Karmelizowane jabłka

22 kwietnia 2014 , In: bez jajek, bez mleka, bez orzechów, desery, wegańskie
0

Moja miłość do jabłek jest ogromna! Pewnie dlatego jedne z pierwszych ciast, które zaczęły mi wychodzić to nawet nie jabłeczniki bo te są raczej wymyślne- jak nie z bezą to z budyniem albo co gorsza galaretką- ale szarlotki, proste, skromne, pełne ciepłych owoców.

Na Święta bardzo zależało mi żeby zadowolić alergików, których jak się okazało namnożyło się w rodzinie. Wegański kajmak był dla siostry, która od miesięcy nie spożywa mleka. Zdał egzamin, a skoro mogę i bez święta ugotować coś takiego bez masła i tłustej śmietanki wybieram tę opcję.

Witajcie w moim siódmym niebie, tu czekają karmelizowane jabłka!

Karmelizowane jabłka

składniki:

– 3-5 twardych, kwaśnych jabłek

– 3/4 szklanki* śmietanki roślinnej, 1/4 szklanki oleju, 100 g cukru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

wykonanie:

Jabłka obierz i pokrój na ćwiartki lub ósemki.

Śmietankę, olej, cukier i wanilię umieść w garnku i doprowadź do wrzenia mieszając. Kiedy substancja zacznie wesoło bulgotać i przybierze ciemniejszy kolor dodaj jabłka. Pozostaw na 10 minut od czasu do czasu mieszając.

Zdejmij z ognia, podawaj.

Kajmak pozostawiony do ostudzenia będzie gęstniał.

Smacznego!

*szklanka to 250 ml

_DSC2296_Snapseed

 

  1. Odpowiedz

    Pyszny deser bez mąki i innych kalorycznych składników. Ekstra! :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011