolem zamiast cukru, ale dałam go mniej, 140 g, bo nie lubię bardzo słodkich ciast, a kakao zastąpiłam karobem – wyszło przepyszne! Jest miękkie, wilgotne i pachnące, nie traci świażości nawet trzeciego dnia :) To była próba przed świątami, więc cieszę się, że mam już sprawdzony przepis na święta, dziękuję!

    • Weronika
    • 22 grudnia 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Mam użyć takihh surowych ziaranek maku, tak? Pytam, bo poraz pierwszy robię makowic w życiu :) I czy to jest mak niebieski?

    • Anita
    • 19 października 2019
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Witam! Właśnie, jaki to ma być mak? Czy może być taki gotowy z puszki?
    Cieszę sie że trafiłam na tę stronę :) Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011