Kokosowy

24 marca 2013 , In: bez orzechów, bez soi, ciasta, Wielkanoc
1

Spotkałam wiele osób, które nie wiedzą jak powinien smakować mazurek. Nigdy nie próbowały, albo podchwyciły niepoprawny stereotyp. Pamiętam mazurki od najmłodszych lat. W każde święta górowały kajmakowe, albo zastrzeżone dla dorosłych- z wiśniami w rumie. Nie podobają mi się przesadzone, cukierniane, z wyraźnym sztucznym aromatem i kolorowym lukrem. Z przerażeniem patrzę na pęczniejące w okresie Świąt półki z ciastami w proszku. Nie lubię słyszeć, że ktoś zaopatruje się w cukierni.

Dla szukających wymówek, ot taki prosty przepis.

Mazurek z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi:

Potrzebne składniki:

– spód kruchy (np. z tego przepisu (klik) )

– 100 g dobrej, białej czekolady, 100 g mascarpone, 1/2 szklanki wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostudzenia. Wiórki upraż przez max 1 min na suchej patelni do zarumienienia.

Mascarpone ubij, dodając powoli czekoladę.

Masą pokryj spód. Oprósz wiórkami, dociskając je dłonią.

Chłódź kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
23 marca 2013

Pascha

desery, Wielkanoc
Zobacz więcej
21 stycznia 2012

Od serca

Bez kategorii
Zobacz więcej
24 kwietnia 2013

Dalsze losy sera

bez soi, ciasta
Zobacz więcej
  1. Odpowiedz

    a serek jakiej firmy,jaki jest bezglutenowy/

    • Anna
    • 24 marca 2013
    Odpowiedz

    Z jakiej firmy używasz białej czekolady ? Wiem, że bezglutenowa jest z Goplany ale nie widziałam jej w żadnym sklepie, a wszystkie inne zawierają śladowe ilości :(

      • Weronika
      • 26 marca 2013
      Odpowiedz

      Jeżeli już używam to szwajcarska Food & Joy z Almy.

        • Nel
        • 14 lipca 2013
        Odpowiedz

        czy rzeczywiście ich czekolady są bezglutenowe? dość często robie zakupy w Almie, ale nie wiedziałam, że te są

          • Weronika
          • 14 lipca 2013
          Odpowiedz

          Nie mam pewności, ale sądząc po opakowaniu jest ok. Bardzo rzadko kupuję białą, ale raz trafiłam na białą z „Goplany”, więc najwidoczniej gdzieś jest :)

            • Nel
            • 14 lipca 2013

            rozumiem :) to wole kupić Goplany. w eclerkach, auchanie widuje, w Mokpolach i czesto mniejszych delikatesach :)

  2. Odpowiedz

    Na Święta zrobię, nie wiedziałam, że to takie proste :)

  3. Odpowiedz

    a czy mascarpone mozna zastąpić czymś innym,jakimś innym serkiem bo w moim mieście nie kupię takiego co uzywasz,bo nie ma też tego sklepu;((

      • Weronika
      • 27 marca 2013
      Odpowiedz

      Rozumiem, w mojej miejscowości też wiele wymysłów nie dostanę :)
      Przydałby się jakiś kremowy serek, co tam pani znajdzie. Tylko trzeba go będzie posłodzić.

      • Odpowiedz

        Hmm, może to głupie pytanie ale jak długo trzeba ubijać ten serek? tak miej więcej ile czasu czy do jakiejś konsystencji zmienionej czy jak ? 😀

          • Weronika
          • 8 kwietnia 2014
          Odpowiedz

          Dosłownie chwilę, do połączenia :)

    • Ania
    • 30 marca 2013
    Odpowiedz

    kurcze chyba mi kruche nie wyszło, jest w piekarniku, ale wyszło go za mało na całą blaszkę, chociaż takich samych rozmiarów jak Twoja :((
    ale uwielbiam Twojego bloga i podziwiam bardzo, bo jesteś w moim wieku :)

      • Ania
      • 30 marca 2013
      Odpowiedz

      no nic nie wyszło z tego niestety, musze użyć innego przepisu na kruche, mama mi powiedziała, że za dużo cukru było w tym Twoim, ale nie wiem kurcze, wyszedł mi taki, że młotkiem go rozbić tylko. wiesz co mogłam zrobić źle?

        • Weronika
        • 30 marca 2013
        Odpowiedz

        To jeden z moich uluibonych spodów. W tym roku robiłam inne i wolę wrócić do tamtego przepisu. A słodki więc do mazurków idealny. Taki rodzaj :) Spokojnie zdążysz jeszcze zmodyfikować dla siebie przepis i zrobisz mazurek :)

    • Karolina
    • 30 marca 2013
    Odpowiedz

    Super blog i przepisy:)

    Możesz powiedzieć co to za książkę posiadasz – tą widoczną na zdjęciu startowym? I czy przydatna i warta zakupu?

    Wesołych Świąt:)

      • Weronika
      • 31 marca 2013
      Odpowiedz

      Ależ ja mam duużo książek :)
      Ale cóż tam widać na zdjęciu? Ah, już widzę ‚Słodka Kuchnia Polska’. Niekoniecznie. Ja w ogóle nie korzystam raczej z książek kucharskich. Ale przemawia do mnie bardzo np to co pisze Sophie Dahl. Uwielbiam tą kobietę, zdjęcia w jej książkach. Dzisiaj dostałam drugą część :)

  4. Odpowiedz

    Zrobiłam ten mazurek. Super. U mnie kruchy spód był połączeniem mąki kukurydzianej, ryżowej i trochę skrobi ziemniaczanej. Krem to bajka. Dla mnie było go za mało więc zrobiłam z podwójnej ilości. Krem na pewno wykorzystam jeszcze do innych ciast bo tak prosty i tak pyszny :)

  5. Odpowiedz

    Wygląda przepysznie , że chyba nie doczekam Wielkanocy i zrobię w Nowy Rok! Myślisz, że to dobry pomysł? 😀

      • Weronika
      • 28 grudnia 2013
      Odpowiedz

      Pewnie :) To nie taki typowy mazurek.

    • Asia
    • 29 marca 2015
    Odpowiedz

    Weroniko dzięki Tobie moja dieta wydaje się słodką przyjemnością:) Dziękuję ogromnie!!!

Reply to Weronika. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011