Kokosowy

24 marca 2013 , In: bez orzechów, bez soi, ciasta, Wielkanoc
1

Spotkałam wiele osób, które nie wiedzą jak powinien smakować mazurek. Nigdy nie próbowały, albo podchwyciły niepoprawny stereotyp. Pamiętam mazurki od najmłodszych lat. W każde święta górowały kajmakowe, albo zastrzeżone dla dorosłych- z wiśniami w rumie. Nie podobają mi się przesadzone, cukierniane, z wyraźnym sztucznym aromatem i kolorowym lukrem. Z przerażeniem patrzę na pęczniejące w okresie Świąt półki z ciastami w proszku. Nie lubię słyszeć, że ktoś zaopatruje się w cukierni.

Dla szukających wymówek, ot taki prosty przepis.

Mazurek z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi:

Potrzebne składniki:

– spód kruchy (np. z tego przepisu (klik) )

– 100 g dobrej, białej czekolady, 100 g mascarpone, 1/2 szklanki wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostudzenia. Wiórki upraż przez max 1 min na suchej patelni do zarumienienia.

Mascarpone ubij, dodając powoli czekoladę.

Masą pokryj spód. Oprósz wiórkami, dociskając je dłonią.

Chłódź kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

  1. Odpowiedz

    a serek jakiej firmy,jaki jest bezglutenowy/

    • Anna
    • 24 marca 2013
    Odpowiedz

    Z jakiej firmy używasz białej czekolady ? Wiem, że bezglutenowa jest z Goplany ale nie widziałam jej w żadnym sklepie, a wszystkie inne zawierają śladowe ilości :(

      • Weronika
      • 26 marca 2013
      Odpowiedz

      Jeżeli już używam to szwajcarska Food & Joy z Almy.

        • Nel
        • 14 lipca 2013
        Odpowiedz

        czy rzeczywiście ich czekolady są bezglutenowe? dość często robie zakupy w Almie, ale nie wiedziałam, że te są

          • Weronika
          • 14 lipca 2013
          Odpowiedz

          Nie mam pewności, ale sądząc po opakowaniu jest ok. Bardzo rzadko kupuję białą, ale raz trafiłam na białą z „Goplany”, więc najwidoczniej gdzieś jest :)

            • Nel
            • 14 lipca 2013

            rozumiem :) to wole kupić Goplany. w eclerkach, auchanie widuje, w Mokpolach i czesto mniejszych delikatesach :)

  2. Odpowiedz

    Na Święta zrobię, nie wiedziałam, że to takie proste :)

  3. Odpowiedz

    a czy mascarpone mozna zastąpić czymś innym,jakimś innym serkiem bo w moim mieście nie kupię takiego co uzywasz,bo nie ma też tego sklepu;((

      • Weronika
      • 27 marca 2013
      Odpowiedz

      Rozumiem, w mojej miejscowości też wiele wymysłów nie dostanę :)
      Przydałby się jakiś kremowy serek, co tam pani znajdzie. Tylko trzeba go będzie posłodzić.

      • Odpowiedz

        Hmm, może to głupie pytanie ale jak długo trzeba ubijać ten serek? tak miej więcej ile czasu czy do jakiejś konsystencji zmienionej czy jak ? 😀

          • Weronika
          • 8 kwietnia 2014
          Odpowiedz

          Dosłownie chwilę, do połączenia :)

    • Ania
    • 30 marca 2013
    Odpowiedz

    kurcze chyba mi kruche nie wyszło, jest w piekarniku, ale wyszło go za mało na całą blaszkę, chociaż takich samych rozmiarów jak Twoja :((
    ale uwielbiam Twojego bloga i podziwiam bardzo, bo jesteś w moim wieku :)

      • Ania
      • 30 marca 2013
      Odpowiedz

      no nic nie wyszło z tego niestety, musze użyć innego przepisu na kruche, mama mi powiedziała, że za dużo cukru było w tym Twoim, ale nie wiem kurcze, wyszedł mi taki, że młotkiem go rozbić tylko. wiesz co mogłam zrobić źle?

        • Weronika
        • 30 marca 2013
        Odpowiedz

        To jeden z moich uluibonych spodów. W tym roku robiłam inne i wolę wrócić do tamtego przepisu. A słodki więc do mazurków idealny. Taki rodzaj :) Spokojnie zdążysz jeszcze zmodyfikować dla siebie przepis i zrobisz mazurek :)

    • Karolina
    • 30 marca 2013
    Odpowiedz

    Super blog i przepisy:)

    Możesz powiedzieć co to za książkę posiadasz – tą widoczną na zdjęciu startowym? I czy przydatna i warta zakupu?

    Wesołych Świąt:)

      • Weronika
      • 31 marca 2013
      Odpowiedz

      Ależ ja mam duużo książek :)
      Ale cóż tam widać na zdjęciu? Ah, już widzę ‚Słodka Kuchnia Polska’. Niekoniecznie. Ja w ogóle nie korzystam raczej z książek kucharskich. Ale przemawia do mnie bardzo np to co pisze Sophie Dahl. Uwielbiam tą kobietę, zdjęcia w jej książkach. Dzisiaj dostałam drugą część :)

  4. Odpowiedz

    Zrobiłam ten mazurek. Super. U mnie kruchy spód był połączeniem mąki kukurydzianej, ryżowej i trochę skrobi ziemniaczanej. Krem to bajka. Dla mnie było go za mało więc zrobiłam z podwójnej ilości. Krem na pewno wykorzystam jeszcze do innych ciast bo tak prosty i tak pyszny :)

  5. Odpowiedz

    Wygląda przepysznie , że chyba nie doczekam Wielkanocy i zrobię w Nowy Rok! Myślisz, że to dobry pomysł? 😀

      • Weronika
      • 28 grudnia 2013
      Odpowiedz

      Pewnie :) To nie taki typowy mazurek.

    • Asia
    • 29 marca 2015
    Odpowiedz

    Weroniko dzięki Tobie moja dieta wydaje się słodką przyjemnością:) Dziękuję ogromnie!!!

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011