Pizza ze smażonym tofu

0

Choć czasami chciałoby się złapać za telefon i zamówić bezglutenową i najlepiej równocześnie wegańską pizzę, jej przygotowanie w warunkach domowych nie zabiera wcale tak wiele czasu, a efekt jest więcej niż zadowalający. Kiedyś nie wyobrażałam sobie upiec pizzy bez użycia gotowej mieszanki, a dziś z ręką na sercu mogę powiedzieć, że o wiele większą przyjemność sprawia mi cieniutki, delikatnie puszysty i chrupiący spód bez śmieciowej kukurydzy i ulepszaczy. Dodatek marynowanego, aromatycznego i chrupiącego tofu sprawia, że niemal od razu po wyciągnięciu z piekarnika po placku zostają okruszki, a my zauroczeni czekamy na cudowne rozmnożenie.

 

dla 2 osób

Pizza ze smażonym tofu

składniki

spód

– 120 g mąki ryżowej

– 50 g mąki owsianej

– 30 g mąki ziemniaczanej

– 2 łyżeczki siemienia lnianego + 3/4 szklanki ciepłej wody

– 7 g drożdży instant

– ok 120 ml wody

– łyżka oliwy

– szczypta soli

dodatki

– 200 ml sosu pomidorowego

– pęczek bazylii

– czarne oliwki

– łyżeczka ziół prowansalskich

– 200 g pokruszonego tofu

– 25 ml oliwy

– 2 łyżki sosu sojowego tamari

– 1 łyżeczka musztardy

– 3 łyżki soku z cytryny

do podania

– świeża rukola

– dip czosnkowy

wykonanie

Tofu pokrusz do miski i zalej marynatą powstałą ze zmieszania oliwy, musztardy, sosu i soku.

Siemię zalej wodą i odstaw do napęcznienia. Wszystkie rodzaje mąki przesiej. Dodaj sól, drożdże i oliwę i wymieszaj. Siemię zmiksuj krótko blenderem i dodaj do składników wraz z wodą. Wyrób ciasto mikserem. Dodaj więcej wody lub mąki ryżowej jeżeli potrzebujesz. Owiń przezroczystą folią i pozostaw do wyrośnięcia.

Tofu usmaż na złoty kolor.

Ciasto rozwałkuj cienko i pokryj warstwą sosu pomidorowego. Ułóż pozostałe składniki, posyp ziołami i piecz 8- 10 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C.

Pizzę uwieńcz świeżą rukolą i podawaj z dipem.

Smacznego!

_DSC3231_Snapseed

freelogo

 

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
5 sierpnia 2011

Chałka, prawie…średniowieczna :)

Bez kategorii
Zobacz więcej
11 czerwca 2014

Lody bez mleka!

bez jajek, bez mleka, desery, wegańskie
Zobacz więcej
18 października 2011

Kruche ze śliwką

ciasta
Zobacz więcej
  1. Odpowiedz

    Fajnie na takiej pizzy sprawdza się tofu wędzone (ja najczęściej używam polsoi, ale inne, np. sunfood też się nadają) albo marynowane :)

  2. Odpowiedz

    Czy można pominąć siemię lniane?

      • Weronika
      • 13 czerwca 2015
      Odpowiedz

      Można, ale polecam dodać.

    • Aga
    • 8 lutego 2016
    Odpowiedz

    Czy siemię lniane ma być zmielone?

      • Weronika
      • 8 lutego 2016
      Odpowiedz

      Ma być całe :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011