Krem jaglany

5 sierpnia 2013 , In: bez jajek, bez mleka, desery, wegańskie
0

Od kiedy z diety wyeliminowaliśmy kilka wcześniej kluczowych składników, nasze desery są bardzo proste, oparte na odżywczych, naturalnych składnikach. Jednym z nich jest  kasza jaglana na słodko. Kiedy wystygnie jest niemal jak legumina kojarząca mi się z fragmentem książkowych przygód o Lessi, które może warto byłoby odświeżyć. :)  

Krem mamy jest inny, nafaszerowany bakaliami, polany obficie słodem ryżowym. Pyszny, figowy. Poniżej jego najprostsza wersja, do urozmaicania według pomysłu i nastroju.

Krem z kaszy jaglanej

Kaszę ugotuj w dwa razy takiej ilości mleka roślinnego do napęcznienia.

Gotową rozdrobnij w blenderze i dosłódź naturalnym słodzikiem.

Podawaj z owocami, bakaliami albo gęstym sokiem.

Voila!

_DSC3541

 

składniki zakupisz we Free Delikatesach

free-logo

  1. Odpowiedz

    Hej, czy zamiast kaszy jaglanej mogę dać ryż. Dobry będzie smak? 😉

      • Weronika
      • 5 sierpnia 2013
      Odpowiedz

      Tak, czasami robię coś takiego z bananem dodatkowo, który zachowuje się jak klej.

    • Danka
    • 7 sierpnia 2013
    Odpowiedz

    Hej:) zrobiłam i jak nienawidzę kaszy jaglanej tak przekonałam i wyszło przepysznie :) Podążałam krok w krok za przepisem, składniki kupiłam tak jak polecasz na http://www.freedelikatesy.pl – i tu mam pytanie bo widzę u nich świetne eko kosmetyki – miałaś może okazję sprawdzić któreś na własnej skórze? :)

    Pozdrawiam!

Reply to Weronika. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011