Pierwszy raz miałam w dłoni torebkę karobu i nie mogłam się doczekać kiedy spróbuję owej tajemniczej substancji. Czy producenci mają rację opisując karob jako zamiennik kakao? Nie jestem pewna.
Spróbujcie jak najszybciej ciemnych, karobowych babeczek- puszystego ciasta z dodatkiem banana bez jednego jajka.
________________________________________________________________________________
przepis cytuję prawie za genialną Martą z Jadłonomi
tam w formie ciasta, u mnie babeczek z kremową czapką
6 sztuk
Babeczki z dodatkiem karobu
składniki:
-1/2 szklanki i dwie łyżki mąki bezglutenowej, 1/3 szklanki karobu, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 duży banan, dokładnie zmiksowany na puree, 1/4 szklanki brązowego cukru, 1/2 szklanki oleju, 1/3 szklanki mleka roślinnego
wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. W misce wymieszaj mąkę, karob, sodę i proszek do pieczenia. W dużej szklance wymieszaj bananowe puree, olej i cukier na gładką masę, dodaj mleko i wymieszaj jeszcze raz.
Mokre składniki wlej do suchych, mieszaj aż do połączenia składników. Dokładnie wymieszaj i przełóż do foremek na muffinki. Piecz przez 25 minut.
Możesz posmarować kremem z mascarpone i odrobiny śmietanki 30% i podawać z owocami.
Smacznego!
po karob albo garstkę brązowego cukru
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Hej, co mam dać zamiast karobu, nie mogę jeść też kakao więc…? w zamian mam dać mąke? Jeśli tak mogłaby to być mąka ryżowa? nie mogę kukurydzy…
To karobu też nie możesz?
Mąka zamiast karobu? Spróbuj łyżkę ryżowej.
Karob w proszku czy melasa karobowa?