Pizza ze smażonym tofu

1

Choć czasami chciałoby się złapać za telefon i zamówić bezglutenową i najlepiej równocześnie wegańską pizzę, jej przygotowanie w warunkach domowych nie zabiera wcale tak wiele czasu, a efekt jest więcej niż zadowalający. Kiedyś nie wyobrażałam sobie upiec pizzy bez użycia gotowej mieszanki, a dziś z ręką na sercu mogę powiedzieć, że o wiele większą przyjemność sprawia mi cieniutki, delikatnie puszysty i chrupiący spód bez śmieciowej kukurydzy i ulepszaczy. Dodatek marynowanego, aromatycznego i chrupiącego tofu sprawia, że niemal od razu po wyciągnięciu z piekarnika po placku zostają okruszki, a my zauroczeni czekamy na cudowne rozmnożenie.

 

dla 2 osób

Pizza ze smażonym tofu

składniki

spód

– 120 g mąki ryżowej

– 50 g mąki owsianej

– 30 g mąki ziemniaczanej

– 2 łyżeczki siemienia lnianego + 3/4 szklanki ciepłej wody

– 7 g drożdży instant

– ok 120 ml wody

– łyżka oliwy

– szczypta soli

dodatki

– 200 ml sosu pomidorowego

– pęczek bazylii

– czarne oliwki

– łyżeczka ziół prowansalskich

– 200 g pokruszonego tofu

– 25 ml oliwy

– 2 łyżki sosu sojowego tamari

– 1 łyżeczka musztardy

– 3 łyżki soku z cytryny

do podania

– świeża rukola

– dip czosnkowy

wykonanie

Tofu pokrusz do miski i zalej marynatą powstałą ze zmieszania oliwy, musztardy, sosu i soku.

Siemię zalej wodą i odstaw do napęcznienia. Wszystkie rodzaje mąki przesiej. Dodaj sól, drożdże i oliwę i wymieszaj. Siemię zmiksuj krótko blenderem i dodaj do składników wraz z wodą. Wyrób ciasto mikserem. Dodaj więcej wody lub mąki ryżowej jeżeli potrzebujesz. Owiń przezroczystą folią i pozostaw do wyrośnięcia.

Tofu usmaż na złoty kolor.

Ciasto rozwałkuj cienko i pokryj warstwą sosu pomidorowego. Ułóż pozostałe składniki, posyp ziołami i piecz 8- 10 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C.

Pizzę uwieńcz świeżą rukolą i podawaj z dipem.

Smacznego!

_DSC3231_Snapseed

freelogo

 

  1. Odpowiedz

    Fajnie na takiej pizzy sprawdza się tofu wędzone (ja najczęściej używam polsoi, ale inne, np. sunfood też się nadają) albo marynowane :)

  2. Odpowiedz

    Czy można pominąć siemię lniane?

      • Weronika
      • 13 czerwca 2015
      Odpowiedz

      Można, ale polecam dodać.

    • Aga
    • 8 lutego 2016
    Odpowiedz

    Czy siemię lniane ma być zmielone?

      • Weronika
      • 8 lutego 2016
      Odpowiedz

      Ma być całe :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011