Ziołowe krakersy kibica

1

Jak co cztery lata, Europę opanował szał futbolu. Chociaż mi smutno jest zdać sobie sprawę, że ktoś musi przegrać żeby inni mogli wyjść zwycięsko, koniec końców to tylko gra. Bezglutenowe, roślinne krakersy są za to dla wszystkich, bez względu na kolory koszulek. Doskonałe do chrupania podczas mistrzostw i przez okrągły rok.

20 sztuk

Krakersy

składniki

  • 100 g mąki z brązowego ryżu
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • ¼ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka ulubionych ziół
  • 65 g stałego oleju kokosowego
  • 2 łyżki jogurtu roślinnego

wykonanie

Wszystkie składniki połącz w naczyniu blendera. Ciasto będzie dość kruche. Jeżeli jest zbyt suche, możesz dodać jeszcze odrobinę jogurtu. Gotowe ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Małym kieliszkiem wykrawaj kółka i za pomocą łopatki delikatnie przekładaj na blachę wyłożoną papierem. Postaraj się aby ciasto miało jedna grubość, aby równo się piekły.

Ciasteczka piecz 12-15 minut w temperaturze 190 stopni C.

Smacznego!

DSC_0797_Snapseed

free-logo

 

 

 

    • Monika
    • 21 czerwca 2016
    Odpowiedz

    Uuuu! Musze wyprobowac! Wszystki brzmi i wyglada smakowicie!
    Hej, ale Euro jest raz na 4 lata – nie co roku. 😉

      • Weronika
      • 21 czerwca 2016
      Odpowiedz

      Chyba myślałam już o tym żeby piec kolejną blachę :) Dzięki, zmieniam szybko, zanim kibice mnie zmiażdżą!

    • Julita
    • 22 czerwca 2016
    Odpowiedz

    Pani Weroniko

    Ponieważ nie mogę jeść laktozy to co mogę użyć zamiast jogurtu?

      • Weronika
      • 22 czerwca 2016
      Odpowiedz

      Jogurt roślinny czyli sojowy, kokosowy etc. Ewentualnie można dodać więcej oleju i odrobinę zimnej wody żeby składniki się połączyły.

    • kinga
    • 1 lipca 2016
    Odpowiedz

    Wygląda na pyszne i łatwe :) Przepis bardzo przydatny, bezglutenowych krakersów jeszcze nie widziałam :) Mam pytanko: jaką/jakie mąki można dodać zamiast tej z brązowego ryżu? Czy z białego ryżu będzie w porządku? A może lepiej owsiana, gryczana…? Dziękuję za odpowiedź!

      • Weronika
      • 1 lipca 2016
      Odpowiedz

      Może być z białego, a myślę, że jeszcze lepsza będzie owsiana :)

  1. Odpowiedz

    Właśnie szukałam czegoś do przekąszenia podczas meczów, mój mąż folguje z paluszkami itp. Teraz już mam :) dziękuję. Zaraz zaczynają się półfinały na Euro więc wypróbuję ten przepis. Na pewno będzie pyszny…

    • Ania S-K
    • 1 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Weroniko, a ile czasu można takie krakersy przechowywać? Pewnie najlepiej w szklanym pojemniku?

      • Weronika
      • 5 sierpnia 2016
      Odpowiedz

      Myślę, że do tygodnia, szczelnie zamknięte.

        • Beata
        • 12 sierpnia 2016
        Odpowiedz

        Weroniko,
        Jeśli to możliwe, proszę o pilną odpowiedź. Właśnie odmierzyłam mąkę do krakersów i zawiesiłam się. 100 gram ryżowej i 30 ziemniaczanej dało tak niewielką ilość, że zastanawiam się, czy w przepisie jest błąd. Chyba że krakersiki są wielkości złotówki, to może by wyszło ich 20. Czy czegoś nie ogarniam? Zamierzam zamiast oleju kokosowego dać masło klarowane. Mam nadzieję, że nie zaszkodzi to ciastkom, a może i pomoże;)
        Czekając na odpowiedź, z góry dziękuję.

          • Weronika
          • 13 sierpnia 2016
          Odpowiedz

          Przykro mi, ale nie jestem w stanie odpowiedzieć na komentarze w kilka minut :) Ilość mąki jest prawidłowa, a krakersy są dość standardowej wielkości- większe od złotówki, ale niezbyt duże.

    • Beata
    • 13 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Dziękuję za i tak szybką odpowiedź. Pieczenie przełożyłam na po święcie, zatem mogę zabrać się do niego już bez obaw.

    • Dorota
    • 27 września 2016
    Odpowiedz

    czy jeśli pominę przyprawy (dodam tylko sól) to można by tych krakersów użyć do ciasta np rafaello (kupne krakersy strasznie drogie niestety :( )

      • Weronika
      • 27 września 2016
      Odpowiedz

      Myślę, że tak. Tylko trzeba będzie zrobić podwójną albo nawet potrójną porcję ciasta bo te krakersy są jednak dość małe.

        • Dorota
        • 28 września 2016
        Odpowiedz

        Dziękuje za odpowiedź. Mam nadzieję, że się zmobilizuje i zrobię 😛

          • Dorota
          • 29 września 2016
          Odpowiedz

          Mam jeszcze pytanie czy zrobić jeden duży krakers (blat) czy lepiej na mniejsze prostokąty?

            • Weronika
            • 30 września 2016

            Może to będzie lepszy pomysł i mniej pracy :) Tylko przy przekładaniu masą trzeba będzie postępować bardzo ostrożnie.

    • Edyta
    • 9 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Próbowałam zrobić te Krakersy, ale po upieczeniu rozsypuja się w rękach 😐 ciasto było zwięzłe Ale myślę , że może trochę za mokre. Użyłam mąki ryżowej i nie dodałam ziół. Jaką ciasto powinno mieć konsystencję i ewentualnie której maki powinnam dodać więcej?

    • Agata
    • 21 listopada 2017
    Odpowiedz

    Krakersy są pyszne. Zrobiłam właśnie całą blachę. Są w 6 wersjach: z żółtym serem, sezamem, mieszanką przypraw, kminkiem, siemieniem lnianym i same solone. Ciężko mi zdecydować, które najlepsze, chyba wygrywa żółty ser i kminek a ostatnie miejsce zajmują przyprawy.

      • Weronika
      • 23 listopada 2017
      Odpowiedz

      Wow ♥

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011