Letni rarytas

3 sierpień 2011 , In: torty
1

Nawiązując do ostatniego wpisu podaję dziś przepis na bardzo lekki, letni rarytas.

Pyszny tort, który znika z talerzyka nie wiadomo kiedy. Dobrze nasączony, przełożony tylko śmietanką i mascarponem. Z pysznymi owocami. Bardzo polecam.

Możesz skorzystać z biszkoptu podanego właśnie w ostatnim wpisie lub innego, własnego, sprawdzonego. Jak tylko opracuję jakiś nowy-równie smaczny, na pewno podzielę się  z Tobą przepisem. :)

Tort letni

Potrzebne składniki:

¨      Biszkopt o średnicy 24 cm (przepis podałam we wpisie: Kuchenne zawirowania i nieudane wypieki)

¨      500 g sera mascarpone, 500 ml śmietanki 36%, cukier (do smaku, ja nie dodaję w ogóle)

¨      Owoce: truskawki, maliny lub inne

¨      Dwie filiżanki zielonej herbaty, pół limonki

¨      Około 200 g płatków migdałowych (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt przekrój poziomo na trzy blaty. Owoce umyj, pokrój według uznania. Śmietankę ubij około 5 min do kremowej konsystencji. W innej misce krótko rozetrzyj mascarpone, a następnie stopniowo dodawaj do niego śmietanę. Jeżeli używasz cukru, dodaj. Płatki migdałowe wysyp na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podpraż w piekarniku kilka minut w temp. 200 stopni C.

Zaparz herbatę, dodaj limonkę w plasterkach. Pierwszy blat połóż na paterze lub dużym talerzu. Obficie nasącz. Następnie rozsmaruj 1/3 masy i ułóż owoce. Przykryj kolejnym biszkoptem i postąp tak jak z wcześniejszym. Przykryj ostatnim. Pokryj masą wierzch i boki tortu. Ozdób owocami. Płatki rozprowadzaj po bokach i dociskaj lekko dłonią. Tort chłodź przynajmniej dwie godziny.

Jeżeli podczas przygotowania tort zaczyna się lekko rozpływać, przerwij na chwilę pracę i wstaw go do lodówki.

Smacznego!

A teraz pędzę zamieszać lody :) Tym razem z bakaliami… ciekawe co z tego wyniknie 😛

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
24 lipiec 2011

Bajeczny, włoski deser!

desery
Zobacz więcej
20 styczeń 2014

Truskawki, mango

bez orzechów, bez soi, ciasta, torty
Zobacz więcej
11 sierpień 2015

Rukola na słodko

bez jajek, bez orzechów, bez soi, sałatki
Zobacz więcej
    • Mama
    • 3 sierpień 2011
    Odpowiedz

    Prawdziwy rarytas! Nawet gryźć nie trzeba. :) Dosłownie sam (nie ma w tym stwierdzeniu ani odrobiny przesady) rozpływa się w ustach. A ten krem śmietankowo-serowy! Po prostu cudo! No i na zdjęciu pięknie prezentuje się na imieninowym prezencie. :)

      • Weronika
      • 4 sierpień 2011
      Odpowiedz

      Dziękuję, dziękuję. Tylko gdyby ten biszkopt zawsze wychodził tak jak tu, to byłabym już cała szczęśliwa… A talerzyki, rzeczywiście świetne :)

  1. Odpowiedz

    Oj, brakuje mi tych Twoich wypiekow. Torcik jest genialny.

    Pozdrawiam wszystkich zza zachodniej granicy. :)

      • Mama
      • 4 sierpień 2011
      Odpowiedz

      Tam na pewno tak nie karmią! :(
      Za to jak wrócisz, pewnie Wera przygotuje niezłą ucztę.

        • Weronika
        • 4 sierpień 2011
        Odpowiedz

        Pewnie tak 😀

      • Weronika
      • 4 sierpień 2011
      Odpowiedz

      Dziękuję.
      Kto by to pomyślał, że zawitasz tutaj podczas swojego wyjazdu :)

  2. Odpowiedz

    Hmm… Aż mi ślinka pociekła. ubolewam tylko nad tym, że ten mascarpone jest dosyć drogi.

      • Weronika
      • 10 sierpień 2011
      Odpowiedz

      … i truskawek już nie wiadomo gdzie szukać niestety :(

    • Sara
    • 1 lipiec 2014
    Odpowiedz

    Droga Wero ! Czy dam radę zamiast 36 % użyć 30 % ? Właśnie zorientowałam się w pomyłce.

      • Weronika
      • 1 lipiec 2014
      Odpowiedz

      Tak, to niewielka różnica :)

Reply to Sara. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011