Kapuśniaczki

12 lutego 2014 , In: Boże Narodzenie, pieczywo, wegańskie
0

Jestem zdania, że są przepisy z których my, tu na wschodzie możemy być dumni. Pewnie o prawdziwym bigosie statystyczny Polak wie niewiele ale większość go uwielbia. Od bardzo dawna tęskniło mi się do drożdżowych paczuszek z domowym farszem z kapusty i grzybów.

Kiedy po ostatnich, hucznych urodzinach koleżanki goście wychodzili z kubeczkiem barszczyku i kapuśniaczkiem owiniętym serwetką powiedziałam basta! Wróciłam do domu i upiekłam pierwszy raz w życiu. Genialne!

Jest jeszcze coś czego nie zjedliście będąc na diecie? Służę pomocą :)

6 sztuk

Drożdżowe kapuśniaczki

składniki:

ciasto drożdżowe: 400 g mąki bezglutenowej, 1 łyżeczka suszonych drożdży, 2 niepełne szklanki letniej wody, 4 łyżki oleju, 1/4 łyżeczki soli

farsz: 500 g kiszonej kapusty, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 cebule drobno posiekane, 50 g suszonych grzybów, cząber, majeranek, sól

dodatkowo: olej do smażenia, białko do posmarowania wierzchu (opcjonalnie)

wykonanie:

Kapustę opłucz i zanurz w takiej ilości wody by początkowo ją pokryła. Dodaj ziele i liście. Gotuj na malutkim ogniu 2 godziny. Po tym czasie dobrze odsącz na sitku, wyjmij przyprawy. Grzyby zamocz w ciepłej wodzie i pozostaw na 30 minut. Na patelni zeszklij cebulkę. Dodaj kapustę i posiekane grzybki. Dopraw do smaku. Rozdrobnij chwilę w blenderze. Farsz przełóż do czystej miski i odstaw do przestudzenia.

Mąkę przesiej, wymieszaj z drożdżami. Dodaj olej, sól i wlewaj wodę. Ciasto wyrób dobrze mikserem. Konsystencja ma być luźna ale nie przywierać do dłoni. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 h.

Po tym czasie podziel na sześć części. Każdą rozwałkuj grubo. Na środku umieść 3 łyżeczki farszu i zagnieć do środka boki. Ułóż sklejeniem do dołu i odstaw bułeczki pod ściereczką na 20 minut.

Natnij trzy razy, posmaruj białkiem i piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C (piekarnik góra-dół).

Podawaj po chwilowym przestudzeniu.

Smacznego!

_DSC8913_Snapseed

  1. Odpowiedz

    Oj kusisz :) Mój synek nie lubi kapusty ani grzybów ale może jak dobrze poszatkuję to się skusi? Co do rzeczy bg to ja dostałam smak na cebularze drożdże, mąkę, cebulę mam więc ja będę próbować a Ty?

    • Seska
    • 28 października 2015
    Odpowiedz

    Weroniko jaką mąkę polecasz? Nie chcę używać gotowej mieszanki. Pozdrawiam:)

      • Weronika
      • 28 października 2015
      Odpowiedz

      Na pewno nie jedną :) Trzeba pokombinować z mieszanką ryżowej/jaglanej, owsianej i ziemniaczanej.

        • Monika
        • 8 marca 2016
        Odpowiedz

        Weroniko. Bardzo Cie proszę podaj konkretne proporcje i rodzaje mąk jakich użyłaś, nie po to szukam przepisu, żeby samemu kombinować. Gdybym umiała piec bezglutenowo, pewnie nie zaglądałabym na bloga. Jak przepis to kompletny poproszę :)

          • Weronika
          • 9 marca 2016
          Odpowiedz

          Pisząc tylko ‚mąka bezglutenowa’ mam zawsze na myśli gotową mieszankę (jeżeli już takiej używam to Schar Mix Bread). Te kapuśniaczki robiłam tylko raz więc nie będę wprowadzać w błąd wymyślając teraz jakie proporcje naturalnej mąki mogłyby się sprawdzić.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011