Pierniczki na miodzie

22 grudnia 2011 , In: Bez kategorii
0

Święta tuż, tuż i na pierniczkową produkcję czas najwyższy…

Owe pierniczki należą do tych które nie muszą spędzić miesiąca na bezczynnym leżakowaniu 😉 Po upieczeniu są miękkie, następnie twardnieją, ale przechowywane w zamkniętym opakowaniu, znów są mięciutkie po około 2 dniach. Ciasto łatwo się wyrabia i wycina. Przygotowane jest tylko na miodzie, bez dodatku cukru.

Polecam!

 

około 50 pierniczków

Pierniczki:

Potrzebne składniki:

¨      100 g gorzkiej czekolady*, 1 szklanka miodu (pojemność 250 ml), jajko, około 400 g mąki bezglutenowej, 2 łyżki przyprawy do piernika, 1/3 łyżeczki sody, 50 g miękkiego masła

¨      Kilka arkuszy papieru do pieczenia, foremki do wykrawania pierniczków

¨      Lukier: 200 g cukru pudru, kilka łyżek wrzątku (2-3)

 

Sposób przygotowania:

 

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (pojęcie w słowniku). Dodaj miód i odstaw do ostudzenia.

Mąkę przesiej (bezglutenową koniecznie). 2/3 mąki umieść w misce. Dodaj sodę, przyprawę, masło, jajko oraz wystudzoną czekoladę.

Zagnieć gładkie ciasto, dodając po trochu pozostałą mąkę.

Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C.

Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm, podsypując mąką. Dowolnymi foremkami wykrawaj ciasteczka. Przełóż na papier do pieczenia.

Piecz 10-15 minut (w zależności od grubości ciasta).

Wystudzone polukruj: do cukru pudru dodaj powoli wodę. Wymieszaj do powstania gęstej śnieżno białej masy.

 

Smacznego!

 

 

*w przypadku bezglutenowej, należy wnikliwie przeczytać skład


    • Mama
    • 23 grudnia 2011
    Odpowiedz

    Pierniczki mięciutkie, pyszne.

  1. Odpowiedz

    pyszne… tylko bardzo lubią sie rozrastać w piekarniku ,więc radziłabym w małych ilościach wsadzać na blache :)

      • Weronika
      • 25 kwietnia 2012
      Odpowiedz

      A mowa o bezglutenowych czy z pszennej mąki? 😉

    • Anna
    • 17 listopada 2012
    Odpowiedz

    Z jakiej firmy używasz przyprawy do piernika ?

      • Weronika
      • 18 listopada 2012
      Odpowiedz

      Dr. Oetker, bądź sama mieszam przyprawy.

  2. Odpowiedz

    zrobiłam właśnie pierniczki ponieważ ciasto było bardzo rzadkie podsypywałam mąki aż udało uformowac sie w kule, potem juz super sie wycinały. Po upieczeniu były miekkie ale po 30 min stwardniały, jak je teraz przechowywać? czy zmiękną?

      • Weronika
      • 22 grudnia 2013
      Odpowiedz

      Racja, też dzisiaj robiłam. Trzeba tej mąki więcej, już zmieniam :)

  3. Odpowiedz

    Czym zastąpić czekoladę? 😉

      • Weronika
      • 4 grudnia 2014
      Odpowiedz

      Spróbuj dodać więcej miodu i kakao.

  4. Odpowiedz

    Właśnie zrobiłam, są przepyszne! Trochę ciemniejsze niż na zdjęciach :) Mama stwierdziła, że smakują jak normalne, glutenowe, mi się też tak wydaje aczkolwiek nie pamiętam dokładnie jak tamte smakowały 😉

    • Lena
    • 1 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Witam
    przepis wygląda dobrze, jestem początkującym bezglutenowccem więc proszę o informacje jakiej mąki najlepiej użyć, czy może być ryżowa czy lepiej kukurydziana a może trzeba wymieszać.
    Dziękuję za odpowiedź :)

      • Weronika
      • 1 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Nie polecam stosować jednego rodzaju mąki bo ciasteczka mogę się sypać. Jeżeli chcemy użyć ziaren naturalnych to użyłabym 100 g ryżowej, 100 g owsianej bezglutenowej/ gryczanej lub kukurydzianej i 100 g ziemniaczanej.

    • EWa
    • 17 grudnia 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Więc tak Weroniko,
    zrobiłam pieniki z połowy przepisu więc dodałam 200 g mąki i ciasto wyszło tak rzadkie że nic się nie dało wałkować ani wycinać. Coś jest chyba nie tak z tą ilością mąki. Jakiej mieszanki użyłaś? Nie poddaję się i chcę dziś zrobić kolejne bo dziewczynki moje mnie błagają….

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011