Krówkowy flapjack

20 czerwca 2014 , In: bez jajek, bez soi, ciasta
0

Za oknem szaro, buro, przenoszę się więc myślami do małej, przytulnej kawiarenki. Parzę kawę i kroję jeszcze ciepłe kwadraty ciągnące krówką. W powietrzu delikatnie unosi się jeszcze cynamon a my otuleni chwilą skubiemy kruche ciastko.

Przepis banalny, jak z amerykańskiego magazynu. Zaledwie kilka półproduktów połączonych zgrabnie w jedną całość,  a ile szczęścia.

Jeżeli jesteście amatorami krówki, karmelu i pochodnych zwiększcie jej warstwę dwukrotnie i zmniejszcie o połowę ilość kruchego ciasta.

_DSC4870_Snapseed

16 kwadratów

Flapjack z warstwą krówkową

składniki:

– 100 g płatków owsianych (bezglutenowych)

– 200 g mąki bezglutenowej*

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

– 150 g masła

– 80 g brązowego cukru

– 400 g masy krówkowej

– 50 g mascarpone lub serka kremowego

– 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

– jogurt do podania (opcjonalnie)

wykonanie:

Masło i cukier rozpuść na patelni. W tym czasie wymieszaj mąkę, płatki i proszek. Patelnię zdejmij z ognia. Do płynnej mieszanki dosypuj partiami mąkę i wymieszaj dokładnie. W ostatniej fazie powinny być to okruszki.

Kwadratową foremkę wyłóż papierem. Połowę „ciasta” przełóż do blachy i dobrze uklep.

Masę krówkową zmiksuj z serkiem i wylej na spód. Pokryj pozostałymi okruszkami i dociśnij dłonią wygładzając wierzch. Posyp równomiernie cynamonem.

Piecz 40 minut w temp. 180 stopni C.

Nakładaj łyżką ciepłe lub krój na kwadraty po wystudzeniu.

Smacznego!

* użyłam ryżowej i owsianej pół na pół

 

_DSC4779_Snapseed

_DSC4785_Snapseed

_DSC4788_Snapseed

_DSC4857_Snapseed

_DSC4890_Snapseed

płatki owsiane „Provena” kupisz we Free Delikatesach (klik)

1079287_692722667419895_739849929_n

 

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
12 września 2011

Herbata na ciepłe dni :)

napoje
Zobacz więcej
27 listopada 2013

Cynamonowe na mące ryżowej

ciasta
Zobacz więcej
28 grudnia 2013

Soczewica

bez cukru, bez jajek, bez mleka, bez orzechów, zupy
Zobacz więcej
    • Ania
    • 20 czerwca 2014
    Odpowiedz

    Mniaaam ♥ Kolejna pyszność czeka na swoją kolej. Muszę się pochwalić, że korzystając z Twoich dwóch przepisów, wyszło mi takie oto dzieło: http://zapodaj.net/8c52c1ce18618.jpg.html

    Dziękuję i pozdrawiam! :)

      • Weronika
      • 20 czerwca 2014
      Odpowiedz

      No, no, no :)

  1. Odpowiedz

    Super pomysł na ciasto! Chyba się skuszą i sama też takie zrobię!!

  2. Odpowiedz

    Zrobiłam, jest świetne. Jaką duża blaszkę miałaś? Ja zrobiłam w 24cm kwadracie i trochę cienki wyszedł.

      • Weronika
      • 24 czerwca 2014
      Odpowiedz

      Też wzięłam taką tylko wyłożyłam ciastem niepełną 😉

  3. Odpowiedz

    Witaj
    Wygląda obłędnie!!!
    A czy w tej ostatniej fazie okruszków trzeba je jeszcze smażyć chwilę?
    Pozdrawiam

      • Weronika
      • 4 lipca 2014
      Odpowiedz

      Nie, już doprecyzowałam w przepisie. Rozpuścić masło i koniec z grzaniem :)

  4. Odpowiedz

    Chciałabym wiedzieć jaką masę krówkową użyłaś?

  5. Odpowiedz

    Pyszne!!! Tylko następnym razem zrobię z podwójnej porcji :)

  6. Odpowiedz

    Czy mogę użyć maki ziemniaczanej ? Nie mam maki ryżowej .
    Dziękuje

      • Weronika
      • 23 stycznia 2015
      Odpowiedz

      Każdej innej tylko nie ziemniaczanej :)

    • Ula
    • 12 sierpnia 2015
    Odpowiedz

    Najlepsze ciasto na świecie! W ciągu tygodnia zniknęły takie trzy, ale to nic, bo jest proste, szybkie i po prostu genialne! Szkoda tylko że bezglutenowe płatki owsiane nie są zbyt łatwo dostępne w moim mieście :(

  7. Odpowiedz

    Właśnie zaczyna pachnieć w piekarniku.. Jestem Tobą zachwycona!

    • kinga
    • 21 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Piecze się :) Ale zmieniłam recepturę. To było tak:
    – miałam mascarpone w lodówce i nie wiedziałam co z nim zrobić
    – weszłam na Twojego bloga i wpisałam w wyszukiwarce „mascarpone”
    – zainteresował mnie ten przepis, ale nie miałam masy krówkowej
    – zrobiłam ciasto, wyłożyłam na nie mascarpone, a na mascarpone konfiturę malinową, która została mi po mazurku
    I gotowe :) Wygląda ładnie 😀

      • kinga
      • 21 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Upieczone! Pyszne i bardzo słodkie 😀 W przyszłości spróbuję jeszcze z mrożonymi owocami lasu. Albo wersję oryginalną z krówką :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011